SUA pe varful fiscal: Vor cadea in prapastie?

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 18:40
4749 citiri
SUA pe varful fiscal: Vor cadea in prapastie?
Foto: Bloomberg

Statele Unite risca sa intre in recesiune, lucru ce ar afecta cresterea economica mondiala, daca nu se reuseste evitarea asa-numitului varf fiscal, de cresteri automate de taxe si impozite si reduceri de cheltuieli, care ar trebui sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor, avertizeaza agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.

"Credem ca ar impinge SUA inapoi in recesiune. Este o recesiune care poate fi evitata", a spus Ed Parker, directorul Fitch.

Daca factorii de decizie nu vor evita cresterea automata de taxe si impozite si reducerile de cheltuieli bugetare, precum si majorarea pragului de datorii, Fitch ar putea retrograda ratingul SUA. In acelasi timp, agentia Moody's a anuntat ca va astepta sa vada care va fi impactul economic, in cazul in care tara va avea un soc fiscal.

Potrivit lui Parker, daca acest varf fiscal nu va fi evitat de Congres, ar fi un indicator negativ al procesului de decizie si a procesului politic din SUA.

"Ar afecta cam fiecare tara din lume", a avertizat seful Fitch, citat de Bloomberg.

Varful fiscal include majorari de taxe si reduceri de cheltuieli in valoare de 7 trilioane de dolari, in urmatorii zece ani.

In plus, limita pentru imprumuturile federale va trebui majorata la inceputul anului viitor, de la nivelul actual de 16,394 de trilioane de dolari. Daca va fi lasata la fel, varful fiscal ar conduce la cea mai mare crestere a deficitului bugetar intr-un singur an din 1969 pana in prezent, 500 de miliarde de dolari urmand a fi scosi din economie.

Ce presupune varful fiscal?

Scaderi automate de cheltuieli

Incepand cu 2 ianuarie, ar trebuie sa intre in functiune reduceri de cheltuieli de 1,2 trilioane de dolari.

Din acesti bani, 55 de miliarde de dolari inseamna reduceri de la Aparare, in 2013, iar 55 de miliarde de dolari de la proiecte precum educatie, siguranta aeriana si inspectia alimentara, relateaza CNN Money.

Taxe si impozite

Pe 31 decembrie 2012 expira si reducerile de taxe si impozite facute de fostul presedinte George W. Bush. Astfel, impozitul pe venit ar urma sa creasca de la rate cuprinse intre 10 si 35 la suta la rate cuprinse intre 15 si 39,6 la suta. Taxele pe castiguri de capital ar urma sa urce la 20%, de la 15%.

De asemenea, taxele pe proprietati imobiliare vor fi readuse la nivelul din 2001, cea mai mare rata urcand la 55%, de la 35%.

Nu in ultimul rand, 30 de milioane de oameni in plus vor fi afectati de asa-numita "taxa" pe bogatie, fata de 4 milioane cat platesc in prezent, pragul pentru a fi considerat cu venituri mari scazand la 33.750 de dolari/an pentru persoanele singure si 45.000 de dolari pe an pentru cupluri.

O suprataxa de 0,9 la suta va fi aplicata pentru salarile de peste 200.000 de dolari pe an (250.000 de dolari pentru cupluri), in cazul asigurarilor de sanatate, in plus fata de taxa de 1,45% din prezent. De exemplu, cei care castiga intre 200.000 si 500.000 de dolari pe an, vor plati cu 633 de dolari mai mult, iar cei care castiga 1 milion de dolari pe an, vor plati cu 11.242 de dolari in plus.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#varf fiscal SUA, #recesiune Statele Unite , #fiscal
Comentarii
Poza Kronstadter
Kronstadter
rank 5
Traiasca Sovietele Americane in frunte cu noul lor Secretar General
A
Anti virus
rank 5
intrebarea nu e daca vor cadea in prapastie