Una dintre cele mai performante industrii e lovita in plin de primele masuri ale Guvernului Grindeanu

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 12:07
12088 citiri
Una dintre cele mai performante industrii e lovita in plin de primele masuri ale Guvernului Grindeanu

Eliminarea plafonului de 5 salarii medii la plata contributiilor pentru pensii si sanatate anuntata saptamana trecuta de Guvernul Grindeanu loveste in plin sectorul IT din Romania, mai ales in conditiile in care masura a fost luata de pe o luna pe alta, fara o consultare a reprezentantilor industriei si fara o notificare prealabila.

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), care grupeaza cei mai mari jucatori din domeniu, printre care se numara Bitdefender, Adobe, Accenture, Microsoft, Oracle sau Totalsoft, arata ca masura luata de Guvern pune frana acestui sector, in conditiile in care industria IT a avut cea mai mare crestere din 2008 incoace si a sustinut economia Romaniei.

"Referitor la recenta masura a Guvernului de modificare a Codului fiscal si eliminarea plafonului de 5 salarii medii pe economie pentru plata contributiilor CAS si CASS si aplicabilitatea sa in termen foarte scurt, ANIS este de parere ca aceasta nu contribuie la un mediu stabil in care companiile sa isi desfasoare activitatea, in conditiile in care costurile cu capitalul uman reprezinta cea mai mare parte a costurilor companiilor din industria noastra.

O astfel de masura, fara a fi anuntata in prealabil, afecteaza negativ performanta si competitivitatea sectorului si poate crea incertitudine, fapt ce poate afecta gradul de incredere in sectorul romanesc de tehnologie si inalta performanta. Cu o rata de crestere record, cifra de afaceri a sectorului aproape ca s-a dublat fata de 2012, de la 1,87 miliarde de euro la 3,61 miliarde de euro in 2016, depasind astfel 6% din PIB, conform estimarilor ANIS. De asemenea, productivitatea angajatilor a crescut cu 35% in aceeasi perioada, de la aproape 29.000 euro in 2012 la 39.400 euro, conform estimarii pentru 2016", conform reprezentantilor ANIS, citati de Ziarul Financiar.

Acestia subliniaza ca astfel de decizii care nu asigura stabilitate si predictibilitate impiedica industria sa performeze la capacitate maxima in conditiile in care lupta pe aceasta piata cu competitori din toate colturile lumii.

"Obiectivul principal al ANIS este sa sustina cresterea industriei si a potentialului de dezvoltare pe termen lung, vizand atingerea a 10% din PIB in urmatorii 3 ani, prin cresterea valorii adaugate in ansamblu si a productivitatii angajatilor.

Abordarea strategica a acestei cresteri presupune stabilitate economica si predictibilitatea mediului de afaceri, precum si politici active de incurajare a investitiilor in domeniu", mai sustin reprezentantii ANIS.

Si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), coordonata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a avertizat zilele trecute ca eliminarea plafonarii la cinci salarii medii brute a bazei de calcul a contributiilor la bugetul public de pensii (CAS) si la casa de sanatate (CASS) ii afecteaza in primul rand pe angajatii inalt calificati din sectoarele cu valoare adaugata ridicata, precum IT, si contravine programului guvernamental care promite intarirea clasei mijlocii.

"Aceasta masura excede si chiar contravine programului guvernamental care promite intarirea clasei mijlocii, precum si expunerii de motive a actului normativ", au aratat oamenii de afaceri.

Masurile au fost contestate si de specialisti, care au atras atentia ca, de fapt, efectul va fi cresterea evaziunii fiscale si deci scaderea veniturilor la buget.

"Daca vorbim de cresterea impozitarii salarilor mari, va aparea tentatia ca diferenta de salariu sa se plateasca la negru, tocmai pentru ca trebuie sa se limiteze pe cat posibil plata contributiilor sociale.

Iar, atunci cand se ridica plafonul pentru microintreprinderi la 500.000, ai facut mult mai usoara impartirea unui business de 1,5 milioane de euro in trei business-uri de 500.000. Astfel, afacerea de 1,5 milioane de euro nu mai plateste impozit pe profit de 16%, ci 1% impozit pe venit, dar impartit pe trei microintreprinderi. Acest lucru ar urma sa scada veniturile bugetare", a explicat zilele trecute consultantul fiscal Dan Schwartz, pentru Mediafax.

Oamenii de afaceri si specialistii in economie si fiscalitate cer astfel Guvernului sa ii consulte inainte de a mai aproba astfel de masuri care pun in pericol industrii intregi.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...