Vrei sa-ti cumperi o masina la mana a doua? Modificari fiscale si noutati despre impozitul auto

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 07:02
39611 citiri
Vrei sa-ti cumperi o masina la mana a doua? Modificari fiscale si noutati despre impozitul auto
Foto: Adrian Benta

Vrei sa cumperi o masina la mana a doua? Cadrul legal a fost modificat, astfel ca autoritatile vor putea verifica mai usor daca cumparatorul declara sau nu ca a facut achizitia.

Sa ne gandim la situatia in care un cetatean dintr-o localitate vinde un autoturism catre un cetatean dintr-o alta localitate.

In majoritatea cazurilor, cumparatorul indeplineste procedura de declarare a mijlocului de transport la autoritatile competente, pentru a fi in regula cu taxele.

In alte cazuri, insa, cumparatorul nu-si mai indeplineste obligatia de a inregistra mijlocul de transport la directia locala unde isi are domiciliul, cu atat mai putin nu efectueaza procedurile de inmatriculare si circula utilizand numarul de inmatriculare al fostului proprietar.

Efectul acestei practici este neplata impozitului pentru mijlocul de transport si eventuale amenzi de circulatia primite de fostul proprietar. Iar de aici fiecare dintre noi poate sa continue acest rationament.

Ce se schimba in legatura cu impozitarea masinilor

In ceea ce priveste impozitul si implicit inmatricularea autoturismului de catre noul proprietar, procedurile din anul 2016 aduc noi etape in realizarea unei vanzari/cumparari de mijloace de transport.

Ca si element de simplificare fiscala, amintim faptul ca nu se mai solicita certificatul de atestare fiscala pentru mijlocul de transport. De altfel, acesta nici nu isi mai are rostul, pentru ca impozitul pentru anul vanzarii este datorat de proprietarul de drept de la 31 decembrie al anului precedent, iar acesta se achita pentru tot anul, suplimentar cu eliminarea fisei de inmatriculare.

Ca si elemente de noutate, incepand cu anul 2016 autoritatile publice locale au obligatia sa intocmeasca un registru al mijloacele de transport detinute de locuitorii dintr-o arie administrativ teritoriala, registru pentru care legea permite fie completarea manuala, fie completarea electronica, in functie de dotarea respectivei autoritati fiscale locale.

Mai mult, printr-un ordin al ministrului Finantelor aprobat saptamana trecuta, se reglementeaza formatul contractului de vanzare-cumparare, a modului de utilizare a acestuia pentru autoturisme si, mai ales, se adopta formatul protocolului ce va fi semnat intre autoritatile publice locale privind comunicarea de informatii in legatura cu mijloacele de transport vandute.

In acest sens, o persoana ce detine un mijloc de transport in proprietate pe care il vinde catre un tert are obligatia sa se deplaseze la autoritatea publica locala cu un formular standard tipizat al contractului de vanzare cumparare si cu 4 fotocopii pentru a obtine un numar din Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse inmatricularii/inregistrarii.

Formularele de contract se utilizeaza astfel:

  • a) exemplarul original ramane la persoana care dobandeste vehiculul;
  • b) un exemplar ramane in arhiva organului fiscal local la care este luata in evidenta fiscala persoana care instraineaza;
  • c) un exemplar ramane la persoana care instraineaza proprietatea;
  • d) un exemplar, pe care se inscrie si de catre organul fiscal de la domiciliul dobanditorului numarul de inregistrare din registru, se depune la organul competent privind inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport;
  • e) un exemplar se depune la organul fiscal local unde isi are domiciliul fiscal persoana care dobandeste proprietatea.

Cum vor autoritatile sa verifice daca cumparatorul declara autovehiculul achizitionat

Pana aici procedura se adreseaza cumparatorilor ce si-au propus sa respecte legea. Mai departe, ordinul amintit reglementeaza protocoalele de colaborare intre autoritatile publice locale pentru a identifica situatiile in care un vanzator a radiat autoturismul din evidenta taxelor locale la care este arondat, iar cumparatorul nu declara mijlocul de transport la directia de taxe locale unde isi are domiciliul.

De exemplu, sa luam situatia unui vanzator de autoturisme din Bucuresti ce vinde mijlocul de transport catre un cumparator din Sighetul Marmatiei, iar acesta din urma nu il declara.

Intre primaria din Bucuresti si cea din Sighetul Marmatiei se poate semna un protocol de colaborare, prin reciprocitate, in care o institutie comunica celeilalte institutii transferul de mijloace de transport, comunicare ce poate sa fie o data la 6 luni sau lunar, in functie de ce au agreat partile.

In acelasi timp, cadrul normativ permite celor doua primarii sa studieze baza de date a Serviciului de Inmatriculari Vehicule.

Dragi vanzatori si cumparatori de autoturisme, va uram sa aveti drumuri bune, pentru ca legiuitorul stie cum sa incaseze impozitele de la dumneavoastra.

Consultant fiscal,

Auditor financiar,

Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#modificari fiscale impozit auto, #modificari fiscale impozit masini, #impozit masina , #impozit auto