Impozitul auto ar putea fi modificat de Parlament: Cazurile in care sumele ar scadea de peste 10 ori

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 07:18
22799 citiri
Impozitul auto ar putea fi modificat de Parlament: Cazurile in care sumele ar scadea de peste 10 ori
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii vor sa modifice impozitul auto, astfel incat proprietarii cu masini cu capacitate cilindrica mare sa plateasca mult mai putini bani la primarii.

Proiectul a fost depus in Senat, fiind semnat de mai multi alesi de la PNL, USR, PMP, PSD si din grupul minoritatilor, fiind supus consultarii publice pana pe 28 ianuarie 2018.

Propunerea prevede modificarea modului de calcul al impozitului auto, care se va stabili in functie de capacitatea cilindrica a autovehicului, prin inmultirea numarului de cmc cu suma corespunzatoare din tabelul urmator:

Sursa: Proiect de lege

Astfel, pentru un autoturism cu capacitate cilindrica de 1.400 cmc proprietarul va plati 84 de lei, pentru unul cu 1.900 cmc va plati 114 lei, pentru unul cu 3.000 cmc va plati 360 de lei, iar pentru unul cu 4.000 cmc suma va fi de 480 de lei.

In prezent, impozitul auto se determina tot in functie de capacitatea cilindrica a motorului, dar prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare din Codul Fiscal.

Sursa: Codul Fiscal

Astfel, pentru o masina cu capacitate cilindrica de 1.400 cmc, impozitul datorat in prezent este de 56 de lei, pentru 1.900 cmc - 171 de lei, pentru 3.000 cmc - 2.160 lei, iar pentru un autovehicul cu 4.000 cmc proprietarul trebuie sa plateasca 5.800 de lei, potrivit calculelor in baza Codului Fiscal.

Observam ca propunerea legislativa scade impozitul auto in cazul masinilor cu capacitate cilindrica mare, de peste 10 ori in unele cazuri, iar valoarea pentru cele cu capacitate cilindrica mica creste cu cateva zeci de lei.

Aproape jumatate de milion de autoturisme la mana a doua s-au vandut, in Romania, in primele 9 luni ale acestui an, dupa cum reiese din datele Directiei Regim Permise si pentru Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Dintre acestea, 350.000 au fost aduse din strainatate, cu 70% mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut, iar cele mai multe sunt mai vechi de 10 ani, mai poluante si au o capacitate cilindrica mai mare, deci sunt mai ieftine, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Initiatorii atrag insa atentia ca exista o discrepanta prea mare intre nivelurile de taxare in prezent, asa cum am aratat mai sus.

Astfel, ei propun modificarea modului de calcul al birului pentru ca "mentinerea unui nivel ridicat al impozitului auto va incuraja, in continuare, cautarea unor solutii alternative de inmatriculare, in alte tari membre ale Uniunii Europene, care vor genera, ca si pana acum, o diminuare a impozitelor colectate si, foarte important, probleme majore in traficul cotidian".

Mai exact, initiatorii sustin ca formula propusa de ei va aduce mai multe venituri la buget, prin diminuarea evaziunii si incurajarea proprietarilor de masini sa nu mai recurga la tertipuri - cum ar fi inmatricularea in Bulgaria pentru a evita plata unui impozit mai mare ca salariul mediu net pe tara - atunci cand isi cumpara masini puternice.

Si autoritatile se gandesc la modificarea impozitului auto

Reamintim ca, in septembrie, Gheorghe Marinescu, seful serviciului de impozite si taxe locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice, a spus ca este nevoie ca structura birului auto sa sufere modificari.

"Este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor. Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante. Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devreme la 1 ianuarie 2019", a spus acesta in cadrul unei conferinte de presa.

Impozit auto corelat cu taxa de prima inmatriculare?

Daniel Anghel, liderul sectorului de Automotive in cadrul diviziei PwC din Europa Centrala si de Est, prezinta un model folosit in alte tari din UE pentru a limita importurile de masini vechi.

"O varianta pe care au utilizat-o si alte state membre si care poate da rezultate bune in Romania ar putea fi utilizarea armonizata a unei taxe de prima inmatriculare corelata cu sistemul de impozitare anuala a autoturismelor, care sa ia in considerare si nivelul de emisii de CO2 si norme de poluare. Statul a incercat in ultimii ani sa limiteze importurile de masini vechi, insa caile alese nu au fost cele mai bune.

Introducerea unei taxe de prima inmatriculare este posibila, insa trebuie formulata inteligent, astfel incat sa nu incalce prevederile legislatiei comunitare. Un instrument cu un potential foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reasezat pe principii de mediu", a declarat Daniel Anghel, citat intr-un comunicat remis Ziare.com de curand.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#impozit auto senat, #modificare impozit auto, #propunere modificare impozit auto , #impozit auto