Ziare.com

Vrei sa-ti cumperi o masina la mana a doua? Modificari fiscale si noutati despre impozitul auto

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 07:02

   

Vrei sa-ti cumperi o masina la mana a doua? Modificari fiscale si noutati despre impozitul auto
Vrei sa cumperi o masina la mana a doua? Cadrul legal a fost modificat, astfel ca autoritatile vor putea verifica mai usor daca cumparatorul declara sau nu ca a facut achizitia.

Sa ne gandim la situatia in care un cetatean dintr-o localitate vinde un autoturism catre un cetatean dintr-o alta localitate.

In majoritatea cazurilor, cumparatorul indeplineste procedura de declarare a mijlocului de transport la autoritatile competente, pentru a fi in regula cu taxele.

In alte cazuri, insa, cumparatorul nu-si mai indeplineste obligatia de a inregistra mijlocul de transport la directia locala unde isi are domiciliul, cu atat mai putin nu efectueaza procedurile de inmatriculare si circula utilizand numarul de inmatriculare al fostului proprietar.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Efectul acestei practici este neplata impozitului pentru mijlocul de transport si eventuale amenzi de circulatia primite de fostul proprietar. Iar de aici fiecare dintre noi poate sa continue acest rationament.

Ce se schimba in legatura cu impozitarea masinilor

In ceea ce priveste impozitul si implicit inmatricularea autoturismului de catre noul proprietar, procedurile din anul 2016 aduc noi etape in realizarea unei vanzari/cumparari de mijloace de transport.

Ca si element de simplificare fiscala, amintim faptul ca nu se mai solicita certificatul de atestare fiscala pentru mijlocul de transport. De altfel, acesta nici nu isi mai are rostul, pentru ca impozitul pentru anul vanzarii este datorat de proprietarul de drept de la 31 decembrie al anului precedent, iar acesta se achita pentru tot anul, suplimentar cu eliminarea fisei de inmatriculare.

Ca si elemente de noutate, incepand cu anul 2016 autoritatile publice locale au obligatia sa intocmeasca un registru al mijloacele de transport detinute de locuitorii dintr-o arie administrativ teritoriala, registru pentru care legea permite fie completarea manuala, fie completarea electronica, in functie de dotarea respectivei autoritati fiscale locale.

Mai mult, printr-un ordin al ministrului Finantelor aprobat saptamana trecuta, se reglementeaza formatul contractului de vanzare-cumparare, a modului de utilizare a acestuia pentru autoturisme si, mai ales, se adopta formatul protocolului ce va fi semnat intre autoritatile publice locale privind comunicarea de informatii in legatura cu mijloacele de transport vandute.

In acest sens, o persoana ce detine un mijloc de transport in proprietate pe care il vinde catre un tert are obligatia sa se deplaseze la autoritatea publica locala cu un formular standard tipizat al contractului de vanzare cumparare si cu 4 fotocopii pentru a obtine un numar din Registrul de evidenta a mijloacelor de transport supuse inmatricularii/inregistrarii.

Formularele de contract se utilizeaza astfel:

  • a) exemplarul original ramane la persoana care dobandeste vehiculul;
  • b) un exemplar ramane in arhiva organului fiscal local la care este luata in evidenta fiscala persoana care instraineaza;
  • c) un exemplar ramane la persoana care instraineaza proprietatea;
  • d) un exemplar, pe care se inscrie si de catre organul fiscal de la domiciliul dobanditorului numarul de inregistrare din registru, se depune la organul competent privind inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport;
  • e) un exemplar se depune la organul fiscal local unde isi are domiciliul fiscal persoana care dobandeste proprietatea.

Cum vor autoritatile sa verifice daca cumparatorul declara autovehiculul achizitionat

Pana aici procedura se adreseaza cumparatorilor ce si-au propus sa respecte legea. Mai departe, ordinul amintit reglementeaza protocoalele de colaborare intre autoritatile publice locale pentru a identifica situatiile in care un vanzator a radiat autoturismul din evidenta taxelor locale la care este arondat, iar cumparatorul nu declara mijlocul de transport la directia de taxe locale unde isi are domiciliul.

De exemplu, sa luam situatia unui vanzator de autoturisme din Bucuresti ce vinde mijlocul de transport catre un cumparator din Sighetul Marmatiei, iar acesta din urma nu il declara.

Intre primaria din Bucuresti si cea din Sighetul Marmatiei se poate semna un protocol de colaborare, prin reciprocitate, in care o institutie comunica celeilalte institutii transferul de mijloace de transport, comunicare ce poate sa fie o data la 6 luni sau lunar, in functie de ce au agreat partile.

In acelasi timp, cadrul normativ permite celor doua primarii sa studieze baza de date a Serviciului de Inmatriculari Vehicule.

Dragi vanzatori si cumparatori de autoturisme, va uram sa aveti drumuri bune, pentru ca legiuitorul stie cum sa incaseze impozitele de la dumneavoastra.

Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 35691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu prea se intelege nimic....

...clar? Adica nu s-a schimbat nimic decit ca ii pune pe cei de la fiscul vanzatorului sa-i anunte pe cei de la fiscul cumparatorului. Puteau s-o faca si pina acum.....ba chiar ar putea sa vada on-line, instant care este situatia daca ar avea o baza de date comuna in care sa aibe acces imediat.

 

O masina cumparata in Spania S.H.,

schimbul de proprietar cu acte in regula cu noul proprietar, nu dureaza mai mult de 15-20 min la un singur birou.Iti da o hartie la mana ptr. a circula cu masina si dupa aproximativ 7 zile te intorci si iti primesti talonul , totul in regula cu masina pe numele tau. La noi iti trebuie multe zile de umblat, asteptat, rugat, bani multi platiti aiurea, de la ACR, notar, ANAF, banca, politie, primarie, iar politie si notar, hartii multe ce trebuiesc completate, mizerii facute de niste indivizi ajunsi, ce se cred zei acolo la ACR... firar ea de lege si de stat de prost renume.

 

Hm, birocratia asta !

De ce trebuie sa semneze o primarie protocoale cu alte primrii ?! Sa se stabileasca prin lege obligatia de a informa primaria unde are domiciliul cumparatorul ca mai are inca un bun impozabil.
Poate vor protocoale cu primariile din bulgaria ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor