Biris, despre modificarile fiscale: Se muta povara de la bogati la clasa de mijloc. E un risc major ca Romania sa intre in criza Interviu

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 18:48
12542 citiri
Biris, despre modificarile fiscale: Se muta povara de la bogati la clasa de mijloc. E un risc major ca Romania sa intre in criza Interviu
Foto: Facebook / Gabriel Biris

Actuala guvernare PSD-ALDE muta povara de la bogati la clasa mijlocie, prin eliminarea impozitului pe dividende si introducerea taxei de solidaritate, afirma consultantul fiscal Gabriel Biris, precizand totodata ca impozitul pe cifra de afaceri ar incalca legislatia europeana si exprimandu-si opinia ca Guvernul nu si-a luat definitiv gandul de la banii din Pilonul II de pensii.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul de Finante in timpul guvernarii Ciolos, vorbeste si despre problema actiunilor la purtator, invocate in cazul anchetei Rise Project cu privire la averea lui Liviu Dragnea, sustinand ca procurorii impreuna cu alte institutii, printre care si ANAF, pot "lua urma banilor", insa doar daca vor cu adevarat.

De asemenea, Gabriel Biris subliniaza faptul ca masurile economice anuntate si apoi retrase de Guvernul Tudose au debusolat investitorii, iar daca "sarabanda de masuri de crestere a cheltuielilor si de reducere a veniturilor" nu se opreste, exista "un risc major si iminent" ca Romania sa intre iar in criza.

Spuneti-ne mai intai ce sa inteleaga un cetatean de rand despre intentia Guvernului Tudose de a introduce taxa de solitaritate? Care este scopul urmarit? Ne va merge mai bine datorita ei?

In primul rand, haideti sa ii spunem pe nume - impozit progresiv. Pentru ca nu exista conceptul de taxa de solidaritate in legislatia moderna. E un impozit progresiv. Practic, ce vrea sa faca Guvernul este sa impoziteze salariile mai mari de un anumit nivel (inteleg 14.500 de lei) cu o cota maxima de vreo 40%, adica inca vreo 25% peste cei 16% care exista acum.

Noi am mai avut in istoria noastra impozite progresive, de 40%, la vremea respectiva, iar veniturile la buget erau cu 40% ca procent din PIB mai mici decat acum. S-a dovedit ca impozitul de 16%, asa-zisa cota unica, ajuta pe toata lumea. Acum se vrea sa se renunte la el...

In acelasi timp, vor sa renunte la impozitul pe dividende. Adica sa supraimpozitam clasa mijlocie prin taxa de solidaritate (fiindca oameni bogati din salariu eu nu stiu), iar adevaratii bogati, eventual si cei care sunt actionari prin firme cu actiuni la purtator, sa nu mai fie impozitati deloc.

Asta sustine PSD, ca vrea impozit pe dividende zero, dar in acelasi timp creste sarcina fiscala pe salariu.

Ei insista in continuare pe reducerea impozitarii, ca in reclama cu "Batman, Batman!", dar cei 0-10% despre care vorbesc ei costa bugetul 10 miliarde de lei. De unde ii iau? Daca introduci taxa de solidaritate, nu strangi mai mult de 1 miliard de lei. Si in acelasi timp elimini impozitul pe dividende, care aduce 1,2 mld. Deci degeaba ma impozitezi pe mine in plus.

Cu alte cuvinte, doar se muta povara fiscala de la unii la altii, nimic mai mult?

Da, se muta povara de la bogati la clasa mijlocie.

Un alt subiect intens dezbatut a fost cel legat de introducerea impozitului pe cifra de afaceri, la care pana la urma s-a renuntat. Cu ce ramanem dupa tot scandalul?

Impozitul pe cifra de afaceri este materializarea in scris a credintei profunde a unora din sau de pe langa PSD ca toti antreprenorii sunt cam hoti si ca ne ascundem profiturile. Si pentru ca ne ascundem profiturile, nu platim impozit. Si cum in cifra de afaceri veniturile sunt mai greu de ascuns, hai sa impozitam cifra de afaceri.

Reglementarea a fost introdusa in 2012, tot probabil de autorii acestei idei. Ulterior s-a mai corectat, s-au mai rezolvat din problemele create atunci.

Acum, vorbesc despre el fara sa gandeasca, fara sa stie ca totusi suntem membri ai UE si exista o legislatie europeana, Directiva 112, care interzice in mod expres impozitele pe cifra de afaceri, fara sa inteleaga care este impactul pentru economia reala (nu vorbesc de buticareala sau de comisioane pentru cine stie ce intermedieri, unde, intr-adevar, impozitul pe cifra de afaceri poate fi interesant).

Dar in momentul in care vorbesti de productie, de lanturi de productie, in momentul in care aplici in lant un impozit pe cifra de afaceri, practic scoti Romania de pe harta investitorilor. Bine ca au renuntat la el!

Cred ca este o lipsa totala de responsabilitate punerea asta de subiecte in dezbatere, prezentarea lor ca fiind masuri decise (pentru ca in momentul in care o bagi in programul de guvernare, o bagi ca sa o faci, si nu le-a pus-o Soros acolo, si-au pus-o singuri). Cand creezi o astfel de nebunie, deja ai facut rau economiei romanesti.

Investitorii sunt debusolati, dar oamenii au o inertie, asteapta sa vada daca nu cumva se potolesc. Raul deja facut nu e atat de mare incat sa determine si decizii de dezinvestire in Romania. E posibil, insa ca unii care se uitau la Romania cu gandul sa investeasca sa isi fi mutat deja atentia in alta parte, dar asta n-o s-o stim cu adevarat.

O alta masura la care pare sa se fi renuntat si nu prea este asa-zisa nationalizare a Pilonului II de pensii. Cu ce ramanem si dupa acest scandal? Ministrul Misa ar fi trebuit sanctionat, asa cum s-a intamplat in cazul NN?

Discutia exista, e mai veche. NN a fost amendat, managerului de fond i s-a retras licenta de catre ASF, pentru ca a spus ca exista pericolul asta si si-a informat deponentii. La vremea respectiva, oamenii au fost foarte drastic sanctionati. Iar acum l-am auzit pe ministrul de Finante facand si calcule, explicand ca sumele sunt mici!

Eu cred ca in continuare Guvernul se uita la banii aia ca la un buffer si ca riscul de a opri reforma pensiilor si de a "nationaliza" fondurile astea e mare.

Pe de alta parte, este foarte important sa discutam temeinic subiectul, deoarece pentru a putea functiona si pentru a avea un debuseu de plasament investitional (adica banii astia sa se duca in investitii, nu in principal in titluri de stat), trebuie facute mai multe pentru piata de capital, pentru intarirea ei.

Poate ca Fondul Suveran, daca se si listeaza, ar putea fi o solutie. Daca va fi facut destept.

Intr-o postare pe Facebook ati sustinut ca institutiile indreptatite ar putea descalci cazuri precum cel prezentat in ancheta RISE Project si in care personajul principal este Liviu Dragnea. Care ar fi modalitatea?

Follow the money! Bineinteles ca se poate lua urma lor. E o intreaga dizertatie care poate fi facuta pe acest subiect. Bineinteles ca si procurorii au instrumente, stiu ca exista un Departament de combatere a criminalitatii economice si in SRI. La fel, DIICOT, DNA, ANAF au capacitatea sa ia urma banilor, mai trebuie doar sa o faca.

Dar sa ne intelegem: simplul fapt ca o firma are actiuni la purtator nu inseamna ca e ceva necurat acolo. Pe de alta parte, daca ne uitam la cifrele de afaceri ale celor mai mari S.A-uri cu actiuni la purtator in Romania si vedem ca cea mai mare parte dintre afaceri sunt cu statul, atunci ne punem intrebarea daca nu cumva aceasta anonimizare prin actiunile la purtator nu face complet nerelevanta legislatia cu privire la conflictul de interese, daca nu devin inutile declaratiile de avere si de interese ale politicienilor, si ne intrebam daca asta e directia.

Mi-au atras atentia fostii colegi din Finante, anul trecut, in iunie-iulie, cand am si semnat un Memorandum catre Ministerul Justitiei, la initiativa ANAF, de a modifica Legea 31 in sensul eliminarii actiunilor la purtator.

Se pare ca Memorandumul s-a blocat pe undeva.

In Europa mai exista tari in care sunt folosite actiunile la purtator?

Mai exista, dar au inceput sa fie cam prohibite. Germania, de exemplu, le-a interzis. Ganditi-va ca noi vorbim despre schimb automat de informatii fiscale, de preturi de transfer, de asemenea instrumente de administrare fiscala. Cum le aplici cand tu nu stii cine e actionar, cine a primit dividende?

Cum aplici legislatia privind preturile de transfer cand tu nu poti sa faci pretul de afiliere, nu poti sa stii ca firma X e asociata cu firma Y, pentru ca nu stii cine sunt actionarii?

Daca s-ar schimba legislatia, statul roman ar avea doar de castigat, nu?

Nu stiu daca ar avea de castigat, dar in mod sigur s-ar transparentiza niste lucruri. Insa nu e un fenomen de masa, e doar pentru niste initiati.

Pentru ca ati mentionat ANAF, ce parere aveti despre noul sef, numit marti?

Este un foarte bun profesionist. Ii urez succes si putere de munca.

Presedintele Iohannis a criticat, marti, Guvernul pentru ca se tot razgandeste si renunta la unele masuri anuntate, invitandu-l sa "se duca acasa", sa isi citeasca programul si apoi sa spuna ce vrea de fapt. Dvs ce parere aveti despre aceste razgandiri?

Proasta. Foarte proasta. Nu poti sa iesi sa spui dupa ce vezi reactia oamenilor de afaceri: Eu nu sustin impozitul pe cifra de afaceri. Pai, te-ai dus in fata Parlamentului, ai primit mandat! Tu nu ti-ai facut programul, n-ai stiut documentul in baza caruia ai cerut votul de investitura?!

Agentia Fitch a tras un mare semnal de alarma cu privire la deficitul bugetar al Romaniei. Exista vreun risc sa intram din nou in criza?

Bineinteles ca exista si e un risc major si iminent. Daca nu se potolesc si nu se opresc din sarabanda asta de masuri de crestere a cheltuielilor si de reducere a veniturilor, nu va fi bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#impozit cifra afaceri, #taxa solidaritate, #ANAF firme actiuni purtator Dragnea , #impozit cifra de afaceri