De ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice Dragnea

Joi, 29 Iunie 2017, ora 18:59
14145 citiri
De ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice Dragnea
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, ca ideea eliminarii impozitului pe profit si inlocuirea lui cu impozitarea cifrei de afaceri a aparut dupa ce a observat ca multinationalele raporteaza un profit de trei ori mai mic decat companiile romanesti, adaugand ca trebuie facut astfel incat toate firmele care actioneaza in Romania sa plateasca impozit pe profitul pe care il fac.

"Am inteles ca Guvernul face o analiza serioasa si obligatorie. Avem niste cifre: companiile mari multinationale, pe care trebuie sa le sprijinim in continuare, au o cifra de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile romanesti au o cifra de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifra de afaceri de 580 de miliarde, raporteaza doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, romanesti, care au 550 de miliarde cifra de afaceri, raporteaza 27 de miliarde de lei profit impozabil. De trei ori mai mult", a explicat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus ca Guvernul trebuie sa determine cauzele acestei situatii.

"In conditiile in care un asemenea grup de companii, cu o asemenea cifra de afaceri, raporteaza doar atata profit impozabil, acolo exista niste cauze. Cred ca Guvernul este obligat sa verifice daca sunt cauze obiective si atunci trebuie sa fie sprijinite prin alte masuri acele companii pentru ca nu cred ca in Romania vin doar cei care nu stiu sa faca afaceri. Daca sunt cauze subiective, sa vedem cum facem ca toate firmele din Romania sa actioneze cinstit in asa fel incat, pe profitul pe care-l fac aici, statul roman sa primeasca acel impozit", a mai precizat el.

Liviu Dragnea a spus ca modificarile programului de guvernare au fost facute impreuna cu reprezentantii ALDE inca de saptamana trecuta.

"Aceste modificari pe programul de guvernare, unele au fost facute joi la ora 13:30, unele vineri la ora 12:20. Am fost impreuna la toate aceste discutii, si cei de la ALDE si noi", a sustinut Liviu Dragnea.

Toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea, prevede noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALD. Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Masurile sunt justificate prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arata noul program de guvernare.

Daca va fi aplicata, masura va elimina cota unica de 16%, in vigoare din 2005, si va schimba complet modul de taxare a afacerilor din Romania.

Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate

Citeste si ce efecte va avea aceasta masura asupra mediului de afaceri:

Impozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri. Firmele se vor muta in alte state UE

Fost consilier al lui Ciolos: Impozitul pe cifra de afaceri e un barbarism fiscal. Va avea consecinte negative pentru investitii si dezvoltarea afacerilor

In plus, o taxa noua va fi introdusa pentru companiile din energie.

"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse natural si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017", mai arata documentul.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#Dragnea impozit cifra afaceri firme, #impozit cifra afaceri , #impozit cifra de afaceri