Doi fosti ministri de Finante ai PSD nu sustin impozitul pe cifra de afaceri: Cei care il cer nu simt economia. E contra directivelor europene

Joi, 06 Iulie 2017, ora 21:00
8777 citiri
Doi fosti ministri de Finante ai PSD nu sustin impozitul pe cifra de afaceri: Cei care il cer nu simt economia. E contra directivelor europene
Foto: Ziare.com

Inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, masura care a fost introdusa neasteptat de PSD in programul de guvernare al noului Executiv Mihai Tudose, nu este susinuta de ultimii doi ministri PSD de Finante, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici.

Acestia au explicat, pentru Ziare.com, de ce nu este recomandata introducerea unui astfel de impozit.

Viorel Stefan: Acest mod de impozitare nu e conform cu directivele europene si nici recomandabil pentru economia romaneasca

Fost ministru in Cabinetul Sorin Grindeanu, Viorel Stefan a precizat ca nu cunoaste detalii despre aceasta masura, "pentru ca eu nu am luat in calcul niciodata un astfel de mod de impozitare, asa ca va rog sa incercati sa vedeti cine sunt autorii acestei propuneri si sa lamuriti cu domniile lor".

"Eu n-am avut in vedere niciodata un astfel de mod de impozitare, care nu e nici conform cu directivele europene, nici recomandabil pentru economia romaneasca, nu exista din punctul meu de vedere niciun motiv sa adoptam o astfel de masura", ne-a declarat deputatul PSD.

De asemenea, acesta a subliniat ca nu stie cine sau ce sta in spatele acestei masuri si ca nu are cunostinta nici despre discutii in cadrul coalitiei: "Eu nu am fost prezent la astfel de dezbateri".

Eugen Teodorovici nu este de acord cu impozitul pe cifra de afaceri: Cei care il cer in mod expres nu simt economia, nu sunt nici macar politicieni

La randul sau, fostul ministru de Finante din Guvernul Ponta 4 si actual consilier al premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, a explicat ca "orice masura de acest tip trebuie sa fie gandita foarte bine inainte de a fi comunicata si, intr-un final, aplicata".

"Pana atunci, nu sunt de acord cu o astfel de masura, pana cand ea nu este foarte clar discutata si dezbatuta cu toti implicati in zona de economie. Deci mai putini politicieni si mai multi oameni care cunosc piata si simt piata", a spus Teodorovici, pentru Ziare.com.

Intrebat care este si parerea altor membri ai Guvernului, fostul ministru de Finante din Guvernul Ponta a mentionat: "Pana cand altii sa poata sa pretinda ca pot emite astfel de parerei, ar trebui sa aiba si ceva in spate. Eu, fata de cei din Guvernul actual, am ceva care ma recomanda totusi".

De asemenea, senatorul PSD a subliniat ca premierul Mihai Tudose a fost mai rezervat in a sustine foarte clar o pozitie pe aceasta tema.

"A spus zilele trecute ca este bine sa facem o analiza si, dupa ce aceasta discutie se va purta, atunci vom lua o decizie in a aplica sau nu o astfel de masura. Punctul meu de vedere l-am spus si am sa i-l spun si dlui prim-ministru.

Sunt impotriva oricarei schimbari neavand la baza argumente clare si usor de inteles de absolut toti cei care opereaza in piata. Declaratiile politice sunt de facut la partid. Masurile pentru economie se fac la guvern si se fac temeinic", a precizat Teodorovici.

Acesta a mentionat ca, inainte ca programul de guvernare sa ajunga in Parlament, nu stie sa fi fost discutii pe marginea impozitului pe cifra de afaceri.

"Sau, cel putin, nu am fost implicat. Pentru ca, daca as fi fost implicat, nu as fi fost de acord cu includerea in programul de guvernare. Nu trebuia sa incluzi in programul de guvernare o intentie, in programul de guvernare trebuie sa spui clar ce vrei sa adopti, ca sa eviti astfel de discutii inutile in piata.

In programul de guvernare vii clar cu o masura pe care ai gandit-o in prealabil, ai argumentele necesare si esti convins ca trebuie sa o aplici. Altfel, creezi teama in piata si blocaje in a investi. S-a cerut o analiza la Ministerul de Finante, vom avea discutii cu cei din piata, cu marile companii si vom vedea.

Cei care o cer in mod expres nu prea simt economia, nu sunt nici macar politicieni. Pentru ca daca esti politician intelegi ce poate sa genereze o astfel de masura sau o astfel de idee aruncata in piata fara argumentele obligatorii din spate.

Ma refer la toti politicienii care fac afirmatii fara sa cunoasca piata. Nu au un nume, spun ca principiu. Politica e politica, dar politica economica si politica fiscala sunt un pic altceva si n-ai cum sa le intelegi daca nu le simti. Nici macar scoala nu te ajuta, daca nu simti cu adevarat piata", a declarat Teodorovici.

"O masura fiscala neinteleasa si neacceptata produce temeri si nemultumiri in economie"

Fostul ministru de Finante din Guvernul Ponta este convins ca "se va lua solutia corecta pentru piata", argumentand ca "suntem o tara ca doreste sa atraga investitorii, nu sa-i indeparteze".

"In mod normal, orice fel de masura, inainte de a fi adoptata, trebuie sa fie foarte bine analizata, discutata cu toti cei implicati, vazut exact care sunt punctele tari si punctele slabe, si dupa aceea eventual sa se ia o masura de a se aplica - asta ca principiu", a precizat Eugen Teodorovici.

Consilierul premierului Tudose a subliniat ca nu este de acord "cu niciun fel de schimbare fata de sistemul fiscal actual, pana cand masura respectiva nu se justifica intr-adevar ca este una benefica, pe care cu totii o intelegem si o acceptam la nivelul economiei, pentru altfel nu facem decat sa producem temeri si nemultumiri in economie. Si cred ca nu este momentul".

Argumentul incalcarii legii in Romania nu se sustine: "Companiile transfera profitul nu incalcand legea, ci aplicand legea care le permite o astfel de abordare"

Fostul ministru al Finantelor din Guvernul Ponta a mai spus ca, desi "se invoca faptul ca marile companii din Romania trebuie sa nu mai eludeze legea", nu este un motiv pentru a se implementa o astfel de masura, din motivul simplu ca "legea se aplica".

"Nimeni din Romania nu incalca legea. Cine incalca legea, plateste, e adevarat. Dar nu vii cu o astfel de masura pentru ca intebarea imediata se poate pune: In alte state europene se aplica o astfel de masura? Nu. Sau alte tari, pentru a limita transferul de profit dintr-o tara in alta, aplica impozitarea cifrei de afaceri? Nu.

E o greseala sa spui ca marile companii transfera partea de profit intr-un mod ilegal. Nu. Fac asta pentru ca le permite legislatia actuala. Atunci te uiti la ce fac alte state membre pe aceasta zona si ele in niciun caz nu impoziteaza cifra de afaceri si putem sa aplicam si noi masuri similare.

Dar plecam de la ideea ca astazi in Romania legea se respecta - asa cum este ea, buna, rea, ea se aplica, se respecta de catre companii. Ele fac acest transfer nu incalcand legea, ci aplicand legea care le permite o astfel de abordare.

Este periculos sa vii cu astfel de precizare ca nu se respecta legea. Companiile respecta legea pe care tu o ai astazi in Romania. Daca vrei sa aiba o altfel de abordare, schimbi atunci legea. In momentul in care vrei sa o schimbi, te uiti la ce fac alte state membre UE pe aceasta zona, astfel incat ceea ce produc firmele sa ramana in tara respectiva, tara de origine si incercam sa facem si noi la fel", a explicat Teodorovici.

Riscurile aplicarii impozitului pe cifra de afaceri

Astfel, sustine senatorul PSD, este nevoie de o analiza clara in piata, si "o lege comparativa cu a altor state europene membre".

"Pentru ca risti pe de o parte cheltuielile respective pe care aceasta masura le va genera - reducerea de cheltuieli, sa spunem. Asta inseamna inclusiv concedierea unui numar important de salariati. Deci este contra-efect la ceea ce noi incercam sa cream in piata. Pe de o parte, cream locuri de munca, insa pe de alta parte cu o astfel de masura putem sa limitam locurile de munca.

Poti chiar sa tii departe anumiti investitori care - schimbandu-se regimul fiscal in Romania - pot sa nu mai fie atrasi sa faca investitii in tara noastra. Deci pot sa aiba efecte negative pe care nu le poti comensura nici macar in urma unei analize. Sunt efecte pe care piata le genereaza in urma aplicarii unei astfel de masuri", ne-a mai declarat Eugen Teodorovici.

Nici Tariceanu nu-l sustine, Dragnea da inapoi

Iata ce prevede programul de guvernare, cu privire la impozitul pe cifra de afaceri: "Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare".

Miercuri, si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca nu sustine impozitul pe cifra de afaceri "daca va duce la usurarea unora si omorarea altora". Presedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea saptamana trecuta ca multinationalele sunt de vina pentru impozitul pe cifra de afaceri, insa miercuri a anuntat ca vor fi facute analize si simulari inainte de a se aplica aceasta masura.

La randul lor, investitorii straini sustin ca acest impozit ar afecta competitivitatea Romaniei in regiune si e contrar legislatiei UE.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Teodorovici impozit pe cifra de afaceri, #Viorel Stefan impozit cifra de afaceri, #Liviu Dragnea impozit cifra de afaceri, #program guvernare impozit cifra de afaceri, #impozit cifra de afaceri companii Romania , #impozit cifra de afaceri
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dar, dacă-l susțineau ar fi fost și acum miniștri, iar nu „foști”...