Ziare.com

Gabriel Biris: Impozitul pe cifra de afaceri - o declaratie de razboi in 9 puncte. Razboi cu economia

Marti, 04 Iulie 2017, ora 09:33

   

Gabriel Biris: Impozitul pe cifra de afaceri - o declaratie de razboi in 9 puncte. Razboi cu economia
Prima tentatie a fost sa incep acest articol cu sintagma "demult nu mi-a mai fost dat sa vad o ineptie atat de mare..." Imediat mi-am adus insa aminte de subiectul editorialului anterior, si anume impozitul pe gospodarii, impozit la care se pare ca actualul guvern deja a renuntat.

Sper ca peste 2 luni sa vorbim si despre acest subiect la timpul trecut si mai sper sa nu mai avem o alta "inventie" care sa ne ocupe timpul degeaba.

O sa enumar cateva din argumentele care fac din acest impozit unul extrem de nociv pentru economia romaneasca, argumente care ar fi trebuit sa faca imposibila includerea acestuia in programul de guvernare si, mai apoi, votarea lui in Parlament. O sa incep mai intai cu argumentele juridice si, apoi, cu cele de ordin economic".

Impozitul pe cifra de afaceri nu este permis de Directiva 112/2005 privind TVA

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Dupa cum stim, Romania face parte din UE si prin urmare directivele si regulamentele UE ne sunt aplicabile, ele avand - conform Tratatului de Aderare la UE, prioritate in fata legislatiei romanesti.

Incalcarea acestor norme duce la infringement, care aduce sanctiuni si obligatia de a corecta incalcarile. Cum, cel putin la nivel declarativ, Guvernul PSD/ALDE isi bazeaza mare parte din visele de marire economica pe atragerea fondurilor europene, un infringement pe un subiect fiscal atat de sensibil precum introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, altul decat TVA nu cred ca poate fi avut in vedere de acest guvern, oricat de anti-european ar fi el...

Citeste si:

Redau mai jos textele din Directiva 112 care ar fi trebuit sa opreasca orice discutie pe acest subiect:

Alineatul (4) din chiar preambulul Directivei prevede ca: "Realizarea obiectivului privind infiintarea unei piete interne presupune aplicarea in statele membre a legislatiei privind impozitele pe cifra de afaceri care sa nu denatureze conditiile concurentei sau sa impiedice libera circulatie a bunurilor si serviciilor. Prin urmare, este necesara realizarea acestei armonizari a legislatiei privind impozitele pe cifra de afaceri prin intermediul unui sistem privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) [...]";

Articolul 401 din Directiva prevede ca: "Fara sa contravina altor dispozitii ale legislatiei comunitare, prezenta directiva nu impiedica niciun stat membru sa pastreze sau sa introduca taxe pe contractele de asigurari, taxe asupra jocurilor de noroc si pe pariurile sportive, accize, taxe de timbru sau, mai general, orice taxe, drepturi sau impozite care nu se pot caracteriza ca taxe pe cifra de afaceri [...]."

Impozitul pe cifra de afaceri ar face inaplicabile prevederile unor directive, precum Directiva 96/2011 (Parent Subsidiary), Directiva 49/2003 (Redevente si dobanzi), dar si o buna parte din prevederile celor peste 90 de Conventii privind evitarea dublei impuneri si combaterea evaziunii fiscale pe care Romania le-a incheiat cu statele lumii.

Practic, acest impozit ar scoate Romania de pe harta investitorilor seriosi, Romania ramanand atractiva exclusiv pentru investitorii speculativi (marje mari, risc mare, activitate de genul "musca si fugi") sau pentru cei care nu prea dau doi bani pe conformare si pentru care evaziunea este cu adevarat un modus operandi.

Motivul pentru care sustin ca prevederile enumerate mai sus ar deveni inaplicabile este unul cat se poate de simplu: conditia pentru aplicarea acestor reglementari este ca primitorul/platitorul veniturilor intr-o relatie comerciala transfrontaliera sa fie platitor de impozit pe profit - nicidecum al unui impozit pe cifra de afaceri, impozit nerecunoscut in cadrul sistemelor de evitare a dublei impuneri.

Pentru a exemplifica, o sa dau un extras din art. 226 (c) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, articol care implementeaza Directiva Parent Subsidiary:

(1) Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:
c) dividendele platite de o persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, daca:
persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
[...]
plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, unul dintre impozitele prevazute in anexa nr. 2 la titlul II sau un impozit similar impozitului pe profit reglementat la titlul II;
[...]
persoana juridica romana care plateste dividendul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
[...]
plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. [...]"


Fara impozit pe profit, companiile inregistrate in Romania - indiferent ca sunt companii cu capital romanesc sau strain, sunt pur si simplu scoase din UE!

Sa ne intelegem: Scoase din UE!

Pur si simplu: fara a fi nevoie de un referendum gen Brexit, fara a fi nevoie de negocieri pentru exit-ul din UE.

Parasirea (economica) a UE de catre Romania se poate face prin eliminarea impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

Citeste mai departe analiza scrisa de Gabriel Biris pentru Curs de Guvernare despre Impozitul pe cifra de afaceri - o declaratie de razboi in 9 puncte. Razboi cu economia
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre impozit cifra afaceri razboi economie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2967 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gabriel Biris,geniul fiscalitatii in RO!La modul foarte serios...

Salve!

Prin proiectele la care am lucrat,am avut sansa, sa-l intalnesc pe G. Biris,eu tehnic,dar el avea intalniri cu finantistii, eu eram intrebat de partea tehnica,la discutiile respective.

Atat va spun:RO la aceasta ora ,nu are pe cineva de calibrul lui,in fiscalitate,COD FISCAL.

Iar felul in care explica consecintele actelor CRETYINE ale Analfabetilor si Retarzilor din PSD ,e clar ca cristalul.Dar asta nu exclude faptul ,ca sunt prosti destui,care nu inteleg,multi la varful PSD si nu-i scuzabil,in popor e de inteles si e acceptabil.

Stima,
gg

 

offshore

asta la cate offshore-uri are normal ca face spume...

Lunga listă de offshore-uri
Gabriel Biris a intrat in atentia opiniei publice la inceputul acestei luni, cand a afirmat, intr-o postare pe Facebook, că romanii fără venituri trebuie să contribuie la asigurările de sănătate. Imediat, a fost “taxat" de presă pe marginea faptului că, in declaratia de avere din anul 2012, a specificat faptul că detine actiuni la un offshore cipriot, Fusilier Limited. Intrebat despre această căsută postală, Biris a recunoscut că o detine in prezent in proportie de 100%, dar că nu derulează niciun fel de activitate cu această companie. Gabriel Biris omite, insă, să precizeze faptul că a condus si reprezentat mai multe căsute postale deschise in paradisurile fiscale din Nicosia si Limassol, companii care au derulat afaceri in Romania.
Astfel, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, in anul 2007, căsuta postală Fusilier Limited, din Limassol, a lui Biris, detinea 95% din pachetul de actiuni al firmei SC Trinoro Achizitii SRL. Celelalte 5 procente ii apartineau lui Gabriel Biris, pe persoană fizică, Societatea romanească se ocupă cu activităti imobiliare cu bunuri proprii.
Ulterior, offshore-ul cipriot Fusilier Limited cedează cele 95% din actiunile Trinoro Achizitii către o altă căsută postală, din Limassol, Dasmino Consultants Limited, reprezentată de acelasi Gabriel Biris.
Alte două căsute postale din Cipru – Nicosia au impărtit, in proportii egale, in anul 2008, actionariatul firmei SC Bob Development SRL, care se ocupă, de asemenea, cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre Ithorno Limited si de Sefercon Limited, ambele reprezentate de Gabriel Biris care, de altfel, a si administrat compania Bob Development, functie pe care a predat-o, ulterior, grecului Ioannis Papalekas. Acesta din urmă este fondatorul companiei de investitii imobiliare Globalworth, cercetat de DIICOT in dosarul SIF-urilor, dar scos basma curată in vara anului trecut. In decembrie 2014, Papalekas a fost pus sub acuzare, impreună cu Dragos Bilteanu, de procurori in afacerea privind delapidarea SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia.

 

asta justifica

ineptiile guvernului din umbra?
daca exista persoane care fac afaceri ilegale prin cipru sau brazilia, sau aiurea, sa fie taxate de organele abilitate ale statului

Sigur,

daca domnul Gabriel Biris intelege ceva mai mult decat marea majoritate a romanilor despre Economie, si in aceasta conjunctura spune ce stie, sau ce crede despre politica dezastruoasa economica a Guvernului PSD, imediat este cautat la "originea sanatoasa", si bineinteles este gasit "necorespunzator". Are firma in Cipru! Adica e cam chiabur!

Investitorii seriosi fac export

Nu au afaceri in servicii pentru a scoate din tara si putinii bani ai cetatenilor. Era mult mai simplu daca se puteau deconta doar masini, produse romanesti. Sa vedeti atunci ingrengaturi de firme romanesti care produceau pentru scaderea sumelor de taxare. Aceleasi probleme le creeaza multinationalele si in Africa. Si acolo se munceste tot asa pe cativa dolari pe zi.

 

Poate guvernantii ne explica cum se sprijina economia

Daca se permit decontari pentru bunuri produse in alte state de ex. de masini sau utilaje, in timp ce la noi nu se produce nimic, chirii umflate fara legatura cu salariile, umflarea asta a preturilor imobiliarelor in scopul evaziunii creand drame sociale si politicienii chiar ii sprijina tot printr-o umflare a preturilor prin Prima Casa.

 

avocatul evazionistilor spune niste prostii extraordinare

cica impozitul pe cifra de afaceri este atractiv numai pentru evazionistii fiscali ;-))))))))))))))))))

"Practic, acest impozit ar scoate Romania de pe harta investitorilor seriosi, Romania ramanand atractiva exclusiv pentru investitorii speculativi (marje mari, risc mare, activitate de genul "musca si fugi") sau pentru cei care nu prea dau doi bani pe conformare si pentru care evaziunea este cu adevarat un modus operandi."

 

Curiozitate

Biris asta este cumva ardelean ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor