Gabriel Biris: Impozitul pe cifra de afaceri - o declaratie de razboi in 9 puncte. Razboi cu economia

Marti, 04 Iulie 2017, ora 09:33
6511 citiri
Gabriel Biris: Impozitul pe cifra de afaceri - o declaratie de razboi in 9 puncte. Razboi cu economia
Foto: Facebook/ Gabriel Biris

Prima tentatie a fost sa incep acest articol cu sintagma "demult nu mi-a mai fost dat sa vad o ineptie atat de mare..." Imediat mi-am adus insa aminte de subiectul editorialului anterior, si anume impozitul pe gospodarii, impozit la care se pare ca actualul guvern deja a renuntat.

Sper ca peste 2 luni sa vorbim si despre acest subiect la timpul trecut si mai sper sa nu mai avem o alta "inventie" care sa ne ocupe timpul degeaba.

O sa enumar cateva din argumentele care fac din acest impozit unul extrem de nociv pentru economia romaneasca, argumente care ar fi trebuit sa faca imposibila includerea acestuia in programul de guvernare si, mai apoi, votarea lui in Parlament. O sa incep mai intai cu argumentele juridice si, apoi, cu cele de ordin economic".

Impozitul pe cifra de afaceri nu este permis de Directiva 112/2005 privind TVA

Dupa cum stim, Romania face parte din UE si prin urmare directivele si regulamentele UE ne sunt aplicabile, ele avand - conform Tratatului de Aderare la UE, prioritate in fata legislatiei romanesti.

Incalcarea acestor norme duce la infringement, care aduce sanctiuni si obligatia de a corecta incalcarile. Cum, cel putin la nivel declarativ, Guvernul PSD/ALDE isi bazeaza mare parte din visele de marire economica pe atragerea fondurilor europene, un infringement pe un subiect fiscal atat de sensibil precum introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, altul decat TVA nu cred ca poate fi avut in vedere de acest guvern, oricat de anti-european ar fi el...

Redau mai jos textele din Directiva 112 care ar fi trebuit sa opreasca orice discutie pe acest subiect:

Alineatul (4) din chiar preambulul Directivei prevede ca: "Realizarea obiectivului privind infiintarea unei piete interne presupune aplicarea in statele membre a legislatiei privind impozitele pe cifra de afaceri care sa nu denatureze conditiile concurentei sau sa impiedice libera circulatie a bunurilor si serviciilor. Prin urmare, este necesara realizarea acestei armonizari a legislatiei privind impozitele pe cifra de afaceri prin intermediul unui sistem privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) [...]";

Articolul 401 din Directiva prevede ca: "Fara sa contravina altor dispozitii ale legislatiei comunitare, prezenta directiva nu impiedica niciun stat membru sa pastreze sau sa introduca taxe pe contractele de asigurari, taxe asupra jocurilor de noroc si pe pariurile sportive, accize, taxe de timbru sau, mai general, orice taxe, drepturi sau impozite care nu se pot caracteriza ca taxe pe cifra de afaceri [...]."

Impozitul pe cifra de afaceri ar face inaplicabile prevederile unor directive, precum Directiva 96/2011 (Parent Subsidiary), Directiva 49/2003 (Redevente si dobanzi), dar si o buna parte din prevederile celor peste 90 de Conventii privind evitarea dublei impuneri si combaterea evaziunii fiscale pe care Romania le-a incheiat cu statele lumii.

Practic, acest impozit ar scoate Romania de pe harta investitorilor seriosi, Romania ramanand atractiva exclusiv pentru investitorii speculativi (marje mari, risc mare, activitate de genul "musca si fugi") sau pentru cei care nu prea dau doi bani pe conformare si pentru care evaziunea este cu adevarat un modus operandi.

Motivul pentru care sustin ca prevederile enumerate mai sus ar deveni inaplicabile este unul cat se poate de simplu: conditia pentru aplicarea acestor reglementari este ca primitorul/platitorul veniturilor intr-o relatie comerciala transfrontaliera sa fie platitor de impozit pe profit - nicidecum al unui impozit pe cifra de afaceri, impozit nerecunoscut in cadrul sistemelor de evitare a dublei impuneri.

Pentru a exemplifica, o sa dau un extras din art. 226 (c) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, articol care implementeaza Directiva Parent Subsidiary:

(1) Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:

c) dividendele platite de o persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, daca:

persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

[...]

plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, unul dintre impozitele prevazute in anexa nr. 2 la titlul II sau un impozit similar impozitului pe profit reglementat la titlul II;

[...]

persoana juridica romana care plateste dividendul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

[...]

plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. [...]"

Fara impozit pe profit, companiile inregistrate in Romania - indiferent ca sunt companii cu capital romanesc sau strain, sunt pur si simplu scoase din UE!

Sa ne intelegem: Scoase din UE!

Pur si simplu: fara a fi nevoie de un referendum gen Brexit, fara a fi nevoie de negocieri pentru exit-ul din UE.

Parasirea (economica) a UE de catre Romania se poate face prin eliminarea impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

Citeste mai departe analiza scrisa de Gabriel Biris pentru Curs de Guvernare despre Impozitul pe cifra de afaceri - o declaratie de razboi in 9 puncte. Razboi cu economia

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#impozit cifra afaceri, #razboi economie , #impozit cifra de afaceri