Impozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economia

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 11:28
23444 citiri

In decembrie, cand am citit programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile, credeam ca un program mai slab si mai nerealist nu poate exista. Acum, dupa ce am citit programul de guvernare trecut prin Parlament, am realizat ca m-am inselat. Mereu se poate mai rau.

Intentia socialistilor de a impozita cifra de afaceri, si nu profitul, reprezinta o lovitura neasteptata data mediului de afaceri, antreprenorilor onesti, fie ei straini, fie romani.

Trebuie sa spunem clar: daca acest sistem se va implementa, vom spune adio cotei unice de 16%, masura care dupa ce a fost adoptata, in 2005, a atras investitii directe si indirecte ce depasesc o suta de miliarde de euro. Aceste investitii au creat direct sute de mii de locuri de munca, sustenabile, bine platite si care astazi fac diferenta dintre economia Romaniei si economia Ucrainei, de exemplu.

Acum, intreg pachetul de masuri gandit de PSD nu va face decat sa-i forteze pe antreprenori, fie ei straini, fie romani, sa se uite catre alte piete, mult mai prietenoase cu mediul de afaceri si care incurajeaza munca onesta, inovatia si viziunea.

Orice economist intelege ca supra-impozitarea capitalului, impozitul progresiv, cresterea salariului minim (de fapt, chiar existenta lui!) nu fac decat sa ii forteze pe antreprenori sa isi inchida portile.

Din pacate, cei care gandesc astfel de masuri nu au avut niciodata legaturi cu mediul privat. Nu stiu ce inseamna sa nu poti dormi noaptea pentru ca a doua zi ai de platit salarii la zeci, sute sau mii de oameni, nu stiu ce inseamna sa te imprumuti short pe 24 de zile pentru a plati furnizorii si, mai ales, nu stiu cum este sa iti fie blocate conturile pentru o datorie de 80 de bani despre care nici macar nu aveai habar.

Primul efect al impozitarii cifrei de afaceri va fi acela ca cea mai mare parte dintre companii vor renunta la a mai reinvesti profitul. In mod natural, o companie care se gandeste la viitor investeste din profit in tehnologii noi si in angajati performanti.

In orice economie sanatoasa din spatiul euro-atlantic, aceste investitii se deduc, pentru ca doar astfel se poate asigura un flux constant de bunuri din ce in ce mai ieftine si mai bune. Sistemul acesta se cheama capitalism si datorita lui acest text se poate citi acum de pe laptop, de pe tableta sau de pe telefon.

Descurajarea inovatiei si modernizarii in economia romaneasca va face ca, in timpul cel mai scurt, produsele finite produse aici sa fie din ce in ce mai putin competitive in fata produselor ce vor veni de pe pietele cele mai apropiate. Altfel spus, ne facem cel mai mare rau posibil, dar prezentam asta ca pe o mare victorie.

Daca se va introduce acest sistem de impozitare, companiile care activeaza pe piata romaneasca - fie romanesti, fie straine - vor avea de ales intre a continua o perioada aici sau a pleca direct in tari unde atitudinea fata de mediul de afaceri este mai prietenoasa. Nici nu trebuie sa se duca prea departe, vor avea la dispozitie Polonia, Ungaria sau Bulgaria.

Daca totusi vor alege sa ramana aici, companiile vor fi obligate de noua legislatie sa creasca pretul produselor, pentru a putea acoperi taxele pe fumarit pe care socialistii le inventeaza constant.

Cele mai afectate marfuri vor fi cele cu un rulaj foarte mare, dar care au un adaos comercial foarte mic, asa cum sunt alimentele sau produsele de larg consum, pe care le avem cu totii in casa si pe care le cumparam saptamanal: detergenti, sapun, pasta de dinti s.a.

Va spuneam mai sus ca acesti oameni nu au nicio legatura cu economia reala. Haideti sa luam doua exemple pe care sunt sigura ca le poate intelege si un elev de clasa a IX-a.

Exemplul I: O companie din domeniul energiei decide sa riste si sa faca prospectiuni intr-un perimetru al Marii Negre. Prospectiunile costa cateva zeci de milioane de dolari. Riscul e urmatorul: daca nu gasesc nimic, sunt bani pierduti. Daca insa gasesc o cantitate destul de mare de hidrocarburi, vor trece la faza urmatoare, adica la extractie. In al doilea caz, este absolut normal sa isi poata deduce banii investiti in prospectiune.

Guvernul spune insa altceva: gasesti sau nu ceva, esti obligat sa platesti impozit pe acei bani. In mod real, nu va mai veni nimeni sa investeasca in acest sector, in aceste conditii.

Exemplul II: O agentie de turism factureaza un concediu scump, pe o insula exotica, cu, sa spunem, 5.000 de euro. O suma mare, fara nicio indoiala. Ce face insa agentia cu acesti bani? E foarte simplu: plateste hotelul, plateste avionul, taxele de aeroport, asigurarile de sanatate s.a. Procentul care ramane in firma este sub 10%, de cele mai multe ori chiar sub 5%. Adica, sa spunem, 250 de euro. In loc sa plateasca impozit pe acesti 250 de euro, statul ii cere sa plateasca impozit pe 5.000 de euro, bani care doar au trecut prin firma!

Ati vazut, sper, ca nu v-am mintit cand am spus ca un elev de clasa a IX-a intelege.

Am explicat mai sus de ce ideea ar fi un dezastru pentru economie. Dar mai avem.

Directiva 112/TVA stabileste clar ca impozitarea marilor companii pe cifra de afaceri nu este permisa. Exista o derogare strict pentru IMM-uri. In acelasi timp, daca vom adopta acest sistem de impozitare, Romania va incalca numeroase prevederi ale conventiilor privind dubla impozitare.

Sper sincer ca in PSD mai sunt inca economisti care inteleg cum functioneaza economia. Refuz sa cred ca nimeni din acel partid nu va avea curajul sa spuna, cel putin in forurile partidului, ca ideea este una dezastruoasa pentru economie.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
Microsoft a lansat recent o actualizare pentru Windows 11, denumită KB5041872, care a cauzat probleme majore utilizatorilor. Actualizarea se blochează în timpul procesului de descărcare la 8%...
Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
Qualcomm se apropie de lansarea procesorului Snapdragon 8 Gen 4, o unitate de procesare destinată telefoanelor mobile de top. Acest nou model promite să aducă îmbunătățiri substanțiale în...
#impozit cifra afaceri, #nou program guvernare PSD , #impozit cifra de afaceri
  1. Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
  2. Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
  3. Erodium Copy, robotul inspirat din natură, ar putea fi o soluție excelentă în criza climatică
  4. Apple Intelligence nu va fi disponibil din prima zi pe iPhone 16. Cum puteți testa, însă, funcțiile AI în beta
  5. Microsoft implementează noi măsuri pentru a spori securitatea Windows
  6. Primele imagini neoficiale cu Galaxy S25 și S25 Ultra dezvăluie noi detalii despre design-ul telefonului
  7. Netflix va înceta suportul pentru mai multe dispozitive. Ce alternativă vor avea utilizatorii
  8. România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
  9. Unul dintre cele mai iubite jocuri de mobil se întoarce după un deceniu: Noul titlu revine în 2024 cu funcții și personaje noi
  10. Seria iPhone 16 aduce îmbunătățiri semnificative. Ce a făcut Apple în legătură cu supraîncălzirea telefonului