UE cauta sa obtina bani de la gigantii IT americani - o varianta sustinuta si de Romania e impozitul pe cifra de afaceri

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 16:28
4085 citiri
UE cauta sa obtina bani de la gigantii IT americani - o varianta sustinuta si de Romania e impozitul pe cifra de afaceri
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrii Economiei si Finantelor din Uniunea Europeana au stabilit, sambata, sa inceapa sa elaboreze noi masuri fiscale care sa permita impozitarea corecta a activitatii companiilor digitale si au insarcinat Comisia Europeana sa prezinte o propunere care sa fie gata in primavara lui 2018.

"Am cerut expertilor statelor membre si Comisiei Europene sa incerce sa gaseasca solutii atat pe termen lung, cat si scurt", a afirmat ministrul Finante al Estoniei, Toomas Toniste, tara care detine presedintia semestriala a UE, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii ministrilor Economiei si Finantelor din UE, relateaza agentia EFE.

Cele 28 de state membre au dezbatut necesitatea gasirii de solutii pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook si Apple, sa plateasca impozite corecte in tarile europene.

Dupa acest consens, Comisia va elabora un referat care sa contina evaluarea problemei, provocarile, modele de afaceri sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, inainte de reuniunea sefilor de state si de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, in Estonia.

Ulterior, tarile membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la Consiliul din decembrie. Asa se va marca traseul pentru ca Executivul comunitar sa elaboreze o propunere legislativa definitiva in primavara anului viitor, potrivit vicepresedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

Franta, Spania, Germania si Italia au venit la dezbateri cu o propunere comuna pentru stabilire a unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii.

La acest plan au aderat oficial alte sase tari, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, Romania si Slovenia, care au semnat declaratia initiata de Paris, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a subliniat ca "peste 20 de tari" sprijina ideea, ceea ce va genera "presiune politica" sa se mearga mai departe.

"Desi solutia pe termen mediu ar trebui sa vina via impozitul pe profit si definirea sediului permanent, dificultatile pentru a obtine o solutie globala sunt de asa natura ca este nevoie sa actionam pe termen scurt, deoarece, in acest timp, traim in circumstantele in care sunt companii din domeniul digital care nu platesc impozite aproape in nicio jurisdictie", a spus Guindos.

Tarile membre sunt de acord ca solutia finala va trebui adoptata la nivel global, in acord cu tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si G20, dar este nevoie sa se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.

Citeste despre scandalul iscat de decizia de a impune un impozit pe cifra de afaceri in Romania:

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 2
nu este chiar asa cum agerpres dezinforma si kko punkkt ziare....
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5