Cum se calculeaza impozitul pe cladiri, dupa noul Cod Fiscal

Marti, 29 Iulie 2014, ora 21:49
24136 citiri
Cum se calculeaza impozitul pe cladiri, dupa noul Cod Fiscal
Foto: financiarul.ro

Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, potrivit precizarilor transmise de Biroul de Presa al Ministerului Finantelor Publice.

Reglementarile propuse in proiectul de act normativ tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

Guvernul mareste impozitul pentru apartamente si il scade pe cel pentru casele mari

Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse o serie de propuneri privind calculul impozitului pe cladire.

In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice, pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.

Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza: intre 0,25% - 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale, daca valoarea impozabila nu rezulta dintr-un raport de evaluare.

In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice, in scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

Cota impozitului pe cladiri va fi: 0,1% pentru cladirile rezidentiale; intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale; intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente - pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii; in prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata si orice alta metoda de determinare a bazei impozabile ar reprezenta un regres fata de ipoteza anterioara, precizeaza MFP.

Guvernul ii ajuta pe cei cu mai multe case: Nu vor fi impozitati suplimentar

Referitor la impozitul pe mijloacele de transport si impozitul pe teren, in proiect se mentin prevederile din Codul fiscal in vigoare, in conditiile in care consiliile locale vor pastra actualele cote de impozite si taxe locale.

Aceste propuneri se regasesc in proiectului noului Cod fiscal aflat in dezbatere publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Ministerul Finatelor impozit cladiri, #Noul Cod Fiscal impozit cladiri, #Noul Cod Fiscal calcul impozit cladiri , #impozit cladiri
Comentarii
Poza MUCALITUL
MUCALITUL
rank 5
Numa i impozite din partea guvernului si nu locuri de munca !