Ziare.com

Impozitul perceput persoanelor care detin mai multe locuinte, majorat

de Irina Olteanu
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 23:29

   

Impozitul perceput persoanelor care detin mai multe locuinte, majorat
Impozitul de solidaritate perceput persoanelor care detin in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatia de locuinta va fi majorat, a decis Guvernul in sedinta de miercuri. Masura va intra in vigoare cu 1 iulie.

Decizia a fost luata dupa ce prevederea a fost eliminata, luni, din ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.

"Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, vor plati impozit cu pana la 300% mai mare", a anuntat premierul Emil Boc, miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern.

El a precizat ca veniturile astfel colectate vor fi varsate la bugetele locale.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Taxa de solidaritate va fi de 65% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, de 150% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si de 300% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele, in afara celei de la adresa de domiciliu.

Taxa de solidaritate pentru mai multe cladiri, majorata din 1 iulie

Initial, supraimpozitarea fusese inglobata in OUG de modificare a Codului fiscal adoptata saptamana trecuta de Guvern, prin care s-a majorat si taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24%, insa intr-o sedinta extraordinara, luni, Executivul a eliminat din acel act normativ supraimpozitarea proprietatilor.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul a luat aceasta decizie catalogand articolul drept "atacabil".

Impozitul pentru masinile de peste 2.000 de centimetri cubi a fost dublat

Totodata, premierul Emil Boc a mai anuntat ca impozitul pentru masinile cu capacitate cilindrica mai mare de 2.000 de centrimetri cubi a fost dublat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

936 lei pt Audi

Sunt de parere ca impozitele si taxele sa fie mentinute la minim. Dar in perioade de criza ca acum cei mai favorizati in societate ('those with broad shoulders' - cum a spus cancelarul - ministru de finante britanic) trebuie sa plateasca mai mult. Si totusi mi se pare foarte mica taxa de 936 lei pt un Audi. Practic este cam 220 de euro. Daca esti un Berceanu , sau Patriciu sau Tiriac sau Videanu imi pare rau dar societatea asteapta mai mult de la tine.

 

chiar asa?

Favorizati inseamna ca le-au primit din cer? Poate unii trag de le sar capacele si in loc sa f..a banii ii baga in ceva. Acelasi argument si pentru impozitarea progresiva. Pe langa multa munca si raspundere, cand unii invatau sau invata in continuare, altii dansau pe melodia lu' guta pentru base.
Zici ca ti se pare putin 936ron? La tine Audi are acelasi pret indiferent de AN, nu? Misto. Pentru cultura ta generala... un Audi A6 (ca tot l-a dat ca exemplu boculetz) din 1998 de 2500cmc are putere mai mica decat unul de 2000cmc din 2010. Poate o avea valoare sentimentala mai mare si aia se impoziteaza, ca valoare de piata sigur nu are la fel ca una noua. De "imagine" sau confort nu mai zic.

NB: in caz ca are vreunu' impresia ca "m-a prins". Nu sunt bugetar si masina mea are sub 2000cmc.

"Favorizati inseamna ca le-au primit din cer?"

Sunt de acord cu punctul despre pret si an. Eu ma refeream la masini noi noute. In general in ziua de azi impozitarea se face si in functie de poluare. Cat despra favorizati. Este clar ca cineva trebuie sa plateasca mai mult altfel deficitul nu dispare. nici la noi nici la germani, Spanioli, italieni,samd. Asa ca problema care sa pune este cum sa platim. O solutie ar fi sa platim toti aceeasi suma. Bineinteles ca daca imparti deficitul la toata populatia cei mai defavorizati (cei cu salarii mici nu vor putea plati). Deci ar trebui trimisi la inchisoarea datornicilor. "Poate unii trag" - se poate dar se poate ca unii sa fie intro profesie mai 'atragatoare' - un scriitor de poezie nu o sa castige niciodata cat un scriitor de romane 'populare' (si nu imi spune de Dinescu ca ala nu e poet). Deci daca nuvrei sa platesti extra nu te obliga nimeni sa iti cumberi Audi. Exista si Nissan, Ford, etc. Problema cu "astia care trag de le sar capacele" este ca bancherii tot asa au tras si cand au falimentat intreaga economie inclusiv pe ei au sarit imediat cu caciula in mana la guvern sa ceara ajutoare (oare de ce?): "nu ne lasati sa dam faliment".

 

 

degeaba

ca nu pricepe oricat i-ai explica

hait, ma speriasem. credeam ca e vorba si de VW

da vad ca ii ia doar pe aia cu audi

 

STUFARISHUL OUG-lor BOCISTE NICIODATA APLICATE IMPOTRIVA OLIGARHIEI PDL-iste.

In primul rand modificarea Codului Fiscal altfel decat prin lege organica :
Iata rigorile stabilite in art. 4 din Codul fiscal. Textul este generos si precizeaza ca "Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia. Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege."Temeiul legal al cerintei Codului fiscal nu reprezinta o generozitate a legiuitorului ci transpune o dispozitie constitutionala respectiv art. 139 alin. (1) potrivit caruia impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.
Delegarea legislativa inseamna o OUG, nu OUG LA OUG, aceasta dovedeste intentia de inselaciune la adresa contribuabilului roman si asigurara protectia mafiei PDL iste detinatoare de mai multe case.
Iata aici:incalcarea prevederilor art. 4 din Codul fiscal nu este neconstitutionala si nici nelegala. Mai intai pentru ca art. 115 din Constitutia Romaniei reglementeaza delegarea legislativa. In cadrul acestui mecanism opereaza ordonanta de urgenta pentru care Guvernul nu are nevoie de nici o abilitare din partea Parlamentului. Invocand situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata Guvernul se substituie Parlamentului emitand acte normative cu putere de lege inclusiv in domeniul legilor organice. Asadar o modificare a Codului fiscal prin ordonanta de urgenta cu nerespectarea principiilor enuntate de predictibilitate a legislatiei fiscale se considera ca reprezinta in sine si o derogare implicita de la regulile de adoptare a modificarilor.
Trebuie subliniat si faptul ca nu exista nici o sanctiune pentru nerespectarea art. 4 din Codul fiscal. Aceasta ar fi trebuit inscrisa in Constitutie si ar fi trebuit sa constea in incetarea valabilitatii actului normativ.

In schimb, dimpotriva, art. 115 alin. (5) din Constitutie stabileste ca daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata.
In multe cazuri mecanismul de intrare in vigoare de la 1 ianuarie a anului urmator are in vedere si solutia fireasca de aplicare a modificarilor neretroactiv in contextul in care exista impozite anuale. Modificarea regimului de aplicare a acestuia in cursul anului schimba regulile in cadrul perioadei fiscale ceea ce ridica semne suplimentare de intrebare asupra legalitatii masurii.

 

Ipoteza

1.Ai doua locuinte. Un apartament de 60 mp "la oras" si o casa batraneasca ramasa mostenire "la tara". Pentru a doua locuinta platesti suplimentar impozit de solidaritate ( cu saracii) .
2. Ai o singura locuinta (esti sarac) de 1 500 mp la Snagov. Nu platesti impozit de solidaritate. Dreptate si fratie.

 

Un impozit suplimentar de 15% pentru a doua casa este mai nimic.

Doar ca sa spuna ca au marcat-o si pe asta... In SUA impozitul pe o casa medie si terenul aferent poate atinge in unele zone si 1000 dolari/luna.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor