Senatorii au respins impozitarea suplimentara a persoanelor cu mai multe proprietati

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 14:10
2635 citiri
Senatorii au respins impozitarea suplimentara a persoanelor cu mai multe proprietati
Foto: Arhiva

Plenul Senatului a respins miercuri, cu 45 de voturi "impotriva", 25 "pentru" si sapte abtineri, OUG 59/2010, care vine sa modifice Codul Fiscal in vederea impozitarii suplimentare a persoanelor cu mai mult de doua proprietati, cu concursul si a unor parlamentari PD-L.

Senatorul PD-L Iulian Urban s-a aratat impotriva Ordonantei, sustinand ca aceasta incurajeaza "nemunca", sanctionand pe cei are aduc plusvaloare in societate. "Daca nu incurajam munca in tara asta nu vom iesi din criza nici peste un milion de ani", a spus Urban.

Democrat-liberala Sorina Placinta a sustinut punctul de vedere al lui Urban, afirmand ca, desi PD-L sustine Guvernul, si parlamentarii ar trebui intrebati ce parere au despre anumite propuneri legislative.

"Noi va sustinem, dar nu sustinem principiul haiducesc, sa luam de la bogati si sa dam la cei care au nevoie. Eu zic sa ne intrebati si pe noi", a spus Placinta, amintind ca PD-L este un partid de dreapta. Senatorul a propus ironic si ca oamenii care muncesc mai mult sa ia in ingrijire "nevoiasi" si sa le dea un domiciliu, pe care apoi sa-l si intretina.

"Eu propun, ca senator PD-L, sa venim cu propunerea sa luam noi, cei care muncim, sa luam niste nevoiasi si sa le facem case. Ei sa nu munceasca si noi sa le facem case", a spus ironic Placinta. Cei doi senatori PD-L au primit aplauze din partea plenului.

Liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, a venit la tribuna anuntand ca se disociaza de punctele de vedere sustinute de Urban si Placinta, iar grupul democrat-liberalilor va vota in favoarea Ordonantei.

Liberalul Varujan Vosganian s-a aratat, la randul sau, contrariat de propunere, considerand ca deschide poarta catre "incaperea cea mai ascunsa si dureroasa" a tranzitiei romanesti, de unde vin "toate duhorile trecutului": "Romania se lupta cu saracia, care nu este doar o stare materiala. Ea a devenit o stare spirituala. De multa vreme suntem contaminati de o cultura a saraciei, in care saracia este socotita ca un fel de stare naturala a romaniei. (...) Clasa politica a incercat adesea nu sa ii scoata pe romani din starea de saracie, ci sa ii pastreze, sa intretina saracia pentru ca in asa fel oamenii erau mai usor de dominat, de ademenit prin tot felul de promisiuni", a spus Vosganian.

Acesta a adaugat ca PNL se va impotrivi Ordonantei. "Un om care are proprietate are demnitate. (...) Sa sanctionam prin impozit faptul ca o persoana a investit intr-o casa este destul de periculos. De ce sa nu impozitam si al doilea tablou din casa sau al doilea scrin?", a continuat liberalul.

In final, Ordonanta a primit doar 25 de voturi "pentru", 45 de voturi "impotriva" si sapte abtineri, fiind transformata in proiect de respingere, ce a fost adoptat de plen cu 47 de voturi "pentru", 31 "impotriva" si sase abtineri.

Decizia finala in privinta Ordonantei va apartine Camerei Deputatilor.

Ordonanta, prioritare legislativa a Guvernului, propune o impozitare suplimentara a persoanelor care au in proprietate doua sau mai multe cladiri, astfel incat pentru prima proprietate in afara celei de domiciliu impozitul este de 65% (fata de 15% potrivit vechilor reglementari), pentru doua cladiri este de 150% (fata de 50% in vechile reglementari) si pentru trei, sau mai multe, de 300% (fata de 100%). Ordonanta mai prevedea si o impozitare suplimentara pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica ridicata.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#impozit proprietati multiple, #Senat impozit proprietati , #impozit cladiri