Ziare.com

Sub asediul birurilor: Pe cine loveste noul val de taxe

Joi, 08 August 2013, ora 18:40

   

Sub asediul birurilor: Pe cine loveste noul val de taxe
Reducerea TVA la paine se dovedeste a fi "marul otravit", deschizand o adevarata Cutie fiscala a Pandorei. In scrisoarea de intentie catre creditorii internationali, Guvernul se angajeaza sa introduca taxe noi sau sa le majoreze pe unele dintre cele deja existente.

Sunt vizate impozitul pe proprietate, contributiile la fondul asigurarilor de sanatate (CASS) pentru veniturile din chirii, precum si majorarea impozitelor pentru persoanele fizice autorizate si pentru cele care obtin venituri din drepturi de autor.

Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

"Intentia este de crestere a bazei impozabile, implicit a taxelor pe care statul le-ar putea incasa de la contribuabili, insa exista un risc major ca acest lucru sa nu se intample, pentru ca, ceea ce de regula nu se ia in calcul, nu au in fata un sac de box, ci o fiinta vie care reactioneaza in functie de context.

Sunt convins ca persoane care pana acum si-au declarat contractele, din acest moment vor cauta posibilitati pentru evitarea platii taxelor", a afirmat consultantul fiscal George Niculescu pentru Ziare.com, precizand ca se pierde astfel si 16% impozitul pe venit.

  • Autoritatile vor sa modifice modul de calcul al impozitului pe proprietate, care sa fie stabilit in functie de destinatia imobilului, si nu in functie de natura contribuabilului - persoana fizica sau persoana juridica.

"Va pot confirma ca in urma cu doi-trei ani au fost discutii pe aceasta tema si este o propunere mai veche a mediului de afaceri. Totusi, aceste lucruri au fost dezbatute intr-un cadru mai larg. Spre exemplu, s-a discutat de o reducere a impozitului pe cladiri in cazul persoanelor care investesc in imbunatatirea termica a cladirii, despre care, dupa cum se poate observa, nu se spune nimic", a spus George Niculescu.

Potrivit consultantului fiscal, categoriile afectate de acesta noua abordare vor fi persoanele fizice care detin apartamente/spatii pentru care exista un aviz de functionare pentru desfasurarea unei activitati economice (sediu social, PFA si altele).

Altfel spus, se intentioneaza impozitarea acestor apartamente/spatii asemanator unui apartament/spatiu detinut de o firma (impozitul sa fie mai aproape de 1,5% din valoarea apartamentului/spatiului).

  • Un nou sistem de impozitare vizeaza si categoriile PFA si DA, in cazul carora se doreste egalizarea asigurarilor sociale la nivelul contributiilor platite din salarii.


Noi taxe pe drepturi de autor: Alexandru Arsinel si Stela Popescu, revoltati

In acest moment, PFA si persoanele care realizeaza venituri in baza DA nu platesc aceste contributii in cazul in care venitul net anual este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (de 2.223 de lei pe anul 2013), respectiv de 778 de lei.

De asemenea, nu platesc contributii pentru venituri din PFA si DA persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

Se doreste acum, asadar, eliminarea acestor exceptii.

Avand in vedere aceste prevederi, o modificarea a acestora in sensul impozitarii in intregime a sumelor incasate va presupune o crestere cu peste 90% a valorii contributiei la pensii platite de persoane care obtin venituri ca persoane fizice autorizate sau din drepturi de autor, apreciaza George Niculescu.

"In contextul actual, aplicarea unor astfel de masuri va conduce la scaderea veniturilor populatiei si, implicit, la o scadere a consumului cu impact semnificativ in caderea economiei. Consider ca o atentie mai mare trebuie avuta asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Nu in ultimul rand, o idee mult mai veche, recomand disparitia tuturor contributiilor (CAS, CASS, Somaj etc.) si reunirea lor intr-o singura contributie la bugetul asigurarilor sociale pe care statul o va imparti cum vrea catre diversele Case de Sanatate, Somaj, Pensii etc.", a mentionat consultantul fiscal.

  • Guvernul a discutat cu FMI si introducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii de catre persoanele fizice.

Ministerul Sanatatii: Nu am propus introducerea unei noi taxe in sanatate

Conform consultantului, plata contributiei este obligatorie deja, cu exceptia persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii mai mici de 740 de lei, PFA, intreprinderi individuale, profesii libere, activitati agricole.

Prin abrogarea acestor exceptii vor fi afectate toate persoanele fizice care au incheiat astfel de contracte. Probabil un impact mai mare va avea asupra pensionarilor care au reusit de-a lungul vietii sa achizitioneze bunuri imobile si pe care acum le au inchiriate.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4676 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lovitura generata de tehnica birurilor maneliste(fara nr fara nr) a-

re o serie complexa de ecouri la toate nivelurile societatii. Aparent sunt loviti platitorii de taxe, adica tot cei care mai produc, insa real, acest val de taxare aberanta consolideaza cel putin 2 paliere distincte ale evaziunii fiscale: cea elaborata la adapostul functiei publice, de partid, numita relevant marea evaziune, precum si tendinta de dezvoltare si generalizare a evaziunii mici, de descurcareala cinica in paradisul fiscal al miliardarilor socialisti.
Notiunea simpla de onestitate civica este sugrumata brutal de ecoul vointei politice din spatele birurilor: va descurcati sa platiti sau muriti: paine si cutitul, ca si secera si ciolanul sunt la noi, cine nu este cu noi este impotriva.
Visul de aur al comunistilor bolsevici se transpune in realitate la peste jumatate de secol diferenta si cu material strict indigen: hotii nostri cei de toate zilele care vor duce rromanul pribeag in patria partidului stat, Partidu-Socialistilor-Delapidatori!

 

dezastrul adus de ponta modialu si acolitii sai

pana la sfarsitul anului acest guvern distruge toata tara. sper ca bizonii care au votat usl sa si primeasca pensiile si salariile cu intarzieri de 3 , 4 luni .

 

Sau sa-si cumpere cu tot salariul si pensia

doua-trei franzele si o plasa de cartofi.

eu vreau sa-i loveasca pe aia care au votat USL

sa-i aduca in pragul disperarii
si sa-i termine .

 

Socialistii iau biruri de la privati

pentru a se imbogati si a subventiona cat mai multi trantori care sa-i voteze. Pe termen scurt este mai bine pentru cei multi si nevoiasi. Pe termen lung este dezastru.

 

deviza useleului:

voi platiti noi traim bine, unde au disparut riturile , sfincsi, si ochii tricolori, antenele nu au nimic de zis , de ce nu iese nimeni in strada, acum e oricum vara , nu va mai da nimeni 50 de lei sa zbierati iesi........... asa e viata deciziile luate in draci costa greu si pe termen lung.

 

Omorati-i ca nu sunt oameni

Da iesiti draqului in strada si dati-le in cap acestor hoti si banditi, nu va mai plangeti atata! Decat sa stati in fatza calculatorului si sa emiteti povesti, luati-va soarta in maini si demonstrati-le gu.noaielor de la guvernare ca populimea nu-i chiar atat de naiva pe cat o cred astia. Nu vedeti ca ei o duc foarte bine, isi fac concediile la mare sau la Miami si o sa intinda coarda ca sa vada cat puteti duce? Cu acesti banditi nu se poate discuta, singurul mijloc de lamurire este bata si pietroiul. In Italia s-au schimbat guverne o data pe saptamana, la noi de ce trebuie sa stea si sa fure 4 ani?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor