Sub asediul birurilor: Pe cine loveste noul val de taxe

Joi, 08 August 2013, ora 18:40
4790 citiri
Sub asediul birurilor: Pe cine loveste noul val de taxe

Reducerea TVA la paine se dovedeste a fi "marul otravit", deschizand o adevarata Cutie fiscala a Pandorei. In scrisoarea de intentie catre creditorii internationali, Guvernul se angajeaza sa introduca taxe noi sau sa le majoreze pe unele dintre cele deja existente.

Sunt vizate impozitul pe proprietate, contributiile la fondul asigurarilor de sanatate (CASS) pentru veniturile din chirii, precum si majorarea impozitelor pentru persoanele fizice autorizate si pentru cele care obtin venituri din drepturi de autor.

Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

"Intentia este de crestere a bazei impozabile, implicit a taxelor pe care statul le-ar putea incasa de la contribuabili, insa exista un risc major ca acest lucru sa nu se intample, pentru ca, ceea ce de regula nu se ia in calcul, nu au in fata un sac de box, ci o fiinta vie care reactioneaza in functie de context.

Sunt convins ca persoane care pana acum si-au declarat contractele, din acest moment vor cauta posibilitati pentru evitarea platii taxelor", a afirmat consultantul fiscal George Niculescu pentru Ziare.com, precizand ca se pierde astfel si 16% impozitul pe venit.

  • Autoritatile vor sa modifice modul de calcul al impozitului pe proprietate, care sa fie stabilit in functie de destinatia imobilului, si nu in functie de natura contribuabilului - persoana fizica sau persoana juridica.

"Va pot confirma ca in urma cu doi-trei ani au fost discutii pe aceasta tema si este o propunere mai veche a mediului de afaceri. Totusi, aceste lucruri au fost dezbatute intr-un cadru mai larg. Spre exemplu, s-a discutat de o reducere a impozitului pe cladiri in cazul persoanelor care investesc in imbunatatirea termica a cladirii, despre care, dupa cum se poate observa, nu se spune nimic", a spus George Niculescu.

Potrivit consultantului fiscal, categoriile afectate de acesta noua abordare vor fi persoanele fizice care detin apartamente/spatii pentru care exista un aviz de functionare pentru desfasurarea unei activitati economice (sediu social, PFA si altele).

Altfel spus, se intentioneaza impozitarea acestor apartamente/spatii asemanator unui apartament/spatiu detinut de o firma (impozitul sa fie mai aproape de 1,5% din valoarea apartamentului/spatiului).

  • Un nou sistem de impozitare vizeaza si categoriile PFA si DA, in cazul carora se doreste egalizarea asigurarilor sociale la nivelul contributiilor platite din salarii.

Noi taxe pe drepturi de autor: Alexandru Arsinel si Stela Popescu, revoltati

In acest moment, PFA si persoanele care realizeaza venituri in baza DA nu platesc aceste contributii in cazul in care venitul net anual este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (de 2.223 de lei pe anul 2013), respectiv de 778 de lei.

De asemenea, nu platesc contributii pentru venituri din PFA si DA persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

Se doreste acum, asadar, eliminarea acestor exceptii.

Avand in vedere aceste prevederi, o modificarea a acestora in sensul impozitarii in intregime a sumelor incasate va presupune o crestere cu peste 90% a valorii contributiei la pensii platite de persoane care obtin venituri ca persoane fizice autorizate sau din drepturi de autor, apreciaza George Niculescu.

"In contextul actual, aplicarea unor astfel de masuri va conduce la scaderea veniturilor populatiei si, implicit, la o scadere a consumului cu impact semnificativ in caderea economiei. Consider ca o atentie mai mare trebuie avuta asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Nu in ultimul rand, o idee mult mai veche, recomand disparitia tuturor contributiilor (CAS, CASS, Somaj etc.) si reunirea lor intr-o singura contributie la bugetul asigurarilor sociale pe care statul o va imparti cum vrea catre diversele Case de Sanatate, Somaj, Pensii etc.", a mentionat consultantul fiscal.

  • Guvernul a discutat cu FMI si introducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii de catre persoanele fizice.

Ministerul Sanatatii: Nu am propus introducerea unei noi taxe in sanatate

Conform consultantului, plata contributiei este obligatorie deja, cu exceptia persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii mai mici de 740 de lei, PFA, intreprinderi individuale, profesii libere, activitati agricole.

Prin abrogarea acestor exceptii vor fi afectate toate persoanele fizice care au incheiat astfel de contracte. Probabil un impact mai mare va avea asupra pensionarilor care au reusit de-a lungul vietii sa achizitioneze bunuri imobile si pe care acum le au inchiriate.

Citeste si:
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Fostul președinte al Senatului și actual vicepreședinte al USR, Anca Dragu, a comentat la RFI informațiile vehiculate în ultima perioade privind o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din...