Ziare.com

Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte - Cresteri de pana la 275%

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 18:20

   

Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru locuinte - Cresteri de pana la 275%
Turda si Tecuci sunt localitatile cu cele mai mari impozite pentru cladirile rezidentiale, valabile pentru anul 2016, potrivit unui studiu prezentat, luni, intr-o conferinta de presa.

Autoritatile locale au avut obligatia ca pana pe data de 7 noiembrie 2015 sa adopte procentele de impozitare pentru locuinte valabile pentru anul viitor.

Pentru prima data in ultimii 25 ani, impozitul pe locuinte nu mai tine cont de calitatea proprietarului persoana fizica sau persoana juridica ci de scopul utilizarii cladirii, se arata in studiul remis Ziare.com, prezentat intr-o conferinta de presa.

S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Astfel, impozitele sunt structurate in urmatoarele 3 categorii:

 • a. folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%;
 • b. folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/ construite/ achizitionate in ultimii 5 ani;
 • c. folosirea cladirii in activitati economice dar constructia nu este reevaluata in ultimii 5 ani, cand procentul este de 2% din valoarea cladirii.

 • In plus, in noul Cod fiscal apar urmatoarele majorari ale bazei impozabile pentru constructii:

  1. valoarea metrului patrat de constructie in anul 2016 este de 1.000 lei/metru patrat, cu o crestere de 6,95% fata de valoarea de 935 lei/ metru patrat din anul 2015;
  2. cresterea indicelui de majorare a valorii constructiei pentru masurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 fata de o valoare a indicelui aplicabila in 2015 de 1,2 cand procentul de actualizare era de 20%;
  3. autoritatile locale pot majora cu pana la 50% aceste procente.

  Chiar daca media de impozitare la nivel de tara se pastreaza la 0,1% din baza impozabila, cresterea de 25,85% pentru rezidential este generata de cresterea valorii metrului patrat impozitat de constructie de la 935 lei - existent in 2015 - la 1.000 lei - valoare in 2016.  De fapt, acest lucru inseamna majorarea artificiala a modului de determinare a suprafetei prin masurarea la exterior respectiv aplicarea unui coeficient de 1,4 (40%) in anul 2016 fata de un coeficient de 1,2 (20%) existent in anul 2015.

  Ce alte concluzii se mai desprind din studiu:

  - pentru constructiile destinate folosirii rezidentiale, tendinta primariilor a fost sa utilizeze, in principiu, aceleasi procente de impozitare si in anul 2016 insa impozitele cresc pe seama majorarii valorii metrului patrat de constructie, si dupa caz, a modului de masurare a exterior a cladirii, situatie aplicabila pentru toate locuintele din blocuri de persoane, cand masurarea la exterior a constructiei ar presupune intrarea in incinta vecinului.

  - pentru constructiile cu destinatie economica, in foarte putine cazuri primariile au aplicat nivelul minim de impozitare, mergand catre procentul maxim. In plus, in mai multe cazuri s-a aplicat si o majorare din cea permisa de 50%.

  - pentru constructiile nereevaluate in ultimii 5 ani sau dobandite anterior unei perioade de 5 ani este impusa o cota de impozitare de 2% din valoarea statistica a constructiei, majorata fata de anul curent prin cresterea valorii impozabile a unui metru patrat de constructie si a modului de masurare a exteriorului.

  Cum se dubleaza impozitele prin penalitati si dobanzi in noul Cod de Procedura Fiscala

  Topul localitatilor cu cel mai mic impozit pentru cladirile rezidentiale  Topul localitatilor cu cel mai mare impozit pentru cladirile rezidentiale  Studiul a fost realizat de Dragos Patroi, doctor in economie si consultant fiscal, Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar, si Robert Croitoru, expert contabil.

  C.P.


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 7275 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  3 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  "Topul localitatilor din Romania cu cel mai mare impozit pentru

  locuinte - Cresteri de pana la 275%"
  - i-auzi marine2134 cu ce ne-a pricopsit pontax al tau ! :o(((

   

  Articol Komnunict

  Ce inseamna 0,08% din o suma necunoscuta. De ce nu spune articolul ca stabimea sekurista, plateste impozit redus ptr a 2-a, a-3-a, ...a-3000-a casa detinuta.
  Vedeti cazul negoita care a pretins in fata fiscului ca si-a construit singur casele(vre-o 3500 de unitati), si nu a emis facturi cu TVA!
  Iar sobolanimea plateste taxa de lux la curentul electric!
  In toate democratiile corecte, impozitul creste cu averea. La noi este 16% ptr cei cu 6 meleoane si zero ptr cei care-si transforma profitul in actiuni. Si ultimii nu platesc nici CAS sau altceva!
  Tara de prosti condusa de hoti!

   

  La noi e corect. 16 % toata lumea, stati si atarnati

  La cei ce au facut un ban. 16 % din 1 mil de parai e 160.000 $ iar 16 % din 100 $ sunt 16 $. Tu ai vrea ca aia de s-au chinuit sa faca bani si au riscat sa plateasca in plus? Fugi intr-o democratie corecta daca n-ai una de 1 leu, sa fii fericit ca se pune bir pe avere. Dar tot nefericit o sa fii cand trece ala cu rollsu pe langa tine, chiar daca i se ia 40% :)


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor