Codul fiscal 2016: Cea mai indrazneata masura de relaxare fiscala

Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 07:19
28795 citiri
Codul fiscal 2016: Cea mai indrazneata masura de relaxare fiscala
Foto: Adrian Benta

Aplicarea de la data de 1 ianuarie 2016 a unui impozit de 5% pentru dividendele platite persoanelor fizice rezidente in Romania, in loc de 16%, este considerata de micul mediu de afaceri - adica de antreprenorii din categoria mica si mijlocie - ca fiind cea mai indrazneata masura de relaxare fiscala, probabil singura cu efect major in economie la inceput de an.

Desigur, nu neglijam reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, insa nimeni nu ne garanteaza ca va urma imediat si o scadere de preturi in favoarea cumparatorului.

In articolul de astazi ne propunem sa analizam impozitarea dividendelor nu numai prin cota intrinseca de 5%, ci si prin analiza unor implicatii corelative, cum ar fi contributia la asigurarile de sanatate datorate de persoana fizica ce incaseaza aceste dividende.

Tot in acest material vom analiza si situatia platilor de dividende intre societati, procedura de altfel inceputa in anul 2014 ce avantajeaza structurile de tip holding.

Guvernul a modificat prin OUG Codul Fiscal: Cand scad impozitul pe dividende si TVA la apa

Cat este impozitul pe dividende

In anul 2016, cota de impozit pe venitul din dividende platite la persoanele fizice rezidente este de 5%, impozitul se retine la data platii dividendului si trebuie achitat la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Platitorul dividendului, societatea ce efectueaza distribuirea, are obligatia sa depuna doua declaratii fiscale, respectiv o declaratie lunara aferenta bugetului de stat prin care anunta Fiscul cat impozit pe dividend va achita la buget iar in anul urmator, pana in ultima zi a lunii februarie, va depune o declaratie informativa cu toate platile de dividende si de impozite pe dividende aferente exercitiului respectiv pentru persoanele fizice.

Din punct de vedere fiscal, aceasta din urma declaratie este foarte importanta, pentru autoritatea fiscala cand determina veniturile persoanei fizice, pentru stabilirea impozitarii cu alte taxe datorate la aceste venituri cum ar fi contributia la sanatate.

Se retine contributia la sanatate?

In anul 2016, persoana fizica nu datoreaza contributia individuala de sanatate pentru veniturile din dividende daca aceasta este deja asigurata in sistemul public de sanatate, fie ca salariat, fie ca PFA sau plateste aceasta contributie pentru alte venituri cum ar fi veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

Daca veniturile din dividende sunt singurele venituri ale persoanei fizice, in acest caz se datoreaza contributia la asigurarile de sanatate in cuantum de 5,5% pentru toate aceste venituri, fara ca baza de calcul a contributiei de sanatate sa fie plafonata superior.

Ce se intampla din 2017

In anul 2017, plata contributiei de sanatate pentru dividende este obligatorie, indiferent de situatia persoanei fizice, insa baza de calcul a contributiei este plafonata superior la 5 x salariul mediu pe economie.

Scutire la impozitul pe dividend

In cazul in care o societate din Romania efectueaza plati de dividende catre o alta societate din Romania se acorda o scutire la impozitul pe dividend, in cazul in care persoana ce incaseaza dividendele indeplineste unele conditii cumulative, respectiv detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividend pentru o perioada mai mare de 1 an, criteriu analizat la data platii dividendului iar beneficiarul este la randul sau platitor de impozit pe profit.

In plus, veniturile din dividende incasate de o societate platitoare de impozit pe profit sunt neimpozabile la determinarea impozitului pe profit. Aceasta masura este una dintre cele ce stimuleaza dezvoltarea societatilor de tip holding, societati identificate frecvent in economia statelor dezvoltate.

Ce se intampla cu platile catre societati din alte state membre UE

Desigur, se pastreaza in Codul fiscal o prevedere a directivelor comunitare, conform careia platile de dividende catre societati din alte state membre UE sunt scutite de impozit in Romania daca beneficiarul dividendului detine mai mult de 10% din capitalul social al platitorului de dividende din Romania pentru o perioada mai mare de un an, iar societatea-mama din celalalt stat membru este platitoare de impozit pe profit.

Analizand aceasta scutire de impozit in favoarea unor societati-mama din alte state, comparativ cu impozitul retinut antreprenorilor romani, putem concluziona ca aceasta reducere a cotei de impozit la 5% devine o masura reparatorie.

Efectul va fi insa unul foarte bun pentru bugetul de stat pentru ca tendinta societatilor mici si mijlocii a fost sa nu distribuie dividende, tendinta ce se va inversa incepand cu anul 2016, mai ales ca acest impozit de 5% se aplica pentru toate dividendele platite dupa ianuarie 2016, indiferent de anul in care au fost realizate beneficiile.

Consultant fiscal,

Auditor financiar,

Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#impozit dividende 2016, #calcul impozit dividende 2016, #cod fiscal impozit dividende, #Cod Fiscal 2016 , #impozit dividende