Ziare.com

Cat de diferit va fi impozitul forfetar de vechiul bir, responsabil de falimente si concedieri

de Camelia Sisea
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 07:14

   

Cat de diferit va fi impozitul forfetar de vechiul bir, responsabil de falimente si concedieri
Introducerea impozitului forfetar, idee ce a nascut controverse puternice in perioada guvernarii Emil Boc, este vazuta si de noul Guvern drept o potentiala solutie pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru sporirea incasarilor, in defavoarea numeroaselor masuri propuse de experti de-a lungul timpului.

In urma reactiilor critice starnite de semnalarea de catre premierul Victor Ponta a intentiei "de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii", ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai impozitului minim, a lamurit categoric ca nu este vorba de impozitul aplicat de Guvernul Boc.

"In acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc", a explicat ministrul.

Mai exact, noul impozit este valabil pentru anumite sectoare, unde exista un grad ridicat de evaziune, fiind vizate in special cel al turismului si serviciilor.

"Impozitul forfetar are sens in anumite sectoare de activitate si pentru cei cu cifre de afaceri mici. Pensiunile turistice, restaurantele s-ar putea incadra. S-ar putea reduce evaziunea fiscala si simplifica procedurile fiscale. Totul depinde de marimea impozitului si modul de implementare", a afirmat Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania, pentru Ziare.com.

Lamurirea ministrului nu consoleaza insa patronii, in contextul in care impozitul forfetar este considerat cel putin la fel de daunator ca cel minim.

Intr-adevar, diferentele dintre cele doua biruri sunt esentiale.

Impozitul forfetar, asociat frecvent cu impozitul minim, reprezinta, practic, o suma globala si invariabila stabilita la inceputul anului, in functie de domeniul de activitate si indiferent de profitul facut.

Pe de alta parte, impozitul minim, consensul la care s-a ajuns in 2009 in contextul discutiilor privind impozitul forfetar, cu consecinte nefaste asupra multor firme, este raportat la cifra de afaceri si a fost platit de firme indiferent daca au avut sau nu profit.

Ambele impozite se incaseaza in avans, insa niciunul nu ataca problema vizata la baza. In special impozitul forfetar, aplicat in fond pe numarul de scaune si paturi a caror destinatie este declarata de patron, va fi mai usor de evitat de cei care nu obisnuiesc oricum sa plateasca taxe, povara apasand pe umerii celor care platesc.

De asemenea, in opinia avocatului Gabriel Biris, impozitul forfetar nu este o solutie, iar Guvernul ar trebui sa apeleze la metode moderne de combatere a evaziunii fiscale.

"Guvernul ar trebui sa se concentreze mai degraba pe masuri de combatere a evaziunii fiscale prin nedeclararea veniturilor fiscale, prin fiscalizarea tuturor veniturilor si pentru acest lucru sunt metode moderne, precum stimularea platilor cu cardul sau sanctionarea celor care nu emit bonuri fiscale", a spus avocatul pentru Ziare.com.

In plus, Gabriel Biris atrage atentia ca nu se rezolva problema legata de TVA. "Daca cineva nu declara venitul, paguba nu este numai la impozitul pe profit, este si la TVA", a explicat acesta.

Impozitul forfetar este foarte greu de administrat si, chiar daca vor fi stabilite criterii obiective, acestea vor fi foarte avantajoase pentru unii si foarte dezavantajoase pentru altii, a adaugat avocatul.

Predescesorul impozitului forfetar

Impozitul minim, introdus de fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea, a intrat in vigoare in mai 2009, in contextul inaspririi crizei financiare la nivel mondial. In baza impozitului minim, firmele au fost obligate sa plateasca sume pornind de la 500 de euro la 10.000 de euro. Astfel, impozitul minim pentru firmele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre intre 0 si 52.000 lei a fost de 2.200 lei anual, in timp ce limita maxima a fost de 43.000 lei, pentru companiile cu o cifra de afaceri de peste 129.000.001 lei.

Guvernul Boc a eliminat impozitul minim in octombrie 2010. In intervalul in care masura a fost aplicata, au fost desfiintate ca urmare a acesteia pana la 100.000 de firme si au fost concediati peste 200.000 de angajati, conform estimarilor patronatelor.

Desi la momentul renuntarii la acest impozit Guvernul intentiona sa il inlocuiasca cu impozitul forfetar, s-a renuntat la idee, din ratiuni legate de costuri si administrare, potrivit unui alt ministru de Finante perioada respectiva, Gheorghe Ialomitianu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Turismul si serviciile...

...sunt cele mai vulnerabile domenii pe timp de criza. La astea renunta oamenii prima data cand nu au bani. Si cum in Europa se anunta o mare criza, ca si pe alte continente, pa si pu turisti. Asadar, vom mai avea inca 100.000 de falimente si 200.000 de someri. Iar putinii care mai raman in bransa, vor lucra "la negru", chipurile pentru neamuri sau prieteni.
Asa ne trebuie cand n-avem o industrie proprie, iar agricultura a ramas la mila Domnului.

 

Bre, voi sinteți duși cu pluta...

Impozitul forfetar e o sumă fixă, stabilită pe tipuri de activități, sumă care se plătește indiferent cit ai ciștigat in anul respectiv. Și o plătești chiar dacă ai ieșit in pierdere! Așa că singura diferență fată de impozitul minim e că ăsta de acum e fix. Celălalt pornea de la un minim și creștea pe măsură ce creșteau veniturile.
Dacă finanțele stabilesc suma forfetarului corect (adică la o medie a veniturilor statistice) forfetarul o să usture MULT mai rău decit impozitul minim.

 

Diferentele vor fi minime pentru cei corecti si inexistente pentru

evazionisti!

 

Sunteti de tot rasul mai USL-istilor...

Realizati asta?

n-au decit...mut firma in republica moldova sau in bulgaria

si o sa ia statul roman praful de pe toba.
si asa evaziunea a crescut cu 150% in ultimul trimestru, va fi o veselie generala.
numai prostii vor mai plati impozite statului roman.
trebuie doar sa te gindesti ca de impozitele tale isi vor bate joc socialistii si te lecuiesti sa mai platesti.

 

Dom' Blanculeeescuuuu .. Dom' Daianuuuu ...

Ko.orvele cind vor banii inainte, se cheama ... payment forfetar?..

 

evident,

... masura ii va avantaja pe marii evazionisti si ii va ucide pe micii intreprinzatori care abia isi mai tin afacerile in functiune, dau cu greu salarii de mizerie si salveaza amariti de somaj. bugetul nu se alimenteaza doar cu biruri-in vreme de criza, guvernele ar trebui sa se bucure cand micile afaceri mai rasufla, nu sa le asfixieze. de fapt, masura era de asteptat de la o doamna cu experienta "privata" doar in smantanirea unor foste fabrici cu capital de stat...

 

impozitul forfetar este o greseala.....

....ca orice forma de impozitare suplimentara a ciclului de productie.Solutia este investitia in angajari suplimentare de agenti fiscali de teren.Este o investitie care aduce bani.Si m-am saturat de dogma ca nu au voie sa creasca locurile de munca la stat.Important este daca acel loc de munca produce plusvaloare,nu conteaza ca este la stat,la privat,pe muchie etc.Si in cazul de fata va produce sigur.Deci solutia viabila este angajari de ordinul a zecilor de mii de agenti fiscali ,integrati intr-un sistem de contro -autocontrol.Mai trebuie restructurat masiv si managementul institutiei fiscale la toate nivelurile.

 

o solutie complemetara ...

....este contractarea de catre fisc de firme gen vinatori de recompense.Autorizarea de firme particulare sa aiba ca obiect de activitate controlul fiscal.Deci privatizarea partial sau in paralel a controlului fiscal.

 

Pe care sa-i platesti tu?

Angajati-ne pe toti la stat (la fisc daca vrei tu asa) cu salarii mari cat al lui Antonescu si in cinci ani ne luam toti penthouse de fitze si rezolvam problema.
Nu am pretentii sa avem salariul cu care si-a cumparat Natase toate casoaiele si muzeele si tabliourile, nici cei pe care i-a platit pe scoala baietilor, nici banii de schimbat uleiul de la Audi-urile alora...

insa cea mai mare greseala.....

.....este insasi acest impozit asa zis unic[Tiriac zicea ca plateste 16%+16%,probabil 16 % la companie direct si 16% cind muta profitul 'acasa'].Este un impozit primitiv,nu are capacitate de autoreglare economica nesanctionindu-i pe cei care fac profituri mari ,rapid si usor,fara munca din coruptie,din monopol de piata,din brese legislative,din speculatii dubioase etc.Ideal ar fi mentinerea unui impozit unic pentr valori de pian 300mii euro/an[98% din cetateni] si ce este peste impozitat progresiv.Mai adug ca valoare spalarii banilor negrii din trafic de droguri, de exemplu, este de 20%.Romania este practic o tara a spalarii banilor negrii,murdari cu aceasta forma de impozitare.

 

da de firmele care-si muta profiturile

prin paradisuri fiscale ce zici ? In Romania inregistreaza pierderi de mil. de lei si banu gros se-aduna prin Cipru. Pe-astia nu-i ia nimeni la intrebari ?
Culmea este ca marii castigatori de licitatii din bani bugetari sunt firme cu capital social de 200 lei si actionari 100% offshore-uri din Cipru - vezi AB CONSTRUCT , de ex.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor