Cat de diferit va fi impozitul forfetar de vechiul bir, responsabil de falimente si concedieri

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 07:14
7244 citiri
Cat de diferit va fi impozitul forfetar de vechiul bir, responsabil de falimente si concedieri

Introducerea impozitului forfetar, idee ce a nascut controverse puternice in perioada guvernarii Emil Boc, este vazuta si de noul Guvern drept o potentiala solutie pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru sporirea incasarilor, in defavoarea numeroaselor masuri propuse de experti de-a lungul timpului.

In urma reactiilor critice starnite de semnalarea de catre premierul Victor Ponta a intentiei "de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii", ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai impozitului minim, a lamurit categoric ca nu este vorba de impozitul aplicat de Guvernul Boc.

"In acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc", a explicat ministrul.

Mai exact, noul impozit este valabil pentru anumite sectoare, unde exista un grad ridicat de evaziune, fiind vizate in special cel al turismului si serviciilor.

"Impozitul forfetar are sens in anumite sectoare de activitate si pentru cei cu cifre de afaceri mici. Pensiunile turistice, restaurantele s-ar putea incadra. S-ar putea reduce evaziunea fiscala si simplifica procedurile fiscale. Totul depinde de marimea impozitului si modul de implementare", a afirmat Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania, pentru Ziare.com.

Lamurirea ministrului nu consoleaza insa patronii, in contextul in care impozitul forfetar este considerat cel putin la fel de daunator ca cel minim.

Intr-adevar, diferentele dintre cele doua biruri sunt esentiale.

Impozitul forfetar, asociat frecvent cu impozitul minim, reprezinta, practic, o suma globala si invariabila stabilita la inceputul anului, in functie de domeniul de activitate si indiferent de profitul facut.

Pe de alta parte, impozitul minim, consensul la care s-a ajuns in 2009 in contextul discutiilor privind impozitul forfetar, cu consecinte nefaste asupra multor firme, este raportat la cifra de afaceri si a fost platit de firme indiferent daca au avut sau nu profit.

Ambele impozite se incaseaza in avans, insa niciunul nu ataca problema vizata la baza. In special impozitul forfetar, aplicat in fond pe numarul de scaune si paturi a caror destinatie este declarata de patron, va fi mai usor de evitat de cei care nu obisnuiesc oricum sa plateasca taxe, povara apasand pe umerii celor care platesc.

De asemenea, in opinia avocatului Gabriel Biris, impozitul forfetar nu este o solutie, iar Guvernul ar trebui sa apeleze la metode moderne de combatere a evaziunii fiscale.

"Guvernul ar trebui sa se concentreze mai degraba pe masuri de combatere a evaziunii fiscale prin nedeclararea veniturilor fiscale, prin fiscalizarea tuturor veniturilor si pentru acest lucru sunt metode moderne, precum stimularea platilor cu cardul sau sanctionarea celor care nu emit bonuri fiscale", a spus avocatul pentru Ziare.com.

In plus, Gabriel Biris atrage atentia ca nu se rezolva problema legata de TVA. "Daca cineva nu declara venitul, paguba nu este numai la impozitul pe profit, este si la TVA", a explicat acesta.

Impozitul forfetar este foarte greu de administrat si, chiar daca vor fi stabilite criterii obiective, acestea vor fi foarte avantajoase pentru unii si foarte dezavantajoase pentru altii, a adaugat avocatul.

Predescesorul impozitului forfetar

Impozitul minim, introdus de fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea, a intrat in vigoare in mai 2009, in contextul inaspririi crizei financiare la nivel mondial. In baza impozitului minim, firmele au fost obligate sa plateasca sume pornind de la 500 de euro la 10.000 de euro. Astfel, impozitul minim pentru firmele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre intre 0 si 52.000 lei a fost de 2.200 lei anual, in timp ce limita maxima a fost de 43.000 lei, pentru companiile cu o cifra de afaceri de peste 129.000.001 lei.

Guvernul Boc a eliminat impozitul minim in octombrie 2010. In intervalul in care masura a fost aplicata, au fost desfiintate ca urmare a acesteia pana la 100.000 de firme si au fost concediati peste 200.000 de angajati, conform estimarilor patronatelor.

Desi la momentul renuntarii la acest impozit Guvernul intentiona sa il inlocuiasca cu impozitul forfetar, s-a renuntat la idee, din ratiuni legate de costuri si administrare, potrivit unui alt ministru de Finante perioada respectiva, Gheorghe Ialomitianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#impozit forfetar firme, #efecte impozit forfetar, #impozit minim firme , #impozit forfetar
Comentarii
Poza RETARDER
RETARDER
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Diferentele vor fi minime pentru cei corecti si inexistente pentru