Restaurantele si hotelurile NU vor plati de la 1 ianuarie 2016 impozit forfetar

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 10:55
4234 citiri
Restaurantele si hotelurile NU vor plati de la 1 ianuarie 2016 impozit forfetar
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul sistem de impozitare pentru restaurante, hoteluri si unele unitati comerciale (impozit forfetar) ar fi trebuit aplicat de la 1 ianuarie 2016, insa legea treneaza in Parlament.

Proiectul a primit pana acum doar avizul comisiilor de specialitate din Senat, informeaza Profit.ro.

Astfel, cel mai devreme, acesta ar ajunge saptamana viitoare in plenul Senatului, insa vacanta parlamentara din luna ianuarie impiedica aprobarea proiectului si in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Luand in considerare ca si presedintele Klaus Iohannis trebuie sa promulge legea, aceasta are sanse sa intre in vigoare abia in primavara.

Noul impozit nu se va mai raporta la profit, ci la suprafata. In plus, va fi diferentiat si in functie de localitatea unde se afla unitatea respectiv.

Astfel, potrivit calculelor jurnalistilor de la Profit.ro, restaurantele, pizzeriile si shaormeriile din centrul Bucurestiului vor plati, in baza viitorului sistem, un impozit anual pornind de la 11.000 lei, in cazul unitatilor cu suprafata de pana la 30 metri patrati, insa valoarea birului va depasi 38.000 lei, pentru unitati foarte mari, de peste 800 metri patrati.

Impozit forfetar din 2016? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Sume comparabile vor da si patronii localurilor din centrul celorlalte mari orase, precum Brasov, Constanta, Cluj-Napoca.

Pentru baruri si discoteci, cel mai mic impozitul anual in Bucuresti va depasi 5.300 lei, iar in statiuni, sumele vor fi diferentiate intre litoral si zona montana.

Pe de alta parte, unitatile de cazare vor plati un impozit in functie de numarul de locuri, dar si de categoria din care face parte.

Astfel, un hotel clasificat cu una sau doua stele din centrul Bucurestiului va plati un impozit anual de 223 lei pe loc de cazare, in timp ce un hotel de lux, de 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, in timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orase vor pleca de la 135 lei/loc si vor ajunge la circa 580-650 lei/loc, arata sursa citata.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#impozit forfetar 2016, #impozit forfetar restaurante, #impozit forfetar hoteluri, #impozit forfetar , #impozit forfetar