Restaurantele si hotelurile NU vor plati de la 1 ianuarie 2016 impozit forfetar

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 10:55
4054 citiri
Restaurantele si hotelurile NU vor plati de la 1 ianuarie 2016 impozit forfetar
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul sistem de impozitare pentru restaurante, hoteluri si unele unitati comerciale (impozit forfetar) ar fi trebuit aplicat de la 1 ianuarie 2016, insa legea treneaza in Parlament.

Proiectul a primit pana acum doar avizul comisiilor de specialitate din Senat, informeaza Profit.ro.

Astfel, cel mai devreme, acesta ar ajunge saptamana viitoare in plenul Senatului, insa vacanta parlamentara din luna ianuarie impiedica aprobarea proiectului si in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Luand in considerare ca si presedintele Klaus Iohannis trebuie sa promulge legea, aceasta are sanse sa intre in vigoare abia in primavara.

Noul impozit nu se va mai raporta la profit, ci la suprafata. In plus, va fi diferentiat si in functie de localitatea unde se afla unitatea respectiv.

Astfel, potrivit calculelor jurnalistilor de la Profit.ro, restaurantele, pizzeriile si shaormeriile din centrul Bucurestiului vor plati, in baza viitorului sistem, un impozit anual pornind de la 11.000 lei, in cazul unitatilor cu suprafata de pana la 30 metri patrati, insa valoarea birului va depasi 38.000 lei, pentru unitati foarte mari, de peste 800 metri patrati.

Impozit forfetar din 2016? Anuntul facut de ministrul Finantelor

Sume comparabile vor da si patronii localurilor din centrul celorlalte mari orase, precum Brasov, Constanta, Cluj-Napoca.

Pentru baruri si discoteci, cel mai mic impozitul anual in Bucuresti va depasi 5.300 lei, iar in statiuni, sumele vor fi diferentiate intre litoral si zona montana.

Pe de alta parte, unitatile de cazare vor plati un impozit in functie de numarul de locuri, dar si de categoria din care face parte.

Astfel, un hotel clasificat cu una sau doua stele din centrul Bucurestiului va plati un impozit anual de 223 lei pe loc de cazare, in timp ce un hotel de lux, de 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, in timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orase vor pleca de la 135 lei/loc si vor ajunge la circa 580-650 lei/loc, arata sursa citata.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...