Schimbarea impozitului minim cu cel forfetar, inutila?

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:20
7084 citiri
Schimbarea impozitului minim cu cel forfetar, inutila?
Foto: Arhiva

Impozitul minim aplicat firmelor ar trebui anulat incepand cu 1 octombrie, urmand a se introduce un impozit forfetar, cel putin potrivit declaratiilor fostului ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Totusi, noul ministru, Gheorghe Ialomitianu, a declarat recent ca acest lucru s-ar putea intampla pe 15 octombrie.

"Nu cred ca se va introduce de la 1 octombrie, pentru ca este a nu stiu cata oara cand se spune ca se renunta la impozitul minim si nu cred mai ales ca l-am auzit pe noul ministru al Finantelor care pronunta deja 15 octombrie. Eu cred ca intentionat se lungeste acest termen, pentru a incheia inca un an cu un impozit aberant", a declarat, pentru Ziare.com, Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, unul din principalii jucatori pe piata industriei textile din Romania.

Potrivit spuselor sale, daca impozitul forfetar se va introduce la toate activitatile, va fi exact acelasi lucru ca in prezent. "Problema era ca nu toate activitatile se preteaza la impozitul forfetar si ma refer in special la industriasi, la industria prelucratoare, unde nu are ce sa caute un asemenea impozit forfetar", a explicat Grapini.

Femeia de afaceri sustine ca ar trebui sa se mentina doar impozitul pe profit si sa se reintroduca impozitul de 3% pentru microintreprinderi.

"Daca se doreste o schimbare a intregii politici fiscale, trebuie mult mai mult discutat. Vrem sa impozitam capitalul, vrem sa impozitam mai mult forta de munca si atunci se ia o decizie si se poate trece de la un impozit pe profit la un impozit pe cifra de afaceri si la alte categorii decat la microintreprinderi", a adaugat Grapini, care este si vicepresedinte al Partidului Conservator.

"O impozitare pe cifra de afaceri face sa scoata cumva evaziunea facuta pe niste cheltuieli care sunt introduse pentru a diminua impozitul pe profit. Dar acest lucru trebuie discutat foarte aprofundat si cu un studiu de impact, dar in niciun caz nu trebuie un impozit pe pierdere", a adaugat presedintele grupului Pasmatex.

Impozitul minim si cel forfetar, acelasi lucru in alta forma

In opinia avocatului Gheorghe Piperea, specializat pe faliment si insolventa, impozitul forfetar care ar trebui introdus in locul celui minim reprezinta "aceeasi Marie cu alta palarie".

Potrivit spuselor sale, impozitul forfetar inseamna sa nu platesti un impozit pe venit sau profit, ci pe cifra de afaceri, exact asa cum este si impozitul minim.

"Exista o diferenta, dar insesizabila. Impozitul minim se plateste indiferent daca ai pierdere sau daca ai profit, in timp ce impozitul forfetar se aplica asupra cifrei de afaceri si acolo s-ar presupune ca faci afaceri. Daca nu ai afaceri, in perioada respectiva nu platesti impozitul forfetar. Cel care nu are afaceri, nu are de ce sa plateasca niciun fel de impozit. Evident, daca are afaceri, poate fi in pierdere sau in profit si, cu toate acestea, plateste impozitul acela forfetar", a explicat Piperea, pentru Ziare.com.

O facilitate, in opinia avocatului, ar fi tot introducerea impozitului pe veniturile intreprinderilor, de 1%, 1,5%, 3%, avand in vedere ca a functionat in trecut. "Doar ca, sub denumirea de microintreprinderi s-au ascuns foarte multe contracte de munca pentru evitarea taxelor, contributiilor. Nici aia nu este o solutie nemaipomenita", a comentat Piperea.

Ar trebui aplicata transparenta fiscala

Pentru a sprijini cu adevarat mediul de afaceri din Romania, Guvernul ar trebui sa introduca o alta forma de impozitare, si anume transparenta fiscala, sustine avocatul.

Astfel, nu s-ar aplica un impozit pe profit plus un impozit pe dividende, ci un impozit unic, trecand peste personalitatea juridica a societatii, asa cum se intampla in cazul societatilor profesionale.

"Un notar, de exemplu, chiar daca are personalitate juridica societatea sa de notari, nu plateste impozit pe profit si impozit pe dividende, ci numai impozit pe venit, ca si cand veniturile societatii respective ar fi direct veniturile asociatului. Asta inseamna o economie fiscala pentru persoana in cauza de cel putin 15 procente", a explicat Piperea.

Aceasta modalitate ar avea doua efecte benefice. In primul rand, s-ar majora gradul de conformare voluntara, aceasta fiind una dintre cele mai mari probleme din sistemul fiscal romanesc in prezent.

Iar, in al doilea rand, cei 15 la suta ar putea fie economisiti, fie consumati. "Daca ii economistesti sunt efectele benefice despre care nu e cazul sa mai vorbesc, iar daca ii consumi inseamna ca produci TVA, cu care alimentezi bugetul statului, care acum este in halul in care este", a explicat Piperea.

Avocatul a adaugat ca acest tip de impozitare se practica in toate tarile mari din Uniunea Europeana, inclusiv Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie si Irlanda, spre deosebire de cel forfetar, care nu se practica in nici una din tarile mari.

"Este o fiscalitate de sfarsit de Ev Mediu. Unde nu exista capacitate administrativa si minte sa se incaseze taxele si pentru a determina omul sa plateasca, sa considere o onoare plata taxelor, se inventeaza tot felul de chestii din astea simple, ca pe vremea lui Ludovic al XIV-lea", a conchis Piperea.

Oricare solutie va fi cea aleasa de guvernanti, in mod teoretic, legea ar trebui sa intre in vigoare la 6 luni dupa publicare, pentru a da timp companiilor sa se adapteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#impozit forfetar, #anulare impozit minim, #introducere impozit forfetar , #impozit forfetar