CE a deschis doua proceduri de infringement impotriva Romaniei

Joi, 21 Februarie 2013, ora 17:00
3546 citiri
CE a deschis doua proceduri de infringement impotriva Romaniei

Comisia Europeana a deschis, joi, impotriva Romaniei doua proceduri de infringement privind incalcarea legislatiei comunitare cu privire la sistemul de impozitare a societatilor straine si neplata pensiilor catre cetatenii greci care au lucrat in tara noastra.

Comisia Europeana atrage atentia ca o societate straina cu mai multe sedii in Romania face obiectul regimului fiscal al intreprinderilor pentru fiecare dintre sedii in mod individual, in pofida faptului ca acestea nu au personalitate juridica separata, informeaza B1 TV, care citeaza Mediafax.

"Imposibilitatea unui contribuabil strain de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din Romania se traduce printr-un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridica straina. Potrivit Comisiei, aceasta restrictie contravine libertatii de stabilire garantate de tratatele UE", se arata in comunicatul transmis de Reprezentanta Comisiei Europene.

Astfel, solicitarea este prevazuta ca fiind un aviz motivat in cadrul procedurilor UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor. In cazul in care legislatia nu este pusa in conformitate in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE.

De asemenea, Comisia Europeana a transmis Romaniei si un aviz motivat referitor la nerespectarea Regulamentului (CE) nr. 1408/71 si Regulamentului (CE) nr. 883/2004, cu privire la coordonarea sistemelor de securitate sociala la calcularea drepturilor la pensie ale cetatenilor greci care au lucrat in Romania inainte de aderarea acesteia la UE.

Autoritatile romane refuza sa ia in considerare perioadele lucrate de migrantii greci inainte de aderarea Romaniei la UE, iar acest refuz e bazeaza pe un acord bilateral semnat intre Romania si Grecia in 1996. Acesta arata ca Romania a platit Greciei o suma fixa de 15 milioane USD, iar Grecia este responsabila sa plateasca pensii corespunzand unui numar de maximum 15 ani lucrati.

Institutia de la Bruxelles considera ca acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetateni de drepturile care le sunt acordate in mod direct de dreptul UE si ca Romania datoreaza lucratorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar daca acestea corespund unor perioade anterioare aderarii Romaniei la UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#CE procedura infringement Romania, #Romania impozite companii straine, #Romania pensii greci , #impozit profit