Ce a iesit din razboiul PSD cu multinationalele? Romania castiga putin pe termen scurt si pierde masiv pe termen lung

Luni, 19 Februarie 2018, ora 16:16
14874 citiri
Ce a iesit din razboiul PSD cu multinationalele? Romania castiga putin pe termen scurt si pierde masiv pe termen lung

Cu greu va mai putea Romania sa atraga investitori straini, in anii care vin, daca Revolutia Fiscala va continua in forma stabilita prin OUG 79/2017, sustin specialisti in fiscalitate.

In conditiile in care tara noastra oricum nu avea prea multe de oferit, statul a mai taiat si din facilitatile fiscale ale multinationalelor.

In dorinta de a incasa mai multi bani de la aceste mari companii, Romania le-a scos o serie de facilitati fiscale, aplicand Directiva 2016/1164/UE (ATAD) in forma sa cea mai dura. In consecinta, investitorilor straini din Ungaria, Bulgaria sau Polonia le este acum mai usor sa faca afaceri profitabile decat in Romania.

Iata cum s-a ajuns aici si ce impact ar putea avea Revolutia Fiscala pentru investitorii straini din Romania.

Ce este Directiva ATAD

Pentru a impiedica multinationalele sa isi transfere profitul dintr-o tara in alta si sa evite astfel impozitarea lui, Uniunea Europeana a creat Directiva 2016/1164/UE, cunoscuta si sub numele de ATAD (Anti Tax Avoidance Directive). Acesta limiteaza sumele de bani pe care companiile le pot deduce sub forma de cheltuieli cu dobanzile.

Mai exact, directiva limiteaza sumele pe care unele filiale de multinationale alegeau sa le vireze ca dobanzi la imprumuturi contractate de la firmele-mama sau de la banci, in loc sa le declare ca profit si sa plateasca pentru ele impozit la stat.

Legiuitorii europeni au stabilit mai exact ca - dupa aplicarea prevederilor ATAD pana cel mai tarziu in 2024 - o companie isi va putea deduce cheltuieli cu dobanzile doar in limita maxima a 3 milioane de euro sau a 30% din EBITDA (profitul companiei, inainte de impozitare si efectuarea altor cheltuieli - n.red.).

Spre deosebire de toate celelalte state europene, Romania a ales ca, prin intermediul OUG 79/2017, sa aplice, din 2018, prevederile ATAD in cea mai dura forma. In consecinta, multinationalele din Romania isi mai pot deduce acum cheltuieli cu dobanzile in valoare de maxim 200.000 de euro sau 10% din EBITDA.

Cand ceilalti europeni isi vad interesul, Romania se bucura de incasari pasagere

Consilierul fiscal Adrian Luca a prezentat, in sedinta de pe 13 februarie a Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, modul in care alte state europene au limitat facilitatile fiscale ale multinationalelor, la cererea UE.

"Polonia a implementat aceasta directiva cu un prag fix (de deducere a cheltuielilor cu dobanzile - n.red.) de 700.000 de euro sau 30% din EBITDA. In plus, Polonia ofera o perioada de trazit si nu aplica in 2018 limitarile pentru companiile care aveau credite deja contractate.

Ministerul de Finante din Cehia a anuntat ca directiva va fi implementata cel mai probabil in 2019, pentru ca se doreste analizarea impactului ei. Irlanda a fost foarte categorica. A spus ca are reglementari suficiente (...) si va aplica noile prevederi doar la termenul limita impus de UE, in 2024.

Spania a stabilit plafonul cheltuielilor cu dobanzile deduse la 1 milion de euro sau 30% din EBITDA. Marea Britanie a stabilit plafonul la 2 milioane de lire sau 30% EBITDA. Dar britanicii au si sectoare unde permit deductibilitatea integrala.

Germania a stabilit acelasi plafon la 3 milioane de euro sau 30% din EBITDA. Finlanda e singura tara din UE in afara de Romania care a ales sa scada plafonul sub 30% din EBITDA, dar l-a fixat la 25%", a apreciat Adrian Luca.

Romania nu va mai avea ce sa le ofere investitorilor

Consultantul fiscal apreciaza ca Romania ar trebui sa aplice prevederile directivei europene in asa fel incat sa isi pastreze macar un atu pentru atragerea de investitori straini.

"Modul in care se va adopta aceasta directiva in Romania va aduce mai multi bani la buget pentru un an sau doi. Dar in anii urmatori, cand ajungi ca stat sa te lupti cu tarile vecine ca sa atragi investitori, cum vei reusi, daca nu mai ai nimic cu care sa-i atragi?", a mai declarat pentru Ziare.com consilierul fiscal Adrian Luca.

"Inainte sa iei decizia de a limita drastic deducerile cheltuielilor cu dobanzile, trebuie sa te intrebi: ce ii oferi investitorului la schimb? Pentru ca s-a demonstrat deja ca investitorii straini au tentinta de a merge acolo unde li se ofera facilitati fiscale. De ce ar mai veni el sa investeasca in tara ta? Infrastructura mai buna ca alte state nu ai. Administratia e mai neprietenoasa, iar birocratia mai sufocanta. Cota de impozitare a profitului cu 16% e mai mare decat in Ungaria (unde e 9%), Bulgaria (10%), Cipru (12,5 %), Irlanda (12,5%), Letonia si Lituania (15%).

Tocmai i-ai creat investitorului si o fiscalitate mai nefavorabila decat in alte tari. Si atunci ce faci? Ramai o tara cu profil low-cost in fata investitorului. Tot ce ii poti oferi e forta de munca ieftina, platita cu salarii mici. Iar noi ne-am propus sa iesim din zona asta!", a mai apreciat consilierul fiscal.

Potrivit informatiilor Bancii Nationale a Romaniei, in cursul anului 2017 investitiile straine in Romania s-au ridicat la peste 4,5 miliarde de euro, in crestere fata de 2016. Buna parte dintre investitorii care au adus acesti bani in tara noastra ar putea insa lua, in curand, calea Ungariei, a Bulgariei sau a Poloniei, in conditiile in care statul roman nu va gasi mijloacele de a-i motiva sa ramana.

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: Ziare.com