Ce se ascunde in spatele luptei PSD cu multinationalele: Chiar UE ne impune impozitarea profitului in tara in care este realizat

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 14:24
21993 citiri
Ce se ascunde in spatele luptei PSD cu multinationalele: Chiar UE ne impune impozitarea profitului in tara in care este realizat
Foto: Arhiva Ziare.com

Lupta pe care PSD pare sa o fi pornit cu multinationalele in ultima perioada are si o componenta mai putin cunoscuta. Exista o directiva europeana, pe care si noi trebuie sa o transpunem in lege pana la finalul anului viitor, care impune modificari legate de cum e impozitat profitul.

Amintim ca, joi, presedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Badalau, a anuntat ca Guvernul pregateste o noua formula de plata a impozitului, astfel incat toate firmele sa plateasca aceasta taxa in Romania, inclusiv multinationalele. Ulterior, vineri, Badalau a declarat pentru News.ro ca, impreuna cu o echipa de specialisti, lucreaza la un proiect legislativ care sa prevada ca toate firmele care isi desfasoara activitatea in Romania sa plateasca impozitul in tara noastra.

Declaratiile sale si alte atacuri ale liderilor PSD la adresa multinationalelor, care nu si-ar plati corect taxele in Romania, vin in contextul in care anul trecut, pe 12 iulie, a fost adoptata Directiva (UE) 2016/1164, de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.

E vorba de o directiva care sa transparentizeze modul in care se impoziteaza profitul in piata comuna. Termenul de transpunere a acestor prevederi in legislatia nationala este 31 decembrie 2018.

Despre intentiile PSD in contextul acestei directive europene, Ziare.com a vorbit cu Emilian Duca, consultant fiscal, caruia nu ii este clar ce a vrut sa spuna social-democratul prin noua forma de plata a impozitului, dar categoric Guvernul trebuie sa ia in considerare directiva europeana.

"Singurul aspect care ar fi de luat in considerare intr-o astfel de situatie este directiva 1164/2016, care impune niste masuri antievaziune legala, niste masuri care ar veni sa combata abuzul de facilitati pentru entitatile multinationale.

Aceasta directiva are termen de implementare 2018, ceea ce inseamna ca in cursul acestui an ar urma sa se produca aceasta modificare legislativa.

O buna parte din prevederile din directiva exista deja in legislatia noastra. Vorbim aici de limitarile privind deducerea dobanzilor. In sine, nu ma astept la modificari spectaculoase legate de impozitarea investitiilor straine, ca practic acestea sunt vizate de aceasta directiva", ne-a spus consultantul fiscal.

Citeste si Seful Comisiei SRI sustine ca angajatii unei multinationale i-ar fi spus ca au fost obligati sa mearga la proteste

Exista voci in mediul politic care sustin ca PSD si-ar fi pregatit terenul cu declaratiile din ultima vreme la adresa multinationalor, in contextul protestelor, pentru a anunta schimbari care oricum se impuneau prin aceasta directiva.

"Nu as pune in context politic. Posibil sa existe o astfel de explicatie, dar nu am cunostinta de ea. Eu vorbesc de un curent international, european, cu privire la impozitarea profiturilor acolo unde sunt realizate. Exista aceasta tendinta si convingere a guvernelor ca multinationalele si intreprinderile trebuie sa plateasca impozitul pe profit acolo unde se obtin veniturile.

Acest curent nu este insusit numai de partea de stanga sau de centru, este un curent generalizat la nivel international, ca asa este corect sa se intample intr-o economie mondiala atat de interconectata in momentul de fata", ne-a explicat Emilian Duca.

Vezi si

Parlamentul cere SRI sa spuna daca multinationalele din Romania au sprijinit protestele

Primarul PSD din Iasi e dispus sa ceara scuze multinationalelor in numele lui Dragnea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Funcția WhatsApp care le va permite utilizatorilor să adauge contacte la ”Favorite”. Cum funcționează
Funcția WhatsApp care le va permite utilizatorilor să adauge contacte la ”Favorite”. Cum funcționează
Conform unui raport, WhatsApp lucrează la o filă "Favorite" pentru lista de contacte disponibilă pe aplicația de mesagerie. Practic, funcția le va permite utilizatorilor să adauge, elimine...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#impozit profit multinationale, #impozit profit multinationale Romania, #directiva UE impozit profit , #impozit profit