Guvernul se joaca cu taxele: Ia cu o mana si da cu cealalta. Efectele neimpozitarii profitului reinvestit

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:33
4393 citiri
Guvernul se joaca cu taxele: Ia cu o mana si da cu cealalta. Efectele neimpozitarii profitului reinvestit

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, scutirea firmelor de plata impozitului pentru profitul reinvestit, o cerinta mai veche a mediului de afaceri. Masura va ajuta afacerile care sunt vizate de asa-numita "taxa pe stalp". Pe scurt, statul ia cu o mana si da cu cealalta, conform expertilor.

Potrivit ordonantei de urgenta, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar impactul bugetar estimat pentru anul 2014 este de 137,5 milioane lei.

Veste buna pentru firmele din Romania: Scutirea impozitului pe profitul reinvestit, aprobata

Pentru aplicarea acestei facilitati fiscale va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data, arata Ministerul Finantelor.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

"Prin aceasta masura de relaxare fiscala raspundem unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri. Prin neimpozitarea profitului reinvestit vom stimula investitiile si oferta interna", a transmis ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in comunicatul citat.

Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp

Scutirea impozitului pentru profitul reinvestit si taxa pe constructii speciale

Mijloacele fixe care pot beneficia de scutirea impozitului pe profit sunt echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, astfel ca firmele pot primi o gura de oxigen dupa impozitul de 15% din valoarea constructiilor speciale (supranumit "taxa pe stalp"), aplicat de la 1 ianuarie 2014.

"Practic, statul da cu o mana si ia cu cealalta", a precizat Alin Chitu, Tax Partner la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, pentru Ziare.com.

"Taxa pe stalp" a provocat reactii negative din partea companiilor, care au avertizat ca va reduce capacitatea de investitii pe termen lung si afecteaza predictibilitatea mediului de afaceri din Romania, precum si stabilitatea fiscala.

Vodafone critica noile impozite ale Guvernului: Vor afecta investitiile

Noile taxe ale Guvernului infurie companiile de telecomunicatii: E ingrijorator. Reducem investitiile!

Impact redus pe termen scurt. Guvernul vede numai beneficii

De principiu, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit are un efect benefic pentru firme.

"Astfel, daca sunt efectuate investitii (in perioada mentionata in OUG - n.red.), atunci societatea in cauza nu va impozita profiturile afectate investitiilor care se califica. Mai mult, pe durata de viata a acestor imobilizari, cheltuiala cu amortizarea ar putea fi dedusa la calculul impozitului pe profit aferent anilor ulteriori datei punerii in functiune a respectivelor mijloace fixe", a aratat Alin Chitu.

Totusi, pe termen scurt, impactul masurii va fi unul minor, avand in vedere ca firmele au decis deja daca vor face investitii majore, avand in vedere ca ele fac astfel de planuri in mod programat.

"Pe termen lung, (...) ar fi posibile anumite efecte favorabile, insa acestea nu vor fi unele semnificative. De exemplu, putem vedea un impact pozitiv la nivelul veniturilor bugetare, generat de cresterea investitiilor (pe baza unui factor de multiplicare a investitiilor in economie) ", a mentionat Alin Chitu.

In nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca suma ce urmeaza a fi reinvestita este de 860 milioane de lei.

Pe de alta parte, au fost identificate si alte beneficii, precum cresterea atractivitatii mediului investitional, cresterea competitivitatii si a productivitatii muncii.

De asemenea, se asteapta ca introducerea acestei facilitati fiscale sa determine crearea de noi locuri de munca, sa produca efecte directe de crestere a interesului investitional, orientarea agentilor economici spre domenii de inalta tehnologie in scopul obtinerii de valoare adaugata mare, cu impact asupra productiei si exporturilor.

Problemele proiectului

Totusi, Alin Chitu considera ca exista mai multe dezavantaje ale proiectului.

- Durata de aplicare prea scurta;

- Cuvantul "prevedere" (folosit in textul OUG) poate genera confuzii: de exemplu, nu este foarte clar daca pentru o societate normala pot fi utilizate si profiturile aferente primului semestru al anului 2014;

- Existenta unor profituri nu inseamna in mod obligatoriu ca societatile dispun de mijloacele financiare necesare investitiilor (profiturile sunt generate de diferente de curs valutar sau sunt afectate de un nivel inalt al creantelor neincasate).

- Din punct de vedere contabil, "facilitate" are o inregistrare greoaie. Se recunoaste pe un cont de rezerva in masura in care este distribuita (ca de exemplu la lichidare, anumite reorganizari).

Alternative mai simple

Masuri asemanatoare au fost implementate si de alte tari (cum ar fi Estonia) cu rezultate foarte bune din perspectiva rezultatelor.

"Acest succes se datoreaza atat unor conjuncturi economice mult mai favorabile, cat si faptului ca s-au extins pe o perioada mai mare de timp", a spus Alin Chitu, care arata ca o varianta mult mai simpla pentru Romania ar fi fost renuntarea completa la impozitul pe profit si impozitarea lui doar daca era distribuit.

In plus, o alta optiune ar fi fost sa se acorde deducere fiscala pentru intreaga suma investita (drept cheltuiala deductibila la data investitiei).

"Astfel, masura ar fi avut efecte mult mai bune pentru contribuabili si ar fi fost mult mai usor de implementat", a opinat consultantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#efecte neimpozitare profit reinvestit, #neimpozitare profit reinvestit, #scutire impozit reinvestit, #neimpozitare profit reinvestit taxa stalp , #impozit profit
Comentarii