Decizie istorică pe cale să fie anunțată la Paris: marile corporații, taxate cu minim 15% în toate țările în care activează

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 12:45
3984 citiri
Decizie istorică pe cale să fie anunțată la Paris: marile corporații, taxate cu minim 15% în toate țările în care activează
Țările adunate sub egida OECD se întâlnesc în aceste zile la Paris FOTO Wikipedia

O revizuire amplă a sistemului internațional de impozitare urmează să fie anunțată la Paris vineri, 8 octombrie, cu ocazia unei reuniuni a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Analiștii se așteaptă ca cele 139 de state participante să convină asupra unei taxe minime în cuantum de 15% aplicabilă corporațiilor.

După mai multe săptămâni de presiuni exercitate de SUA și Franța, Irlanda a anunțat că va înceta aplicarea unui impozit mic asupra corporațiilor, măsură care a fost o piatră de temelie pentru dezvoltarea sa economică.

Irlanda a renunţat să se opună implementării iniţiativei privind revizuirea impozitului global pe profit, fiind de acord să renunţe la nivelul de 12,5% pentru multinaţionale, un puternic impuls pentru eforturile de impunere a reglementării, transmite Reuters.

Autorităţile de la Dublin au criticat propunerea care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

"Guvernul a aprobat acum recomandarea mea ca Irlanda să se alăture consensului internaţional. Este o decizie corectă, sensibilă şi pragmatică", a declarat joi, 7 octombrie, ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe.

Impozitul pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda aduce prosperitate acestei ţări şi ''este un element cheie al politicii noastre economice de decenii'', a declarat recent Donohoe, care a apreciat că o creştere a acestei rate de impozitare ar crea probleme firmelor care au investit în Irlanda.

Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari). Din cele 139 de ţări care au participat la negocierea acordului sub egida OECD, 9 nu l-au semnat încă, inclusiv Irlanda, Estonia şi Ungaria.

Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme ca Google, Facebook şi Apple, iar acum rata de angajări la multinaționale depășește proporția de 1 din 10 oameni.

Semnarea acordului de către Irlanda ar reprezenta un pas înainte spre adoptarea sa pe plan global.

În iulie, miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat un acord ''istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile'', care stabileşte la nivel mondial un impozit ''de cel puţin 15%'' pe profitul multinaţionalelor.

''Pilonul 1'' al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ''de piaţă'', adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

''Pilonul 2'' corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Citește și:
Motivul pentru care un fost ministru USR crede că n-ar trebui mărite salariile minime: ”Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale”
Motivul pentru care un fost ministru USR crede că n-ar trebui mărite salariile minime: ”Odată cu salariile de la stat, cresc și pensiile speciale”
Claudiu Năsui, fost ministru USR al Economiei, a explicat luni, 3 octombrie, de ce reducerea taxării muncii este o măsură mult mai bună decât majorarea salariului minim brut pe economie....
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...