Cum se plateste impozitul pe profit pentru 2010?

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 20:04
3353 citiri
Cum se plateste impozitul pe profit pentru 2010?

Firmele care au obtinut profit doar in ultimul trimestru al anului trecut s-ar putea sa fie puse in situatia de a plati impozitul de 16 la suta din acesta statului, plus impozitul forfetar.

Confuzia vine dupa ce, din octombrie anul trecut, impozitul forfetar a fost scos, motiv pentru care firmele ar trebui sa depuna doua declaratii de impozit pentru acelasi an.

Desi pentru prima perioada fiscala (1 ianuarie 2010-30 septembrie 2010) termenul de depunere a declaratiilor este de 25 ianuarie, normele metodologice nu au fost inca emise. Astfel, Camera Consultantilor Fiscali a cerut lamuriri Ministerului Finantelor.

"Softurile contabile nu mai sunt functionale, pentru ca erau programate sa calculeze impozitul pe un an intreg, nu pe doua perioade fiscale. Pentru firme sau pentru contabili va fi nevoie de un efort suplimentar, respectiv un numar mai mare de ore de munca sau o investitie in achizitionarea de noi programe.

Dincolo de acest lucru, este posibil sa apara erori, cauzate de o interpretare gresita a legii. De aceea, forul profesional a solicitat lamuriri autoritatilor" a declarat Dan Manolescu, vicepresedintele Camerei Consultantilor Fiscali, pentru DC News.

Din discutiile de la Ministerul Finantelor, concluzia Camerei este aceea ca firmele care au facut profit in toate cele trei trimestre in care s-a aplicat forfetarul vor face o singura declaratie de impozit, asa ca, la nivelul anului 2010, cota lor de impozit va fi de 16 la suta.

"Adica vor mai achita doar diferenta dintre ce au platit deja si ce rezulta la finalul anului. Cei care au avut pierderi pe primele trei trimestre, dar au facut profit in finalul anului, vor depune doua declaratii si vor plati 16 la suta din profitul pe trimestrul trei, pe langa ceea ce au achitat deja ca impozit forfetar.

Intrucat forfetarul a fost abrogat la 1 octombrie 2010, nu se mai poate lua in calcul pentru al patrulea trimestru al anului. Oricum, totul este la nivel de discutii, normele nu sunt inca publicate", a completat Dan Manolescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#impozit profit, #impozit forfetar, #cota unica , #impozit profit