Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum si pe ce sa dai 2% din impozit - suflete sau vieti?

Marti, 04 Mai 2010, ora 12:07
5321 citiri
Cum si pe ce sa dai 2% din impozit - suflete sau vieti?
Foto: ABC News

Unul din doi romani nu stie ca exista ceea ce se numeste redirectionarea a 2% din venit. Dintre cei care stiu, o mare parte mizeaza pe Biserica, in timp ce restul banilor se duc in ordine spre SMURD, Salvati Copiii, Copiii in dificultate, Crucea Rosie si alte organizatii.

Ne intrebam care sunt motivele pentru care Biserica este preferata de romani, iar restul organizatiilor, adunate la un loc, de-abia daca o ajung. Secretul poate sta in comunicare, in faptul ca mesajul transmis de preoti ajunge la mai multa lume decat cel transmis prin mijloacele clasice de informare.

Biserica, preferata pentru redirectionarea a 2 la suta din impozitul pe venit

"E vorba de transparenta, pentru ca cei care ofera sunt informati constant, periodic, asupra destinatiei banilor. Atunci cand romanul, credinciosul, merge la biserica si vede ca din acel banut al lui, ca si din ce donatii se fac la biserica, functioneaza constant un asezamant prin care se ofera sprijin material sau sub alta forma unui semen al sau aflat in dificultate, normal ca se simte partas si, avand incredere in Biserica, opteaza ca si anul viitor sa ofere acel 2% pentru parohie sau un asezamant social", a explicat pentru Ziare.com, parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

Campanii de comunicare vs. ratiuni financiare

Parintele Stoica ne-a mai spus ca Biserica se ocupa de mult timp de partea de informare, care are loc la nivelul fiecarei parohii, venindu-se in intampinarea celor interesati atat cu formularele necesare, dar si cu mentionarea destinatiei sumelor oferite.

"Biserica a incercat sa-si rezolve problema prin campanii de informare prin mijloacele proprii de informare in masa", a precizat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

De cealalta parte, in organizatiile laice, amploarea campaniilor de informare este mai redusa, iar ratiunile sunt de cele mai multe ori de ordin financiar.

"Problema este ca nu prea alocam bani pentru campaniile de informare. De exemplu, SMURD-ul nu prea aloca fonduri serioase pentru asta. Nu cheltuim din banii de 2%. Deci nu cheltuim din banii 2% decat ceva foarte simbolic", a precizat seful SMURD, Raed Arafat, pentru Ziare.com.

Ce se face cu 2%

Parohiile folosesc fondurile provenite din 2% pentru opera misionara, sociala si educationala. "Sunt ajutati cei aflati in dificultate in parohie. Sunt copii dotati, dar cu posibilitati financiare reduse, sunt activitati cu tineretul, dar si alte activitati. Prioritate au activitatile sociale", ne-a spus parintele Stoica.

La SMURD, banii se duc pe activitati mai prozaice cum ar fi pregatirea de personal si cumpararea de echipamente si materiale. Dupa cum observa seful SMURD, Raed Arafat, "lucruri pe care mai greu sa le faci din banii publici".

Mesajul transmis de Crucea Rosie este "Directioneaza acum 2% din taxele catre stat si poti ajuta cu hrana 30.000 de familii sarace", sau, mai la obiect, "Impreuna cu un prieten poti hrani o familie pentru o saptamana".

In ceea ce priveste organizatia Copii in dificultate, ea isi indreapta eforturile catre ajutorarea tuturor copiilor care sufera, in general cazuri disperate sau la limita. Practic, CID se preocupa si lucreaza cu unii dintre copiii cei mai dezavantajati de soarta si cu familiile lor, daca acestea exista.

Salvati Copiii ii indeamna pe romani sa transforme 2% din impozitul pe venit in carti pentru copii.

In cadrul campaniei 2% din 2009, derulata sub sloganul "Iti multumesc pentru ca ti-ai coborat privirea", Salvati Copiii Romania a reusit sa stranga 134.596 euro, fonduri care au fost utilizate pentru a asigura sansa la educatie pentru 520 de copii saraci.

Ce sunt cei 2% si cum ii dai si tu?

Sistemul "2%" permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala. Este un sistem prin care romanii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intampla cu impozitele lor.

"2%" poate fi directionat catre o organizatie neguvernamentala. Alegerea acestei organizatii depinde de fiecare dintre noi. Copiii, educatia, varstnicii, somerii, persoanele bolnave sau cu nevoi speciale, protectia mediului sau a animalelor, cultura, cercetarea sunt doar cateva din domeniile in care un procent din impozitul dvs. poate avea cu adevarat un impact.

Dupa ce v-ati hotarat catre ce organizatie veti redirectiona 2% din impozitul pe venit, aflati codul de indentitate fiscala (codul fiscal) si contul organizatiei in format IBAN (24 de cifre) si completati-le pe una dintre declaratiile de mai jos, in functie de sursa de venit.

Folositi Declaratia 230 daca aveti numai venituri din salarii sau Declaratia 200 daca aveti si venituri din alte surse sau numai venituri din alte surse (activitati independente, cedarea folosintei bunurilor etc).

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#redirectionare impozit profit, #sistem 2 la suta, #biserica redirectionare impozit , #impozit profit