Ziare.com

De azi, firmele care sponsorizeaza ONG-uri pot deconta mai mult din cifra de afaceri

Luni, 29 Iulie 2019, ora 11:09

   

De azi, firmele care sponsorizeaza ONG-uri pot deconta mai mult din cifra de afaceri
Incepand de azi, firmele care sponsorizeaza ONG-urile isi pot deconta mai mult din cifra de afaceri.

Legea 156/2019, care schimba Codul Fiscal, a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca pentru platitorii de impozit pe profit se imbunatatesc facilitatile fiscale acordate pentru efectuarea de sponsorizari.

Mai exact, procentul din cifra de afaceri in care se pot efectua sponsorizari, prin care se reduce impozitul pe profit de plata, creste de la 0,5% la 0,75%.

Desigur, se pastreaza conditia cumulativa de a nu se depasi 20% din impozitul pe profit datorat la plata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Restul reglementarilor aplicabile sponsorizarilor raman nemodificate, in sensul ca sponsorizarile reprezinta cheltuieli nedeductibile fiscal la calculul impozitului pe profit si pot fi efectuate sponsorizari doar catre persoanele ce au acest drept, prevazut de Legea nr. 32/1994, cu modificari ulterioare.

Astfel, pot fi beneficiari ai sponsorizarii persoane juridice ce au rol social, cum ar fi entitati fara scop patrimonial - asociatii si fundatii, institutii publice sau emisiuni de radio si televiziune. Sponsorizarea trebuie consemnata intr-un contract de sponsorizare.

Cand se efectueaza o sponsorizare catre o unitate de cult sau o entitate fara scop patrimonial, pentru a se beneficia de facilitatile fiscale ale sponsorizarii, trebuie ca acesti beneficiari ai sponsorizarii sa fie inscrisi in Registrul cu beneficiarii de sponsorizari, tinut de autoritatea fiscala. Celelalte persoane juridice sponsorizate nu au aceasta obligatie.

O persoana fizica poate primi sponsorizari doar daca este recunoscuta ca desfasurand activitate intr-un domeniu de interes social, iar recunoasterea este facuta de una dintre persoanele juridice amintite.

Nu exista un document oficial de recunoastere, astfel apreciem ca poate fi folosit orice document scris, ce contine informatiile de recunoastere cum ar fi o adeverinta, o recomandare, o caracterizare etc.

Pentru ajutorarea cu bani sau cu bunuri a persoanelor fizice care nu sunt recunoscute de astfel de entitati, se va utiliza instrumentul juridic al contractului de mecenat. Acesta trebuie semnat in forma autentica in fata notarului public.

Efectul fiscal al contractului de mecenat este identic cu al sponsorizarilor efectuate in conditiile amintite.

Nota: beneficiaza de aceleasi facilitati fiscale si contractele de acordare a unor burse scolare private sau de sponsorizare a unor biblioteci, in conditiile legislatiei privind bibliotecile.

Daca se efectueaza o sponsorizare, iar valoarea acesteia este mai mare decat reducerea de impozit corespunzatoare cele doi parametrii (0,75 la mie din cifra de afaceri, fara a depasii 20% din impozitul pe profit), atunci sponsorizarea poate fi reportata o perioada de 7 ani si se pot aplica facilitatile respectandu-se aceleasi conditii.

Pana pe data de 25 martie din anul urmator, platitorii de impozit pe profit ce efectueaza plati trimestriale sau pana pe data de 25 februarie din anul urmator pentru platitorii de impozit pe profit anual, se depune formularul 107 - Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor, mecenatului, burselor private.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Benta


Citeste si: Nu uitati sa depuneti Declaratia unica si sa donati o parte din impozit! Obligatii si pentru cei cu voucher pentru bicicleta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre firme impozit profit sponsorizare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10044 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa intelegem ca de azi fiecare firma va avea cateva ONG

atasat prin care va spala niste bani?

Sau va functiona ca angajarile la universitati.... Eu ti-o angajez pe-a ta, tu mi-o angajez pe-a mea ??Asa suntem legali si ramanem cu banii in familie :)))

 

Cronos fiule ,

Sunt ONG si ong-uri.
Cele adevarate sunt cele care chiar fac ceva, ele trbuie sa fie acolo unde se i-a decizia si sa descopere si arate public tendinta de banditism.
Cum este cazul primariilor care tot organizeaza peste tot spectacole sa citige primarul si gasca

Unele organizatii chiar fac ceva, ajuta voluntar oameni in spitate, ajuta copii , fac proiecte de impaduriri, proiecte de sustinere copii cu dizabilitati , ajuta la instruirea unor oameni pentru a se califica , strang fonduri pentru gradinite, spitale ,instrumentar etc

Din nefericire adevaratele ONG au fost suntate, partidele politice si-au facut ONG sub acoperire . Proiectele de finatare nerambursabila pentru organizatiile neguvernamentale sunt capusate de partidele de la conducere prin organizatiile lor .

Banii pentru societatea civila sunt furati de partide si organizatiile adevarate sunt lipsite total de resurse. Multe sau desfiintat pentru ca nu sunt ajutate sa exista si necesita niste costuri macar pentru toner, imprimanta, hartie, fara sa numim voluntariatul

Motivele sunt ca acestea deranjeaza cu articole in mass media legat de cum fura primariile banii ,de violenta unor oameni ai legii , de faptul ca anumite autoritati ale statului sunt corupte , ca unele autoritati de control care traiesc din bani publici umbla cu amenintari sa primeasca spaga , fapte ce se gasesc peste tot de la politie la justitie la ANAF , de la inspectia muncii la garda de mediu ... curte de conturi ..

Deci domnule , poate ai dreptate in ce gindesti , dar dupa cum vezi si ONG-urile au rolul lor , trebuiesc sustinute si ajutate, si desigur eliminate cele cameleon ale partidelor politice daca se doreste consolidarea democratei in Romania .
Nu pot fi de acord cu unele ONG care apara dreptu tintarului sa ma muste , dreptul delfinului de a trai in mare , dreptul calului de a merge fara potcoave.

ONG-urile sunt persoane de drept civil cu personalitate juridica , cod fiscal , verificate si cu scop clar in continutul statutului . Daca prin actiunule lor promoveaza ceva de la democratie la invatamant, cultura etc sunt binevenite .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor