Pensiile si salariile de la stat de peste 4.500 de lei ar trebui impozitate suplimentar? - Sondaj Ziare.com

Marti, 05 Iunie 2012, ora 13:31
5012 citiri
Pensiile si salariile de la stat de peste 4.500 de lei ar trebui impozitate suplimentar? - Sondaj Ziare.com

Premierul Victor Ponta intentioneaza sa aplice un impozit suplimentar, de 16 la suta, pensionarilor si bugetarilor cu salariu de peste 4.500 de lei, insa masura nu are sens din punct de vedere economic, sunt de parare analistii.

Chiar daca suma de 4.500 de lei pare mare pentru majoritatea care obtine un salariu minim de aproximativ 1.400, este, totusi, un nivel ce permite un nivel de trai decent. In plus, cine poate stabili ce salariu este prea mare in Romania?

"Nu exista o explicatie a faptului ca cineva, fie si prim-ministru, sa spuna ca o suma de bani e mica sau mare in Romania. Ce reguli se aplica sa spui ca este un salariu mare? Exista conditii de trai si de consum diferite in functie de calitatea muncii si de calitatea persoanei. Nu poti sa-i aduci pe toti la un nivel de subzistenta mediu, asa cum incercase Ceausescu s-o faca", a comentat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

In opinia sa, o asemenea masura conduce spre egalitarism, ceea ce contravine economiei de piata libere pe care Romania ar trebui sa o aiba.

"Efectul, din punct de vedere al sistemului pe care vrem sa-l punem in functiune, al unei economii de piata libera, nu este deloc pozitiv. Mergem spre un egalitarism pe care nu-l aprob. Economia de piata este bazata pe calitatea muncii si pe plata muncii in functie de calitatea ei.

Orice reducere a salariilor duce la o pierdere a calitatii muncii si o pierdere a motivatiei pentru munca si o pierdere a profesionalismului in munca. Cu un salariu atat de mic si tot timpul impozitat, oamenii nu mai au nici un interes sa lucreze", a explicat Cosea.

In plus, impozitarea suplimentara a acestor salarii ar conduce la scaderea veniturilor, in timp ce Romania, ca tara membra a Uniunii Europene, are sarcina sa ridice nivelul salarizarii si, implicit, al consumului, pentru a se ajunge la mediile europene.

La randul sau, analistul Ilie Serbanescu este de parere ca suma de 4.500 de lei a fost aleasa doar pentru ca reprezinta echivalentul sumei rotunde de 1.000 de euro, iar, daca se va mai astepta putin, aceasta va fi ridicata la 4.800 de lei.

Solutia corecta

Ideea in sine de impozitare suplimentara nu este rea, sunt de parere analistii. Totusi, impozitul ar trebui aplicat pe toate veniturile, nu doar pe salariu si nu doar pentru angajatii de la stat.

"Atunci ai rezolva cu foarte multa justitie sociala o problema grava: multi functionari au venituri foarte mari care nu sunt lefuri. Aceasta clientela politica, care se reface mereu, plaseaza oamenii de incredere in posturi in care pot sa aiba venituri mai mari decat salariile, prin participatii la consilii de administratie, prin participarea la fel de fel de programe", a explicat Cosea.

"Acolo sunt lucrurile care nu sunt corecte din punct de vedere social. Care este meritul unei persoane, care este secretar de stat pus politic, sa participe la un consiliu de administratie? Nu s-a dovedit ca este un specialist, un om care poate sa aduca un aport de calitate. Acolo este o rasplatire a loialitatii politice. E pacat sa se mentina aceasta situatie si in conditiile acestui guvern, de la care noi asteptam foarte mult", a adaugat el.

De altfel, Cosea crede ca masura are doar un scop electoral, populist, reiesita din faptul ca noua guvernare nu are, de fapt, nici o solutie pentru marirea salariilor si ridicarea nivelului de trai prin masuri active, de crestere a economiei.

De asemenea, Ilie Serbanescu este de parere ca taxa ar trebui aplicata si veniturilor mari obtinute de cei care lucreaza in domeniul privat, deoarece, altfel, nu poate fi numita taxa de solidaritate.

"Daca vrea el sa puna un impozit, e treaba domniei sale, dar nu o mai poate numi de solidaritate. De ce ar da numai bugetarii si nu si aia care sunt la intreprinderi de stat si cei de la privati, daca este de solidaritate? Nu trebuie sa fie pragul 1.000 de euro, poate sa fie mai mare, dar pentru toti. Nu conteaza ca este bugetar sau nebugetar, trebuie sa fie si la stat si la privat", a spus Serbanescu.

Pe de alta parte, analistul nu crede ca impozitul va putea fi aplicat, deoarece si Guvernul Emil Boc a avut o asemenea incercare, blocata de Fondul Monetar International.

"Cand a venit Guvernul Ungureanu am spus ca nu-i nici o schimbare fata de Guvernul Boc, in masura in care este acelasi program, al FMI. Acum este acelasi lucru: nici o schimbare fata de guvernele Boc si Ungureanu, in masura in care este acelasi program, al FMI", a conchis Serbanescu.

Ziare.com va invita la vot: Pensiile si salariile de la stat de peste 4.500 de lei ar trebui impozitate suplimentar?

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#impozit salarii mari bugetari, #Victor Ponta salarii bugetari , #impozit salarii