Guvernul a aprobat taxarea suplimentara a salariilor mari, ca sa faca rost de bani pentru masurile sociale

Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 20:52
23590 citiri
Guvernul a aprobat taxarea suplimentara a salariilor mari, ca sa faca rost de bani pentru masurile sociale
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a decis, in sedinta de vineri, sa taxeze suplimentar salariile mari si sa colecteze mai multi bani de la firme, pentru a avea fonduri sa acopere masurile sociale aprobate azi.

Astfel, Executivul a eliminat plafoanele pentru asigurarile sociale si de sanatate, in cazul celor care au salarii de 5 ori mai mari decat salariul mediu, potrivit unui comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Asadar, angajatii cu astfel de castiguri vor trebui de acum sa plateasca mai mult pentru CAS si CASS.

"Se urmareste eliminarea inechitatilor privind plata contributiilor in procente egale, pentru toti salariatii, prin renuntarea la actualele plafoane privind contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari sociale de sanatate", se arata in documentul Executivului.

Premierul Sorin Grindeanu arata, vineri, ca in Romania exista in jur de 36.000 de angajati cu salarii de cinci ori mai mari decat venitul mediu.

"Veniturile (la buget - n.red.) cresc cu 500 de milioane de lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultura pe care astazi o adoptam", a spus prim-ministrul inainte de sedinta de guvern.

Grindeanu a mai explicat ca si eliminarea plafonului CAS ar aduce la buget venituri suplimentare de 1,4 miliarde de lei, cu care Executivul vrea sa acopere "cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei".

De asemenea, firmele vor fi nevoite sa plateasca mai multi bani statului, ca urmare a majorarii salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei, incepand cu 1 februarie.

Aceste plati suplimentare vor genera venituri de un miliard de lei, "care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei", a mai aratat premierul.

Iata principalele masuri sociale aprobate de Guvern:

E oficial: Guvernul creste salariul minim la 1.450 de lei de la 1 februarie

Guvernul creste toate pensiile de la 1 iulie, iar in martie pensia minima ajunge 520 de lei

Guvernul da bani si studentilor: Burse duble si transport gratuit cu trenul

Salariile cresc cu 50% in institutiile de spectacol: E vorba de actori, balerini, circari, dar si personalul tehnic

Muncitorii sezonieri nu vor mai plati impozit pe venit

Alte decizii luate vineri de Cabinetul Grindeanu se refera la scutirea de impozitul pe profit a societatilor care desfasoara exclusiv activitati de inovare sau cercetare, precum si modificarea impozitarii pe venit a microintreprinderilor.

Impactul bugetar pentru majorarile decise vineri este estimat la 5,1 miliarde de lei.

Afland toate aceste masuri, presedintele Consiliului Fiscal avertizeaza ca deficitul va sari de 4%

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...
Comentarii