MediaSind ii cere lui Botis sa amane dublarea contributiilor din drepturi de autor

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 20:58
1528 citiri
MediaSind ii cere lui Botis sa amane dublarea contributiilor din drepturi de autor

Federatia MediaSind a cerut ministrului Muncii sa amane macar o saptamana adoptarea OUG privind dublarea contributiilor din drepturi de autor, a precizat Cristian Godinac, presedintele MediaSind.

Acesta a mai precizat, la finalul discutiilor cu Ioan Botis, ca federatia pe care o conduce a facut deja demersurile pentru a da Guvernul in judecata, informeaza Mediafax.

"MediaSind a demarat deja procedura de a da in judecata Guvernul, pentru a cere anularea prevederilor din ordonanta, care creaza mari probleme in industria media. Majoritatea angajatorilor au transformat deja contractele individuale de munca in contracte de drepturi de autor, astfel ca nu mai exista niciun fel de protectie pentru jurnalisti, ei fiind transformati in freelancer, mercenari, iar acest lucru ne creaza mari prejudicii", a mai spus Godinac.

Reprezentantii jurnalistilor si cei ai angajatilor din industria IT se vor intalni din nou cu ministrul Muncii marti seara pentru a discuta pe tema proiectului de modificarea a Ordonantei 58/2010.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate de 16,5%.

Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 0,5% la 0,78%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Cristian Godinac, #amanare OUG drepturi autor, #mediasind , #impozit salarii