Nu se schimba regulile jocului in timpul meciului, domnule prim-ministru!

Sambata, 22 Iulie 2017, ora 14:23
6429 citiri
Nu se schimba regulile jocului in timpul meciului, domnule prim-ministru!

Am ajuns sa asteptam cu nerabdare ziua de luni, ca sa aflam ce impozite noi mai platim incepand cu luna viiitoare sau cu o alta luna, dupa ce taxele din trecut ne-au fost sterse intr-o veselie, fara sa se fi gandit cineva ce catastrofa financiara produce asta.

Uneori, cand ziua de luni e prea departe, vestea vine si in alte zile. Asa am aflat despre salariatii part time ca, de la 1 august, vor plati CAS si CASS cel putin la nivelul salariului minim, daca incaseaza mai putin decat acesta.

Nu pun in discutie masura. Poate e buna, poate e rea. Dar sa-l anunti pe om ca-l taxezi imediat sau chiar peste 10 zile cu altfel de contributii decat cele de pana acum, la asta mi se pare ca suntem luati de prosti.

La angajare, fiecare si-a facut calculele in functie de legislatia valabila atunci, s-a chivernisit cum a crezut el mai bine ca sa profite de orice facilitate creata de lege. E ceva rau in asta? In opinia mea, nu, dar ramai perplex, cand incasezi in august mai putin decat in iulie, nu pentru ca patronul ti-ar fi scazut salariul, ci pentru ca Guvernul a schimbat legea.

Ca la noi, la nimeni. In opinia mea, statul, daca nu-i convine propria sa lege, ar trebui sa-si caute propriul vinovat si nu sa casuneze pe contribuabilul de buna credinta.

Fireste, vinovati se fac multi, incepand cu functionarul care a redactat proiectul legii vechi si continuand cu cei care au verificat-o, au avizat-o, au semnat-o, au contrasemnat-o, eventual au trimis-o la Parlament, unde desigur s-a dezbatut "la gramada" sau deloc si unde s-a votat.

Iar noi acum, in loc sa tintim spre cei direct vinovati, pe care de altfel este foarte greu sa-i depistezi, mergem pe linia minimei rezistente si il executam rapid pe cel mai nevinovat dintre toti, pe contribuabilul onest care a respectat legea, dar si-a ales varianta cea mai convenabila pentru el.

In opinia mea, avem un program de guvernare pe care Guvernul Tudose se pare ca l-a actualizat, dar asta nu justifica reactualizarea lui non-stop, modificarea permanenta a tot ce a fost, remodificarea astazi a ceea ce modificaseram ieri si, mai ales, ascunderea sub pres a tot ce nu se poate nici realiza, nici actualiza, nici modifica si nici macar explica populatiei.

Ma apuca groaza daca recapitulez cate amenintari au primit cetatenii in numai cateva zile: un impozit pe cifra de afaceri, o taxa de solidaritate, una pe gospodarie, asta cu contributiile de care vorbeam mai sus, plus altele mai marunte care apar si dispar toata ziua, in functie de cel care vorbeste la televizor.

Aproape toate au ramas in coada de peste.

In opinia mea, intentiile Guvernului sunt bune, dar se stie ca drumul spre Iad este pavat cu bune intentii. Ele induc senzatia ca Romania este o tara impredictibila, ca oricand ne putem astepta la dispozitii care le anuleaza pe cele vechi si lovesc direct in buzunarul omului corect.

Acum vreo trei secole, iluministul francez Montesquieu isi exprima revolta, fata de modificarea unor legi ivite peste noapte si care afectau planurile omului de buna credinta.

Filosoful nu se sfia sa sustina ca adevaratele legi, in care merita sa avem toata increderea, sunt doar cele care s-au verificat in timp indelugat, chiar in milenii. Si nu lipsesc exemplele: Decalogul, legile Orientului asiatic, prevederile Dreptului Roman.

Poate ca referirea este metaforica, dar fara indoiala contine un sambure de intelepciune. Legile noastre, pe care le schimbm chiar de mai multe ori pe an, contin fara indoiala un munte de non-intelepciune, iar autorii lor nu rosesc cand observa ca au lovit in oameni nevinovati, cu afaceri bazate pe legea veche.

Ma pun in pielea unui investitor de succes care il aude pe premier sustinand ca succesul nu s-ar datora vreunui merit al sau, ci indeosebi statului. Ca urmare, statul ar fi indreptatit sa perceapa un impozit suplimentar, o taxa de solidaritate de la asemenea persoane fizice "care castiga foarte bine, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului".

Care lucruri? Ce beneficii are de la stat un afacerist prosper? Banii ii ruleaza prin banci, marfa o cumpara de la furnizori, o livreaza beneficiarilor, afacerea a gandit-o singur. Statul ii incaseaza impozitele din care ar trebui sa-i faca autostrazi si aeroporturi, dar nu le face. Eventual - iertati-mi malitia - ii mai trimite cate un inspector la fata locului, ca sa-l controleze si sa-si ia spaga.

Cred ca investitorul corect si prosper, care aude ca prosperitatea lui i se datoreaza statului, de la care beneficiaza de o multime de lucruri, simte o senzatie de frustrare, cand isi da seama ca nici statul nu stie inca despre acea taxa daca o va incasa, cand o va incasa, cum o va incasa si nici macar cat va incasa, ceea ce este esential.

Iar bietul investitor e nevoit sa-si faca planul de afaceri orbecaind pe intuneric, intrucat statul tocmai l-a legat la ochi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#impozit part time guvernul Tudose , #impozit salarii