Presa de azi: Profesiile liberale, ucise prin taxe aberante

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 07:36
3863 citiri
Presa de azi: Profesiile liberale, ucise prin taxe aberante
Foto: Adevarul

Presa centrala de luni dezbate noua propunere de majorare a contributiilor sociale platite de cei cu venituri independente.

Romania Libera o numeste "razbunarea remaniatului", in timp ce Jurnalul National scrie despre "dementa fiscala portocalie", iar jurnalistii de la Puterea vorbesc despre uciderea profesiilor liberale prin taxele aberante.

Romania Libera: Razbunarea remaniatului: inca o marire de impozite

Guvernul propune dublarea contributiilor de asigurari sociale in cazul persoanelor cu venituri din activitati independente de la 1 ianuarie.

Persoanele cu venituri din activitati independente ar putea plati de la 1 ianuarie 2011 contributii la asigurari sociale de cel putin 25,36%, pana la 35%, din venituri, nivel aproape dublu fata de cel actual, daca Guvernul va adopta in forma actuala un proiect de modificare si completare a Codului Fiscal, care se gaseste pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, www.sgg.ro. Majorarea mentionata este consecinta cresterii cotelor platite de beneficiarii acestui tip de venituri la bugetele de pensii, somaj, sanatate, scrie Romania Libera.

Potrivit proiectului, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.

Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.

Proiectul nu face referire la impozitul datorat de aceste categorii de contribuabili si precizeaza ca baza de calcul pentru contributii este reprezentata de diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile deductibile permise de lege (20% din venituri). Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.

Gandul: Guvernul vrea sa dubleze contributiile sociale platite de liber-profesionisti. Ce spun noii ministri de la Munca si Finante

Modificarea nu presupune insa rezolvarea problemei cozilor interminabile formate la ghiseele autoritatilor statului, ci dublarea acestora, atat prin majorarea contributiilor percepute acum, cat si prin introducerea de noi contributii.

Actul normativ, facut public in aceeasi zi in care premierul Emil Boc i-a demis pe Mihai Seitan, ministrul Muncii, si pe Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, prevede dublarea contributiilor sociale (pensie, somaj, sanatate) care trebuie platite de la 16,5% din venitul net pana la 35%, arata Gandul.

Saptamana trecuta, oficialii de la Palatul Victoria promiteau ca vor disparea cozile, pentru ca angajatorii vor fi cei care vor depune declaratiile si vor plati statului contributiile.

"Un act normativ pentru modificarea or-donantei de urgenta si normelor de aplicare a fost discutat intr-o prima lectura miercuri, in sedinta Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar saptamana viitoare modificarile vor fi adoptate intr-o noua sedinta a Executivului", a declarat saptamana trecuta Laszlo Borbely, ministrul Mediului, care a precizat ca modificarea are in vedere ca actele sa fie depuse de angajatori.

Nici noii ministri, de la Munca si de la Finante, nu par a fi in tema cu noua modificare adusa Codului Fiscal. Ioan Botis, noul ministru al Muncii, sustine ca discutiile asupra documentului care prevede majorarea contributiilor sociale pentru veniturile de natura profesionala au fost informale. "Dupa ce Guvernul va avea o pozitie, o vom exprima oficial. Deocamdata, proiectul este in dezbatere publica", a declarat Botis. Nici la Finante situatia nu este clara.

Intr-un interviu in exclusivitate acordat Gandul, Gheorghe Ialomitianu, cel care a preluat portofoliul de la Sebastian Vladescu, sustine ca "cei care obtin venituri din drept de autor si cei care lucreaza pe conventii civile nu mai sunt obligati sa mearga sa depuna declaratie si sa faca plata". Ministrul a adaugat ca ordonanta de urgenta menita sa aduca aceste modificari va fi, cel mai probabil, prezentata, miercuri, in cadrul sedintei de Guvern.

Adevarul: Mostenirea remaniatilor: taxe mai mari

Totusi, noii ministri vor discuta despre aceste propuneri in prima sedinta de Guvern. Daca Ioan-Nelu Botis (Munca) ar opta pentru dublarea contributiilor in cazul drepturilor de autor, colegul sau de la Finante, Gheorghe Ialomitianu, a refuzat sa se pronunte. Botis a declarat ca se discuta in prezent doua variante: contributii de pana la 35,5% sau mentinerea acestora la 16,5%.

"Vor fi mai multe modificari la Codul Fiscal. Nu doresc sa ma pronunt inca asupra proiectului de Ordonanta aflat in dezbatere", a declarat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, potrivit Adevarul.

"Majorarea contributiilor sociale de la 16,5% la 35,55% este corecta. Faptul ca pe drepturi de autor platesti contributii mai mici, duce la un punctaj de pensie mai mic", a spus Ioan Botis, ministrul Muncii.

UDMR a anuntat deja ca nu sprijina propunerea de crestere a contributiilor sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente "Nici acum, si nici in perspectiva", a declarat vicepremierul Marko Bela. Liderii UDMR au declarat ca nu au fost informati de aceste modificari si ca vor ridica aceasta problema in sedinta de astazi a Coalitiei.

"Nu cunosc un astfel de proiect, dar in niciun caz nu vom accepta o astfel de constrangere", a afirmat Marko Bela. Si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca nu considera normal ca UDMR sa nu fie informat de modificarile pe care le pregateste Guvernul si ca ii va transmite acest lucru premierului Emil Boc. Proiectul nu are, cel putin la nivel declarativ, nici sprijinul UNPR. "Nu mi se pare un lucru necesar pentru ca loveste in intelectuali", afirma vicepresedintele formatiunii, Valeriu Steriu. El spune ca, dupa ce proiectul va fi finalizat, va fi discutat in cadrul coalitiei guvernamentale.

"Cei care sprijina acest proiect vor veni cu el in coalitie, iar noi vom veni cu proiectul cu privire la impozitarea averilor mari. Proiectul nostru ar aduce 3 miliarde de euro la buget, al lor ar aduce cateva zeci de milioane, dar ar lovi in intelectuali", a mai spus Steriu.

Jurnalul National: Dementa fiscala portocalie

Toate acestea arata ca dispretul Cabinetului Boc fata de actori, scriitori, cantareti, jurnalisti, inventatori si alte categorii care inregistreaza venituri din drepturi de autor pare a nu avea limite.

Reactiile nu au intarziat sa apara, artistii, oamenii de afaceri, jurnalistii si oamenii politici aratand ca o astfel de masura va duce la disparitia profesiilor liberale si va impinge presa spre faliment, scrie Jurnalul National.

Senatorul PNL Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucuresti, este convins ca aceste decizii reflecta lupta Guvernului impotriva jurnalistilor.

"Guvernul doreste sa egalizeze drepturile de autor cu salarizarea obisnuita, ceea ce e o aberatie. Ura lor contra jurnalistilor este necontenita, iar victimele colaterale suntem noi, artistii. Cata vreme produsul muncii jurnalistilor se semneaza, deci se individualizeaza, se plateste pe drepturi de autor, iar problema guvernantilor e una singura: sa-i lovim pe-astia unde-i doare, sa-i lovim la bani", a declarat Mircea Diaconu.

Dan Bittman, liderul trupei Holograf, spune ca nu a reusit sa faca nimic pentru a impiedica aceste prevederi aberante, din pozitia de consilier al ministrului Finantelor, si considera ca legea este foarte proasta, iar solutia ar fi evitarea ei.

"Daca vor fi facute aceste modificari, profesiile liberale vor disparea", ne-a declarat Bittman. Artistul mai spune ca se va mobiliza, impreuna cu mai multi colegi, pentru a da statul in judecata daca modificarile la OUG 58/2010 vor fi facute. Clubul Roman de Presa acuza dispretul guvernantilor fata de mass-media si refuzul unui dialog real.

"Autoritatile incearca sa potoleasca foamea bugetara apeland la cea mai primitiva metoda: jumuleala. Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeaza. Si cel mai usor este sa le smulgi penele jurnalistilor si artistilor", a spus Indira Crasnea, presedintele Clubului Roman de Presa (CRP). "M-am saturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheama pe la seminarii ca sa indulceasca hapul cu modificarea Codului Fiscal, ca pe urma sa aflam ca, pe sest, impozitele se vor dubla", a spus Crasnea.

Crasnea a mai spus ca presedintele Traian Basescu a cerut contribuabililor sa aiba grija de ei si sa nu lase aceasta grija altora, inclusiv statului.

"Vom face cum a spus domnul presedinte, vom avea grija sa nu ne ia statul pielea. Ne vom achita darile, dar nu le vom mai intinde mana celor care vor sa ne ia mai mult si mai mult", a concluzionat presedintele CRP.

Puterea: Profesiile liberale, ucise prin taxe aberante

Si sindicatele au avertizat ca nu vor permite aplicarea proiectului de lege ce va fi dezbatut azi de noii ministri ai muncii si finantelor.

"Deocamdata, Guvernul vrea doar sa ia. Normal trebuie sa fie modificata legea, ca persoanele platite pe drepturi de autor sa poata avea pensie si somaj. Nu stiu sa se fi luat in discutie acest lucru. Trebuie gasita o metoda prin care sa se calculeze exact suma contributiilor la bugetul asigurarilor sociale. Nu vom permite aplicarea acestei legi fara ca persoanele platite pe drepturi de autor sa beneficieze de pensie si de ajutor de somaj", a declarat presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, pentru Puterea.

Sindicatele acuza reprezentantii Guvernului ca nu sunt capabili sa elaboreze o lege eficienta. "Pana in prezent, Guvernul a demonstrat ca este incapabil sa ia o decizie. Din acest motiv au ales sa discute cu partenerii sociali. Trebuie analizata situatia, ca sa putem avea o lege eficienta. Nu stiu ca noul ministru al muncii sa fi invitat sindicatele la dezbateri pe aceasta tema. Cred ca legea va fi reluata de la zero. Asa este si normal, pentru ca in actuala forma nu este decat o dovada de amatorism si de dezinteres", ne-a mai precizat Hossu.

Acesta sustine ca legea prevede ca nivelul contributiilor va fi stabilit pentru fiecare venit. Astfel, un angajat cu carte de munca si care obtine venituri si din drepturi de autor va plati de doua ori CAS, contributia pentru sanatate si contributia pentru ajutorul de somaj.

Majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independente este o masura nejustificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, a declarat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania. "Masura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Cresterea veniturilor la buget si reducerea deficitelor nu se fac prin cresterea taxelor la actori", a afirmat Agathon.

Romania are o politica fiscala "de clasa a IV-a" si se vehiculeaza variante care se contrazic unele pe altele, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu referire la posibilitatea majorarii contributiilor sociale.

"Noul proiect arata ca avem o politica fiscala de clasa a IV-a. Aplicam procente la sume pe care deja le stim, doar atat putem sa facem. Reglementarea ii va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care platesc contributii la buget, dar nu va avea impact asupra manelistilor", a afirmat Parvan.

El a adaugat ca s-a intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor si cu deputatul PDL Sulfina Barbu, iar acestia au sustinut ca OUG 58, care aduce modificari Codului fiscal, si normele de aplicare a actului normativ vor fi corectate, imbunatatite.

In schimb, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a aparut un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual. In aceste conditii, Parvan s-a declarat surprins de aparitia proiectului si a aratat, totodata, ca publicarea pe site-ul SGG, nu pe cel al Finantelor sau Ministerului Muncii, ridica semne de intrebare.

"Cat timp Guvernul nu va respecta Legea raspunderii fiscale si nu va face previziuni fiscale pe termen de trei ani, riscam sa vedem astfel de proiecte. Guvernul trebuia sa vina inca din luna mai cu previziuni pentru urmatorii trei ani, dar n-a facut-o", a spus Parvan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#majorari contributii sociale, #impozit venit angajat angajator, #impozit drepturi autor, #contributii drepturi autor , #impozit salarii