Sa supraimpozitam populismul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:51
6486 citiri
Sa supraimpozitam populismul (Opinii)

Victor Ponta cauta solutii juridice pentru supraimpozitarea salariilor de peste 1.000 de euro castigate de bugetari.

Ma indoiesc ca le va gasi, avand in vedere ca nu poate evita discriminarea intre categoriile diferite de angajati (de la stat si din mediul privat) salarizati identic, o discriminare cu sanse mici sa treaca de CCR.

Este unul dintre motivele pentru care nici nu cred ca premierul are in mod real aceasta intentie. Dar populismul acesta grosier si nici macar original (si Guvernul Boc cauta solutii asemanatoare prin 2010 pentru salariile mari din companiile de stat neatinse de masurile de austeritate, solutii esuate intr-o taxa de solidaritate), arata o mentalitate grav viciata.

Un salariu de 1.000 de euro nu este unul tulburator de mare. E drept, pentru Romania, reprezinta o suma consistenta, dar in raport cu restul UE este chiar un venit modest. Un profesor universitar, un medic cu vechime mare care are si o functie de raspundere, de exemplu, castiga acesti bani.

Imi aduc aminte ca Victor Ponta are demult o problema cu aceasta suma, chiar daca este castigata in mediul privat. In urma cu vreo doi ani, Victor Ponta anunta ca PSD doreste revenirea la impozitul progresiv cu cea mai mare treapta de impozitare, undeva in jur de 30%, pentru lefurile de peste 1.000 de euro. A renuntat apoi. Sau nu?

Dar de aceasta data, problema nu este suma in sine. Daca salariul de peste 1.000 de euro este plata unei munci grele, de raspundere si bine facute, nu vad de ce angajatul astfel remunerat trebuie sa fie supraimpozitat.

De ce sa il pedepsim? Pentru ca este eficient si competent, pentru ca isi face treaba, pentru ca are raspundere mare, pentru ca este valoros? Este o modalitate de a-l obliga sa plece din sectorul public catre sectorul privat unde sa fie platit in mod corect pentru munca sa.

Daca salariul este insa nemeritat, daca este o sinecura pentru un incompetent/lenes/impostor/inutil, nu vad de ce ar trebui platit indiferent daca este de 1.000 de euro sau cel minim pe economie. Pentru acest tip de bugetari care nu isi justifica leafa, solutia nu este supraimpozitarea, ci disponibilizarea, ceea ce noul Cod al Muncii permite fara mari eforturi.

Dar incompetentii, lenesii, impostorii, inutilii sunt in imensa lor majoritate clienti politici. De aceea, nu pot fi dati afara si acesta este al doilea motiv pentru care nu cred ca Victor Ponta vorbeste serios cand invoca supraimpozitarea lor.

Daca premierul vrea cu adevarat sa faca ordine in sistemul bugetar, ar trebui sa initieze o noua lege a salarizarii bugetarilor, functionala, spre deosebire de cea pentru care Guvernul Boc si-a asumat degeaba raspunderea, pentru ca actul normativ nu a fost practic aplicat niciodata.

Aceasta noua lege ar trebui sa stabileasca clar cat poate castiga fiecare bugetar nu numai in functie de incadrare si vechime, ci si in functie de criterii certe de performanta si eficienta. Ia sa vedem la asa ceva se baga sau se limiteaza sa emita solutii populiste si false care nu fac decat sa ii descurajeze pe cei eficienti si sa ii alunge din sectorul public tocmai pe cei valorosi.

Ca astfel de masuri populiste nu au efect s-a vazut atunci cand Gvernul Boc s-a repezit sa plafoneze drastic salariile managerilor din sectorul public, fara nicio analiza de eficienta, fara niciun audit.

Asa se face ca pe lefuri mici au ramas doar loazele si hotii, dupa care s-au gasit solutii smechere de reintregire, chiar mai paguboase pentru companiile de stat. Iar acum cand FMI a cerut introducerea managementului privat in companiile de stat, dezastrul este atat de mare incat nu exista doritori nici macar pe lefuri consistente.

Ar trebui sa ma mir ca liberalii nu au sarit trei metri in sus auzind de impozitarea diferentiata. Nu ma mir pentru ca liberalismul din PNL este in coma, ba chiar Eugen Nicolaescu ne-a demonstrat ca un ministru liberal poate fi prea socialist chiar si pentru multi dintre social democrati.

Daca mai avea o urma de principii, PNL ar fi trebuit sa fie ingrijorat de primul pas pe care Victor Ponta ar vrea, teoretic, sa-l faca spre impozitarea progresiva, ceea ce PNL se jura ca nu se va intampla cat timp se afla la guvernare.

Deocamdata, insa, ma tem ca populismele de acest tip tin. Dar si cand poporul s-o trezi, sa vedeti ce supraimpozitare a populismului va urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Ponta impozit salarii mari , #impozit salarii