Ziare.com

Vezi cine si cat pierde daca se impoziteaza tichetele de masa

Marti, 25 Mai 2010, ora 15:20

   

Vezi cine si cat pierde daca se impoziteaza tichetele de masa
Peste jumatate din companiile care acorda tichete de masa angajatilor in prezent vor renunta la acest beneficiu, astfel ca veniturile statului care provin din functionarea acestui sistem vor scadea cu aproape 50 de milioane de euro, potrivit unui studiu al Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET) din Romania.

Un al doilea efect negativ este acela ca va scadea consumul alimentar cu circa 957 de milioane de euro, suma fiind pusa in circulatie doar ca urmare a existentei tichetelor de masa. Un efect al acestei masuri ar fi scaderea cu circa 27.000 de locuri de munca in industria producatoare de alimente si in comert, se arata in studiu.

APET sustine ca tichetele de masa exista ca forma de protectie sociala in 36 de state, rolul lor fiind acela de a stimula consumul local, de a combate economia subterana si de a imbunatati productivitatea angajatilor.

Concret, in 2009, valoarea totala a tichetelor de masa a fost de 1.160 milioane de euro, iar TVA colectat de la comercianti, emitenti de tichete a fost de 210 milioane de euro, la care s-a adaugat un impozit de pe profit aplicat companiilor implicate in sistemul tichetelor de masa de 19 milioane de euro, bani care s-au indreptat integral catre bugetul de stat.

Un beneficiu net al tichetelor de masa a fost acela ca au creat, in mod direct, prin cresterea vanzarilor, peste 34.000 de locuri de munca in industria alimentara (atat la producatori, cat si la comercianti).

APET sustine ca cele mai afectate de aceasta masura vor fi companiile private si angajatii din sectorul privat, in conditiile in care mai mult de doua milioane de angajati din sectorul privat beneficiaza de tichete de masa.

In urma unui studio, APET cere Guvernului Romaniei sa retraga propunerea de a impozita tichetele de masa, in conditiile in care masura ar aduce mai multe deservicii, decat avantaje.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3934 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De obicei...

...studiile comandate de partile interesate sint suspecte. De data asta insa, cred ca au dreptate - daca guvernul impoziteaza tichetele, multe firme vor renunta sa le mai dea si toti vor avea de pierdut...

 

nu e chiar asa

In primul rand, cel mai probabil la privati valoare bonurilor va fi tranformata in bani, si probabil ii va forta sa mai faca si reevaluari de personal ca sa ii premieze astfel doar pe cei cu performante (cei mai slabi probabil nu vor mai primi nimic).
In al doilea rand, nu poate sa scada consumul la alimente daca nu se mai dau bonuri. Cererea de alimente o sa fie aproximativ constanta, aceasta fiind destul de inelastica la o diminuare a venitului (ca doar nu o sa stea nemancat). Doar ca in loc de bonuri o sa plateasca cu bani si eventual mai taie din tigari, alcool etc.
In al treilea rand, cel mai mult profita de pe urma bonurilor de masa emitentii de bonuri de masa. Doar firmele cu cel putin 50 de angajati sunt avantajate efectiv de bonurile de masa, la cele mici nu prea se simte efectul neimpozitarii acestora deoarece per total au o valoare mult prea mica in totalul cheltuielilor firmei (mai ales ca firma emitenta isi trage si ea comision pe bon).
In al patrulea rand, paragraful "Un al doilea efect negativ este acela ca va scadea consumul alimentar cu circa 957 de milioane de euro, suma fiind pusa in circulatie doar ca urmare a existentei tichetelor de masa. Un efect al acestei masuri ar fi scaderea cu circa 27.000 de locuri de munca in industria producatoare de alimente si in comert, se arata in studiu" este total absurd! Cum poti sa presupui ca se vor evapora 100%, in totalitate? Nici cele mai pesimiste scenarii nu se pot intocmi plecand de la asftel de presupuneri.
In al cincilea rand, bonurile de masa sunt STUPID. O inventie pt a beneficia anumite companii de un obiect de activitate. Daca intradevar vroiau guvernantii sa dea un ajutor pentru alimente, putea foarte simplu sa spuna ca suma de X lei este deductibila anual si la declaratia anuala de venit atasai chitantele si gata. Cum se face de altfel si in alte tari pentru carti, scutece si altele pt intretinerea copilului, asigurari medicale, imbunatatiri ale locuintei etc. De altfel si la noi sunt o gramada de deduceri fiscale, insa sunt tinute la secret (cel putin eu nu am vazut vreo campanie de informare in care sa ni se spuna ce cheltuieli sunt deductibile, nici macar pe situl ANAF) astfel ca doar cei cu bani care isi permit un consultant fiscal isi pot deduce cheltuielile

Am niste indoieli...

Tichetele sint neimpozabile. Privatii care le vor transforma in bani vor fi obligati sa plateasca aproximativ 50% in plus (impozite si contributii sociale) peste valoarea tichetelor - de aceea cred ca multi vor renunta la ele.

Pe de alta parte ideea cu deducerea fiscala e buna...

Impozitarea tichetelor de masa inseamna desfiintarea lor

Tichetele de masa au un singur avantaj, faptul ca nu se impoziteaza. Daca se renunta la acest lucru, dispare orice ratiune a lor de a mai exista.

In rest, ele au doar dezavantaje. II IMPUN angajatului pe ce anume sa-si cheltuiasca banii. In plus, II IMPUN sa cheltuiasca minimum valoarea nominala a unui tichet chiar daca lui ii trebuia doar o paine.

Sa fortezi pe cineva sa isi cheltuiasca banii intr-un anume mod care-ti place tie mi se pare un abuz si o incalcare a libertatilor individuale.

Vine maria sa statul cel destept si imi da peste degetele mele de *** mintal daca din banii MEI vreau sa cumpar alcool sau tutun. Da' cine ddracu' se cred astia ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor