Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un impozit disperat: Taxa pe sare, zahar si grasimi

Joi, 06 Iulie 2017, ora 07:43
15990 citiri
Un impozit disperat: Taxa pe sare, zahar si grasimi

Guvernul ar urma sa introduca o taxa pe produsele cu impact negativ asupra sanatatii populatiei, respectiv pe sare, zahar si grasimi, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Desi s-a anuntat ca PSD ia aceasta masura, pentru a proteja sanatatea romanilor, mi se pare cu ochi si cu sprancene fapul ca partidul cauta disperat noi surse de finantare la buget, dupa ce singur le-a desfiintat pe cele vechi, prin "programul de guvernare" stiti al cui.

Dar atentie, nu e ca la fumat, care dauneaza sanatatii in totalitatea lui.

La sare, zahar si grasimi, numai excesul dauneaza. In anumite limite, zaharul e util prin continutul sau glucidic fara care n-ar creste normal copiii, grasimile sunt si ele utile ca sa nu ajungi un slabanog si chiar sarea isi are rolul ei, de vreme ce nu exista organism pe care natura insasi sa nu-l fi dotat cu sare, inca de la nastere.

Daca intr-adevar partidul s-a gandit la sanatatea romanilor, logic ar fi sa nu-i taxeze la gramada si pe cei care consuma alimentele respective in limite rezonabile, ci numai pe cei care fac abuz de zahar, sare si grasimi.

Dar cum? Unde este criteriul conform caruia o anumita cantitate este normala, iar alta excesiva? Anunturile televizate ne avertizeaza cat de daunator este excesul, dar niciunul nu este in stare sa explice concret ce anume inseamna exces.

Si, chiar daca ar explica, ma intreb cum ar proceda ANAF cand ar trebui sa-l lase neimpozitat pe unul care a servit o lingurita cu dulceata si sa-l arda cu accizele pe altul care a infulecat intreg borcanul?

Se vede cat de acolo ca ideea este nepragmatica, iar impresia de improvizatie ma descurajeaza. Simt ca se repeta aceleasi masuri injghebate la repezeala, care se anunta azi, se dezmint maine, se reformuleaza poimaine si pana la urma aflam ca o majorare de salarii din iulie 2017 se amana pentru ianuarie 2018, dar se aplica din martie 2018.

In opinia mea, daca PSD va reusi sa-si puna in practica aceasta initiativa, n-are cum proceda decat global. Adica sanatatii ii dauneaza numai excesul, dar taxa se va aplica la intreg cuantumul, pentru ca n-ai cum defini ce-i exces si ce-i altceva. Impresia este ca pe initiator l-a durut in cot de sanatatea populatiei, dar i-a ars buza sa mai insface o taxa din buzunarul romanului.

Implicatiile sunt mai multe decat apar ele la prima vedere. Daca aplici o taxa pe zahar, ea se resfrange implicit la pretul tuturor dulciurilor: bomboane, ciocolata, prajituri, inghetata, cozonac, bauturi racoritoare si inca multe altele.

Aproape as zice ca asemenea acciza ar avea efecte mai diversificate in buzunarul consumatorului decat chiar acciza pe benzina.

Grasimile sunt si ele continute in majoritatea produselor alimentare, iar sarea, desi in cantitati foarte mici, nu lipseste din aproape niciun produs, de la paine si pana la pastrama sau muraturi.

Bizara la prima vedere, ideea de a incasa de la populatie o asemenea acciza mi se pare cel putin cinica. Spre deosebire de discutatul impozit global pe gospodarie sau de taxa pe solidaritate care par sa afecteze numai partea mai instarita a populatiei, taxa pe zahar, sare si grasimi este in stare sa stoarca bani din fiecare buzunar, chiar si al celui mai sarac consumator.

Pe scurt, oricine mananca plateste automat accize, pentru ca, oricat de daunator ar fi excesul, alimente fara sare, zahar si grasimi nu cred ca exista la market.

Si din nou ma intreb, nu vi se pare cinic? Nu-i o sfidare sa taxezi toata populatia, sub pretext ca-i aperi sanatatea? Si cine o apara? Cel care n-a reusit sa stapaneasca vaccinarea contra rujeolii, care nu-si reinnoieste parcul de ambulante, cel in spitalele caruia misuna gandacii?

Tot cinic mi se pare si faptul ca pui romanul sa scoata taxa din buzunar fara ca macar sa simta ca a platit accize la produse, ci convins ca a dat banii pe ce a cumparat: paine, bomboane si ulei.

N-am nicio indoiala ca PSD a facut calcule exacte. Stie ca romanul inghite taxa mai usor decat alte impozite vizibile, ca sumele i se par relativ mici si nu baga de seama ca plateste zi cu zi si ceas cu ceas, conform proverbului care spune ca picatura cu picatura face marea.

Deocamdata, taxa pe sare, zahar si grasimi este abia in faza de intentie. Initiativa legislativa n-ar fi inca elaborata. Dar chiar si asa, este ingrijoratoare nu atat prin ea insasi, cat prin semnalul pe care il da privind disperarea partidului de a cauta bani din piatra seaca si incercarea de a cosmetiza de fiecare data esecul prin bunele sale intentii, precum aceea ca ne-ar proteja sanatatea pe care noi singuri n-am sti cum sa ne-o protejam, pana nu platim ceva accize.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#program guvernare taxa zahar, #Dragnea noi taxe , #impozit vanzare