Ziare.com

ANAF a iesit la vanatoare de bogati. Foloseste armele potrivite?

de Camelia Sisea
Marti, 18 Iunie 2013, ora 14:10

   

ANAF a iesit la vanatoare de bogati. Foloseste armele potrivite?
ANAF se pregateste sa iasa la vanatoare de bogati. Experti scoliti la Fondul Monetar International (FMI), Fiscul american si institutiile similare din Marea Britanie si Franta vor verifica in perioada urmatoare 30 de persoane cu mari averi. Potrivit expertilor, metodele folosite ar putea conduce insa la complicatii si chiar la abuzuri.

Cele 30 persoane au fost selectate dintr-un grup de 300 de romani cu averi sau venituri mari, controlati de Fisc in luna mai a anului trecut.

Scopul actiunilor de control este aplicarea unui impozit de 16% pentru persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate.

Expertii ANAF vor compara cheltuielile facute de bogati cu veniturile declarate de acestia, le vor analiza conturile bancare si fluxurile de numerar si vor urmari cresterea sau descresterea patrimoniului net pe parcursul anului, dupa ajustarea cu cheltuielile nedeductibile si veniturile neimpozabile.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Ziare.com a scris anterior despre aceasta metoda, recomandata de avocatul Gheorghe Piperea.

"Inspectorul fiscal poate sa aplice principiul averii afisate: in cazul in care discrepanta dintre averea afisata si veniturile declarate este mare, se efectueaza o recalificare si se fac niste comparatii, pe baza carora se poate aplica un impozit de 16% pe diferenta dintre averea afisata si veniturile declarate", a spus avocatul pentru Ziare.com, precizand ca metoda este aplicata de Fiscul american.

Potrivit acestuia, averea afisata este estimata pe baza modului de viata, in cazul in care acesta nu este justificat de sumele existente in cont sau bunurile aflate in proprietatea persoanei in cauza.

"Legislatia prin care s-a dat posibilitatea verificarii persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit a fost implementata in legislatia noastra prin OUG 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 891 din 30 decembrie 2010", a precizat George Niculescu, partener la firma de consulatnta Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.

"Riscul minim acceptat" reprezinta un prag minim de abatere de 10% (dar nu mai putin de 50.000 lei), dintre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale (transferuri bancare, taxe si impozite pentru bunurile detinute, achizitii patrimoniale precum si orice alte informatii, exemplificativ excursii, donatii, sponsorizari, jocuri de noroc) si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit (date direct din evidenta ANAF), a explicat consultantul.

Actiune sustinuta de oamenii de afaceri

"Este o prima incercare a ANAF care a preluat date dintr-o diversitate de baze de date, pe baza carora i-a informat pe cei identificati ca potential contribuabili semnificativi privind posibila regularizare a platii unor impozite.

Incercarea se inscrie in preocuparile tuturor tarilor de a reduce evaziunea fiscala. AOAR sustine orice activitate de a se stabilii echitatea impozitarii intre contribuabili", a afirmat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru Ziare.com.

Complicatii si abuzuri

In opinia consultantului Tax&Business Solutions, metoda nu este cea mai eficienta, in contextul absentei unei baze de calcul clare.

"Atat timp cat nu s-a plecat de la o baza de calcul clara, orice persoana poate spune ca avea diferenta de bani de la alti membrii ai familiei, din anii precedeti, mostenire etc., fapt care va genera foarte multe complicatii in cadrul verificarilor.

De asemenea, exista un risc mare de a face abuzuri atat timp cat lipseste baza de la care se pleaca pentru realizarea estimarii situatiei fiscale personale", a spus George Niculescu.

In acest context, nu putem vorbi de rezultate spectaculoase in vederea diminuarii marii evaziuni.

"Cu siguranta ca popularizarea acestor actiuni de control vor avea impact, se va mai schimba cate ceva in modul de lucru, dar in forma actuala nu poate fi vorba de un impact semnificativ (lipsesc foarte multe informatii, sunt foarte multe necunoscute)", a adaugat consultantul.

Cine sunt evazionistii si cum se duce lupta impotriva lor

"Evaziunea fiscala este un termen foarte des folosit de politicieni, probabil suna bine. Evaziunea fiscala nu a fost inventata in Romania si nu poate fi eradicata. Ce se poate face intr-adevar poate fi tinuta sub control, si asta este menirea statului mai exact a Ministerului de Finante prin bratul ei ANAF.

Evaziunea fiscala este realizata de persoane greu identificabile, care nu desfasoara activitatea intr-o locatie declarata la Fisc, care nu raporteaza la Fisc iar aceste activitati pot fi identificate numai mergand pe teren (nu este o munca usoara, nici foarte placuta), dar este singura metoda de diminuare a evaziunii fiscale", a incheiat consultantul Tax&Business Solutions.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4367 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

!!!!!

Daca s-ar dori intr-adevar acest lucru , desi nu cred , ar putea lua eexmplu de la Fiscul german . Macar pentru autoturisme si/sau proprietati imobiliare( pentru ca acestea se declara la Fisc sau la Primarie ) si tot ar fi un prim pas. In Germania ( nu stiu daca la nivel federal dar in cel putin 2 landuri asa stau lucrurile) in momentul in care te duci sa-ti declari masina si/sau casa/apartamentul si acestea au valori mari , de peste 100000 euro ( difera functie de land ), Fiscul intra pe fir ( esti chemat imediat sa dovedesti cum ai castigat acei bani , din ce surse , etc ) . Daca cumva nu iese ' la numaratoare ', e cam nasol: amenda , posibil si inchisoare, confiscare bun , etc , etc .

 

Daca nu se doreste de catre coruptii nostri,

in mod sigur se doreste de catre Occident, care s-a cam saturat de imigrantii romani plecati din pricina saraciei. Asa ca baietii destepti sa se pregateasca. Le urez succes vanatorilor si ma ofer voluntar in timpul liber sa-i ajut si eu moka, daca au nevoie de sprijin din partea cetatenilor.

ce-ai zice dacă

articolul ăsta a fost tocmit taman să verifice vulnerabilitățile, să vadă ce au de acoperit cu acte urgent ? Iar noi, ca muștele la......... miere.

hihihi

Pun pariu

pe masina mea ca intr-un an aceasta noua structura inutila nu va descoperi nici macar un euro ilegal pe care sa-l recupereze.Chiar daca din greseala angajeaza vreun nebunel patruns de misia lui dosarele respective trec pe filiera procuratura-justitie-condamnare definitiva cu confiscarea a ce e nejustificat.Mai e o structura complet inutila care toaca banii statului degeaba Curte de Conturi a lui Vacaroiu.Ard gazul degeaba,isi dau cu parerea si consuma hartia degeaba,si de cand e infiintata rezultatele sunt zero barat.Dosarul ajunge la un procuror care reia exact ce au facut astia,in justitie si justitia ii trimite la promenada ca nu-s bune.Astep pariorii.

 

Cel mai bun mijloc de gasit bogatii este Google! Este suficient sa

priviti teritoriul de sus, se vad palatele si piscinele cu ochiul liber, si inca de pe Luna!
Italienii merg in Sardinia sau alte locuri de vilegiatura si iau numerele Ferrari-urilor saui inmatricularea yachturilor :-) Multi proprietari fericiti declara avere ZERO la fisc!
Francezii vin in vizita la Geneva, prin magazinele de luxe si mai ales prin banci, fac poze francezilor cheltuitori si ii iau la intrebari direct la vama! ah, socialistii lui Hollande sint mai activi ca ai lui Ponta! Dar se multumesc cu 75% din avere, nu 86% ca in Romnia. La noi totul este mai "bine" ca nicaieri!

 

Si o sa descopere ce ? Ce stie toata lumea ...

..., ca sa furat cu acte in regula, cu legi valabile un termen de x zile iesite asa in secret, prin contracte preferentiale si alte masinarii de astea.
Asta e o actiune asa mai mult teatrala decat practica !

 

....e greu al ***!!

Pai nu tre'e sa mearga sa caute prea departe!!!! Doar sa-si noteze cu grija numele si adresele colegilor din Fisc!! Apoi sa treaca la Justitie, Politie, Procuratura, Vama, autoritatzi etc...... E simplu ca buna ziua!!! Dar deh, in Romania totul este invaluit in mister si peste tot exista prezumtzia de nevinovatzie!!! Va garantez ca nu vor gasi absolut nimic acesti vanatori!!!

 

super

n-am avut de 3x steluțe..

da´

despre angro-uri, Niro-Dragonul Rosu, niki, tot Ilfovul și Bucureștiul...

 

ramane cum am stabilit

n-o sa iasa nimic din actiunea pentru care trebuie sa-i mai platim inca odata pe cei ce-si vor "pierde" timpul cu o asa de intarziata incercare de impozitare a averilor uriase pe care l-e au unii.
la fel ca bursucul de la 15.02 dau si camasa de pe mine ca nu va iesi nimic din asta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor