Ziare.com

Angajatii isi vor plati singuri impozitul pe venit

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 08:03

   

Angajatii isi vor plati singuri impozitul pe venit
Angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, decat contributiile sociale, nu si impozitul pe venit, pe care romanii vor fi obligati sa si-l plateasca singuri in cursul anului urmator, cand vor depune declaratii de venit global pe gospodarie.

Bani deoparte trebuie sa puna si cei care au venituri din dobanzi sau care au castigat la jocuri de noroc, obligatia de a retine impozitul la sursa fiind eliminata si pentru depozitele bancare si pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat in discutie si obtinut de Profit.ro din surse guvernamentale.

Ramane sa fie retinut in continuare la sursa, insa, de catre notari, impozitul pe veniturile din vanzarea imobilelor.

Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie.

Daca in prezent angajatorii trebuie sa calculeze si sa retina salariatilor atat contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj), cat si impozitul pe venit (de 16% in prezent), din 2018 nu vor mai retine si vira la buget decat contributiile sociale.

Impozitul pe venit ramane in sarcina angajatului, caruia angajatorul are obligatia sa ii elibereze, pana la finele lunii februarie 2019, doar un document din care sa rezulte situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent.

Nici platitorii de venituri pentru activitati independente nu vor mai retine la sursa impozitul pe venit, si aceasta categorie de venituri urmand sa fie supusa impozitului global pe gospodarie.

Obligatia de retinere la sursa este eliminata si pentru veniturile din investitii. In prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si la termen, precum si pentru cele constituite in sistemul Bauspar, de economisire-creditare in domeniul locativ, este calculat si retinut de catre banci la momentul inregistrarii in conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont.

Dupa introducerea noului sistem de impozitare globala a gospodariilor, potrivit proiectului obtinut de Profit.ro, bancile scapa de obligatia calcularii si retinerii impozitului, insa trebuie sa comunice fiecarui deponent persoana fizica, in scris, situatia veniturilor/pierderilor inregistrate anual, depunand si la ANAF declaratii anuale pentru fiecare contribuabil care le este client.

Abandonarea retinerii la sursa va insemna ca statul nu va mai incasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activitati independente, investitii, castiguri din jocuri de noroc, adica peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului, scrie Profit.ro.

Citeste mai multe pe aceasta tema:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre impozit gospodarie
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 21578 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta o fi gluma anului, pesede-olguta se spanzura in piata publica??

"Impozitul pe venit ramane in sarcina angajatului, caruia angajatorul are obligatia sa ii elibereze, pana la finele lunii februarie 2019, doar un document din care sa rezulte situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent"

Impozitul pe salariu este o componenta esentiala a incasarilor, a bugetului unui stat.
pzd.istii nu pot renunta un an de zile la n-miliarde! Daca eu ca angajat am de platit sa zic 1.000 lei lunar impozit pe salariul convenit cu angajatorul si statul zice ca pot plati la anul, am 12.000 lei mai mult in jeb, dar de fapt datorie, pe care trebuie sa o platesc la anul, cu declaratia pe venituri totale.
Dar daca am cheltuit banii, vine o boala-o operatie, etc, ce mai incaseaza holgutza lui dragnea?
Cred in continuare ca e o gluma proasta-din partea mea sa introduca masura, angajatii nu se pot decat bucura.

 

O aberatie psd-ista ! Romanii sunt saraci si nu au cunostinte

financiare ... Cei mai multi vor cheltui toti banii si nu vor avea ce plati !
Aberatia unor politicieni analfabeti in probleme financiare, la fel ca in toate problemele legate de economie ... Lipsa de bun simt (observatia sotiei !) elementar.

O ABERATIE

Liber profesionistii platesc impozit ANTICIPAT !
Au mai dat legi populiste pe care le-au modificat chiar inainte de aplicare !
Cred ca vor TOT impozitul anticipat!
Nu se va putea pune in practica !

 

Chiar de vor fi și uituci,

E normal ca fiecare să-și plătească obligațiile față de societate și...buget.Dar,ce se intamplă cu angajările la altă culoare,decat aceea la cunoștința fiscului?A cui va fi obligația și cum se va amenda?
Deci,nu e suficient să nu-l mai apeși pe angajator,cand s-a micșorat spre zero"onoarea"plătitorilor de fiec!Inclusiv a milionarilor.

 

Interesant

Mafia PSD pune din nou caruta in fata cailor !
Sa presupunem ca toate gospodariile din Romania doresc si vor sti sa-si plateasca darile catre stat (desi ma-ndoiesc) !
Poate sa ne spuna mafia PSD daca exista infrastructura necesara ca aceste plati (depuneri de declaratii fiscale) sa se faca fara aglomeratii imense ?
Nu era normala o pregatire de cativa ani pentru aceasta modificare majora a sistemului fiscal in Romania ?
Nu cumva tot mafia PSD (prin vocea lui Ponta) ne spunea in 2013 ca modifica si simplifica Codul Fiscal atfel incat sa nu mai fie modificat o lunga perioada de timp ?
Aceasta modificare facuta pe genunchi ne arata foarte clar degringolada mafiei PSD care-si da seama ca toate masurile populiste promise vor duce Romania spre un dezastru fiscal !

 

E foarte clar

Mafia PSD duce Romania spre colaps fiscal care combinat cu o justitie inexistenta va deveni un rai al infractorilor !
Ceea ce este normal, stiind ca mafia PSD este alcatuita din infractori !

 

bai,

ejti nebun?! bai ejti prost?! "statul nu va mai incasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activitati independente, investitii, castiguri din jocuri de noroc, adica peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului"...
ce idee...

 

O parere

Sistemul fiscal al unei tari ar trebui modificat doar daca este acceptat de toate fortele politice din acea tara !
In caz contrar, la fiecare schimbare politica, sistemul fiscal va fi modificat in detrimentul investitiilor straine care vor ocoli o tara nepredictibila fiscal !

 

Nostradamus

Exista un mare risc pentru romani !
Aceste masuri populiste, luate de mafia PSD in goana lor dupa putere absoluta, au sanse mari sa-i aduca pe foarte multi romani la saracie lucie !
De ce ?
Deoarece leul fara investitii se va devaloriza masiv, iar romanii vor avea mai multi bani in portofel cu o valoare mult mai mica decat acum !
Este foarte interesant cum tace BNR-ul in aceste zile ! Isarescu si toti mafiotii din BNR isi apara scaunele !

 

Interesant

Cum poate sa creasca noul sistemul fiscal gradul de colectare la bugetul statului ?
Este clar o iluzie electorala vanduta de mafia PSD avand in vedere ca majoritatea gospodariilor au mari probleme cu plata utilitatilor (ca sa iau un singur exemplu) !
Vom ajunge, ca si in cazul utilitatilor, cu foarte multe gospodarii datoare la stat pe mai multi ani !
Practic mafia PSD da vrabia din mana (plata impozitului de catre un angajator cat de cat potent financiar) pe cioara de pe gard (plata impozitului de catre un angajat inglodat in datorii) !

 

PSD impotriva cetatenilor.

Comunistii nu stiu sa produca decat birocratie, timp pierdut si ineficienta.

 

Cine o să mai aibă timp de proteste in Pizza Victoriei?

Toți iși vor bate capul cu calm la ghișeftul, pardon, ghișeul ANAF - https://www.facebook.com/Romaniaviral.ro/videos/985304538271779/

Impozitul la zi...

Un sistem de plata a impozitelor foarte , foarte greoi. Se arunca in spatele cetateanului o intreaga birocratie financiara pentru care nu este pregatit . In occident , impozitul se plateste lunar si incepand din ianuarie anul urmator se face " clarificarea de impozit " , cand vezi daca primesti bani inapoi ( daca ai platit impozit prea mult ) sau trebuie sa mai dai bani . Totul va depinde de pregatirea acestor consilieri financiari .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor