Angajatii isi vor plati singuri impozitul pe venit

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 08:03
52150 citiri
Angajatii isi vor plati singuri impozitul pe venit
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, decat contributiile sociale, nu si impozitul pe venit, pe care romanii vor fi obligati sa si-l plateasca singuri in cursul anului urmator, cand vor depune declaratii de venit global pe gospodarie.

Bani deoparte trebuie sa puna si cei care au venituri din dobanzi sau care au castigat la jocuri de noroc, obligatia de a retine impozitul la sursa fiind eliminata si pentru depozitele bancare si pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat in discutie si obtinut de Profit.ro din surse guvernamentale.

Ramane sa fie retinut in continuare la sursa, insa, de catre notari, impozitul pe veniturile din vanzarea imobilelor.

Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie.

Daca in prezent angajatorii trebuie sa calculeze si sa retina salariatilor atat contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj), cat si impozitul pe venit (de 16% in prezent), din 2018 nu vor mai retine si vira la buget decat contributiile sociale.

Impozitul pe venit ramane in sarcina angajatului, caruia angajatorul are obligatia sa ii elibereze, pana la finele lunii februarie 2019, doar un document din care sa rezulte situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent.

Nici platitorii de venituri pentru activitati independente nu vor mai retine la sursa impozitul pe venit, si aceasta categorie de venituri urmand sa fie supusa impozitului global pe gospodarie.

Obligatia de retinere la sursa este eliminata si pentru veniturile din investitii. In prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si la termen, precum si pentru cele constituite in sistemul Bauspar, de economisire-creditare in domeniul locativ, este calculat si retinut de catre banci la momentul inregistrarii in conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont.

Dupa introducerea noului sistem de impozitare globala a gospodariilor, potrivit proiectului obtinut de Profit.ro, bancile scapa de obligatia calcularii si retinerii impozitului, insa trebuie sa comunice fiecarui deponent persoana fizica, in scris, situatia veniturilor/pierderilor inregistrate anual, depunand si la ANAF declaratii anuale pentru fiecare contribuabil care le este client.

Abandonarea retinerii la sursa va insemna ca statul nu va mai incasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activitati independente, investitii, castiguri din jocuri de noroc, adica peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului, scrie Profit.ro.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Pentru turiștii din zonele îndepărtate, cum ar fi cei din America sau din Asia, va fi pusă la punct o strategie comună, a României și a Bulgariei, pentru a-și crește numărul de...
#impozit gospodarie , #impozit venit
  1. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  2. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  3. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  4. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  5. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  6. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  7. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  8. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  9. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
  10. Gestionezi un hotel? Adaugă în pachetul turistic soluția eSIM sendSMS