Biserica scapa de impozit - Sa puna Guvernul bir si pe castigul Domnului?

Luni, 26 Iulie 2010, ora 12:45
8068 citiri
Biserica scapa de impozit - Sa puna Guvernul bir si pe castigul Domnului?
Foto: Adevarul

"De unde dai, Dumnezeu iti da", spune o vorba crestineasca. Insa este valabil si reversul?

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, Senatul, Camera Deputatilor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si toti liderii de grupuri parlamentare au primit saptamana aceasta o scrisoare de la Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) in care li se atragea atentia ca au omis sa impoziteze ceva - cultele.

"In aceasta perioada, institutiile statului cauta solutii viabile pentru depasirea crizei financiare. Masurile de austeritate afecteaza intreaga Romanie, totusi cultele continua sa beneficieze de exceptii fiscale importante si nejustificate. Va propunem adoptarea unor masuri ce vor contribui semnificativ la depasirea crizei finaciare actuale: taxarea cultelor si restrictionarea finantarii lor de catre stat", isi incep cei de la ASUR scrisoarea.

Ce anume se vrea sa fie impozitat? Botezuri, nunti, inmormantari, pomeniri, binecuvantari, rugaciuni speciale, comertul cu obiecte de cult, pe care Biserica detine monopolul, sau turismul ecumenic, adica tot ceea ce depaseste liturghia obisnuita.

Face Biserica afaceri imobiliare?

Mai mult, cei de la ASUR atrag atentia ca Biserica detine o multitudine de cladiri si terenuri care nu sunt supuse vreunui impozit.

"O alta masura este aceea legata de taxarea imobiliara. Cultele detin un numar mare de cladiri si terenuri, care nu sunt impozitate in vreun fel, fara a se face distinctia intre cladirile destinate oficierii cultului si cele cu alte destinatie, care ar trebui, de drept, impozitate pe aceleasi principii aplicate proprietatilor cu destinatii similare - chioscuri comerciale, pensiuni, locuinte ale personalului. In fapt, nu exista reglementari clare legate de nevoile de practica de cult ale comunitatilor carora li se adreseaza acestea", se mai arata in scrisoare.

Ca sa faca o comparatie, cei de la ASUR subliniaza ca, in vreme ce o noua biserica este construita odata la doua zile, numarul lor ajungand la 18.300, in Romania exista doar 11.000 de cabinete medicale de familie.

"Asa s-a ajuns ca, in ultimii 15 ani, numai pentru cultul ortodox sa se construiasca o biserica la fiecare doua zile, Romania depasind astfel media de o biserica la mia de locuitori: exista peste 18.300 de lacase de cult crestin ortodox inregistrate oficial, dar numai 11.000 de cabinete ale medicilor de familie. O restrictionare a subventiilor si a donatiilor oferite de institutiile publice si companiile de stat, pe baza unor reglementari clare, combinata cu taxarea proprietatilor imobiliare ce depasesc limitele legiferate sau sunt folosite in activitati economice ar duce la normalizarea situatiei si ar contribui la imbunatatirea bugetului national", mai scriu cei de la ASUR.

Sunt si preotii bugetari?

Scrisoarea mai arata ca si personalul Bisericii ar trebui supus aceleiasi legi ca si bugetarii - reduceri de posturi, disponibilizari si taieri de salarii.

"Aceleasi reglementari trebuie sa se aplice si necesarului de personal, care, totodata, trebuie sa se supuna unor masuri nediscriminatorii fata de alti salariati bugetari. In timp ce recent s-au facut reduceri importante de personal in administratia de stat si se discuta public despre impozitarea oricaror tipuri de venituri, inclusiv a venitului minim garantat si a ajutorului de somaj, personalul cultelor nu a fost afectat in vreun fel, ba chiar urmeaza sa beneficieze de mariri salariale.

Acum, cand ne confruntam cu efectele crizei economice, dramuirea banilor publici destinati cultelor, combinata cu impozitarea corecta a serviciilor oferite de acestea si a proprietatilor detinute, pot aduce fonduri importante la bugetul de stat, atat de necesare pentru iesirea din criza. Data fiind importanta acestor fonduri, solicitam includerea acestor propuneri in dezbaterile publice lansate pe marginea modificarii Codului fiscal", se incheie scrispoarea celor de la ASUR.

Raspuns promt de la Patriarhie: Cand poporul e sarac, este si Biserica saraca

Patriarhia Romana nu a lasat fara raspuns scrisoarea celor de la ASUR. Intr-un drept la replica, BOR arata ca "statul roman sustine activitatea cultelor intrucat recunoaste rolul lor social important" si ca principalul "finantator" al Bisericii este poporul, iar "cand poporul e sarac, este si Biserica saraca".

Sstatul roman sustine activitatea cultelor intrucat recunoaste rolul lor social important, pe care, insa, unele ONG-uri cu atitudine ostila Bisericii nu pot sa-l aprecieze obiectiv si integral, simtindu-se deranjate de faptul ca populatia este foarte atasata de Biserica, ea fiind factor de stabilitate si speranta, mai ales in vremuri grele. Intrucat Biserica Ortodoxa Romana este ajutata in primul rand de popor, cand acesta e sarac, este si Biserica saraca", se arata in comunicatul Patriarhiei.

BOR arata ca "sprijinul pentru culte acordat de Guvern de la bugetul public este o consecinta a secularizarii de catre stat a averilor bisericesti in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza" si ca "o eventuala incetare a sprijinului statului fata de Biserica Ortodoxa Romana si alte culte ar trebui sa fie urmata, in mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericesti confiscate".

Patriarhia explica si de ce trebuie scutite activitatile economice ale Bisericii de la impozitare: "Datorita statutului juridic al cultelor ca unitati de drept privat, dar de utilitate publica, acestea dezvolta multe activitati sociale, astfel incat scutirea de impozite este o necesitate. Iar aceasta scutire este clar conditionata de folosirea fondurilor obtinute din donatiile credinciosilor si din activitati economice (producerea si vanzarea de lumanari, calendare, carte religioasa, vin cultic si alte obiecte bisericesti".

Este impozitat tot ce nu se intoarce pentru consolidarea Bisericii

Fostul ministru de Finante Varujan Vosganian a explicat, pentru Ziare.com, ca el insusi a dat o lege pentru ca orice profit care nu este "reinvestit" pentru consolodarea patrimoniului Bisericii sa fie impozitat.

"In legatura cu personalul clerical, salariile lor sunt supuse acelorasi legi ca tot celalalt personal. In legatura cu impozitarea veniturilor parohiilor, impozitarea profiturilor activitatilor economice, acele profituri sunt impozitate numai in masura in care ele nu se intorc pentru repararea patrimoniului, adica pentru consolidarea patrimoniului religios.

Mie mi se pare ca aceasta formula este o formula corecta in situatia in care este un mod de a reintoarce acesti bani tot catre o activitate economica - pentru ca, pana la urma, cand repari o biserica nu o repari cu calugari, o repari tot cu meseriasi", ne-a declarat Vosganian.

Cat despre demersul ASUR, acesta a spus ca este clar ca activitatea asociatiei este una laica: "Deci eu nu as umbla aici, inteleg din titlul acestei asociatii ca are obiective exclusiv laice, dar poti fi laic si admirand o biserica".

Totul, in afara de donatii, trebuie impozitat

Economistul Mircea Cosea, presedinte al Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica si membru UNPR, spune ca orice activitate de piata trebuie impozitata.

"Tot ceea ce aduce venituri in bani trebuie sa fie impozitat. Daca aceste activitati s-ar desfasura gratuit si s-ar imparti gratuit preotilor sau celor care practica cultul ar fi ceva, dar odata ce este o activitate de piata, se fabrica, are cost, are cost de munca, are pret, se vinde si se cumpara, trebuie sa fie impozitata", a declarat, pentru Ziare.com, Mircea Cosea.

Intrebat daca si donatiile ar trebui sa se supuna acelorasi reguli, Cosea a spus ca nu, pentru ca ele provin din venituri deja impozitate.

"Donatiile nu, pentru ca ele vin intotdeauna din niste venituri deja impozitate, intr-o forma sau alta. Dar tot ceea ce este activitate pe piata, tot ceea ce este supus actului de vanzare-cumparare sau aduce beneficiu trebuie sa fie impozitat. Asta este regula finantelor si ar trebui sa o aplicam si noi, pentru ca altfel nu o s-o mai scoatem la capat", a conchis economistul.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#impozit teren Biserica, #impozit profit Biserica, #impozit venit Biserica , #impozit venit