Botis: Prefer varianta cu majorarea contributiilor la 35,5 la suta

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 16:38
2779 citiri
Botis: Prefer varianta cu majorarea contributiilor la 35,5 la suta
Foto: Arhiva

Noul ministru al Muncii, Ioan-Nelu Botis, a declarat ca o decizie privind contributiile pe care vor fi nevoite sa le plateasca persoanele care lucreaza in baza unui contract pe drepturi de autor sau persoana fizica autorizata va fi luata in cadrul Guvernului, dupa o discutie cu Ministerul Finantelor.

"Faptul ca pe drepturi de autor si conventii platesti contributii mai mici, duce la un punctaj de pensie mai mic si ajungi la o pensie mult mai mica. La somaj la fel", a explicat Botis (foto), intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Noul ministru a declarat ca ar prefera varianta in care contributiile sa se ridice la 35,5 la suta, dupa cum se mentioneaza in proiectul pentru Codul Fiscal din 2011. Insa ar putea exista si o varianta in care sa se plateasca 16,5 la suta.

In schimb, premierul Emil Boc nu a abordat tema noului cod fiscal, al carui proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, in cadrul intalnirii de sambata cu unii din noii ministri.

Potrivit lui Valeriu Tabara, nou ministru al Agriculturii, discutia avuta cu prim ministrul Emil Boc s-a concentrat pe problemele urgente ale ministerului de resort.

"Eu, care am atatea probleme pe cap pe domeniul meu, nu am abordat chestiunea respectiva. Am urmarit cu atentie dezbaterile: se speculeaza foarte mult. Se exagereaza. Nu am continutul acestei ordonante, dar nu cred ca se merge acolo. In discutiile la care eu am participat, era vorba de perfectionarea relationarii contribuabililor cu institutiile", a spus Tabara, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, comentand pe tema majorarii contributiilor, prevazute in noul cod fiscal.

Tabara a adaugat ca principalele teme de discutii au fost respectarea legii privind restructurarea si problemele legate de eficientizarea absorbtiei fondurilor europene.

"Trebuie gasite resursele de co-finantare. Si eu am constatat problemele care se gasesc dincolo de Guvern sau minister, inclusiv in sistemul bancar. Am cerut colegilor mei un studiu privind simplificarea unor proceduri, care mi se par extrem de complicate", a precizat Tabara.

De asemenea, ministrul Agriculturii s-a aratat optimist in privinta faptului ca noul ministru al Finantelor va face mai multe eforturi pentru rezolvarea evaziunii fiscale din domeniul agriculturii. Din punctul sau de vedere, trebuie imbunatatita relatia intre producatori si procesatori, avand in vedere ca, de multe ori, cei din urma se duc direct la producatorii de peste hotare, ignorandu-i pe cei de pe plan local.

Premierul Emil Boc s-a intalnit, sambata, la Palatul Victoria, cu noul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, pentru a discuta pe tema absorbtiei fondurilor UE si a subventiilor din agricultura.

Totodata, Boc s-a intalnit si cu fostul ministrul al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, si actualul ministru, Valerian Vreme, pentru a discuta despre plata online a contributiilor sociale.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#contributii sociale drepturi autor, #Ioan Nelu Botis Munca, #Valeriu Tabara Agricultura , #impozit venit