Ziare.com

Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 19:43

   

Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit
Ministerul de Finante a publicat documentul de lucru privind impozitul pe venitul global, in care se precizeaza cine si cat ar plati impozit, dar si categoriile care se bucura de scutiri.

Astfel, gosopodaria este definita, conform documentului de lucru de la Ministerul Finantelor:

1. gospodarie - grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna din punct de vedere economic si financiar si locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelasi numar cadastral.

2. patrimoniu - totalitatea drepturilor si a obligatiilor cu valoare economica, precum si a bunurilor mobile si imobile la care se refera aceste drepturi, care apartin uneia sau mai multor persoane fizice.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Implementarea si administrarea gospodariei:

(1) Gospodaria se constituie prin decizie emisa de organul fiscal competent in baza cererii depuse de catre membrii sai. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodariei se emite in termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel putin numele si prenumele, CNP-ul fiecaruia dintre membri, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei.

(2) Organul fiscal competent va fi notificat de catre reprezentantul gospodariei pentru orice modificare survenita in componenta gospodariei in termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite in termen de 60 de zile de la primirea notificarii decizia de modificare a componentei gospodariei.

(3) Evidenta gospodariilor implementate se organizeaza prin ordin al presedintelui ANAF.

Categoriile de contribuabili:

(1) Urmatoarele persoane datoreaza impozitul conform prezentului titlu si sunt numite in continuare contribuabili:

a) persoana fizica rezidenta, desemnata ca reprezentant al gospodariei;
b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania

Sunt scutite de la plata impozitului pe venit:
  • persoanele cu handicap grav sau accentuat;
  • persoanele cu venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator;
  • persoanele cu venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica;
  • persoanele cu venituri realizate din exercitarea profesiei de medic, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sanatatii si ministrului de Finante.

Ce venituri sunt supuse impozitului

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor documentului citat, sunt urmatoarele:

a) venituri din activitati independente
b) venituri din salarii si asimilate salariilor
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor
d) venituri din investitii

e) venituri din pensii
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
g) venituri din premii si din jocuri de noroc
h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare

Cat platim - formule de calcul pe gospodarie

Venitul impozabil urmeaza sa fie stabilit dupa ce din suma totala castigata de membrii unei gospodarii vor fi scazute o serie de cheltuieli si acordate anumite deduceri, conform proiectului analizat de Agerpres.

Fiecare gospodarie va beneficia de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabileste dupa scaderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.

Conform formulei de calcul din proiect, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodariei se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni (Pn = P x 1.000 lei x 12 luni).

Punctajul alocat gospodariei este egal cu numarul membrilor gospodariei plus un punct (P = numar de puncte +1). Astfel, de exemplu, in cazul unei gospodarii cu o singura persoana, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an.

In situatia in care venitul anual global ajustat este negativ, gospodariilor unde se afla copii minori li se va acorda un sprijin financiar de 1.600 lei/an pentru fiecare copil. Copiii care merg la scoala beneficiaza de aceasta suma doar cu conditia ca absentele nemotivate sa nu depaseasca 10% din totalul orelor de curs.

Deduceri

Contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive, etc urmeaza sa fie deduse la calculul venitului impozabil.

Deducerile se acorda anual, in limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. In cazul in care plafonul neimpozabil lunar variaza, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare.

Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de catre oricare dintre membrii gospodariei, pentru acestia sau pentru alti membrii ai gospodariei, justificate cu documente.

Daca venitul net anual global impozabil este negativ, se aloca fiecarui copil din gospodarie suma de 1.200 lei/an.

Impozitul anual global datorat pe gospodarie se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodarie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ si 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv.

Cand platim

Impozitul pe venitul anual global de plata se achita in termen de 90 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.

Pe de alta parte, platitorii de venituri din salarii vor depune doar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.

De asemenea, acestia trebuie sa transmita/elibereze fiecarui beneficiar de venit un document care sa cuprinda venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.

Toate celelalte prevederi ale proiectului de lucru al Ministerului Finantelor citat de
Mediafax le puteti consulta accesand acest link:


Citeste si:

Administrarea globala a impozitului pe venit pe gospodarii este un concept in evaluare in prezent, urmand ca proiectul final de Cod Economic, ce include Codul Fiscal, sa apara ca rezultat al tuturor analizelor si sa fie lansat in dezbatere publica, a comunicat miercuri Ministerul Finantelor.

Precizarile vin dupa ce Profit.ro a obtinut un draft de modificare a Codului Fiscal aflat in discutie.

"Unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finantelor Publice analizeaza conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuala pentru fiecare gospodarie din Romania. Conceptul este evaluat de catre o paleta larga de specialisti, atat din partea MFP, cat si din partea Uniunii Nationale a Notarilor Publici, a Camerei Consultantilor Fiscali, a Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati si a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei", se arata intr-un comunicat al ministerului, conform News.ro.

Elaborarea unui Cod Economic este cuprinsa in programul de guvernare propus de PSD din campania electorala si in programul Guvernului Grindeanu.

"Dupa finalizarea analizelor si a simularilor necesare, proiectul Codului Economic, in care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice si inaintat Parlamentului Romaniei", a mai precizat Ministerul Finantelor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10951 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

aceasta mizerie nu trebuie tolerata...

...niste incapabili baga in ceata o tara intreaga si-i fac viata omului de nesuportat, complicand-o inutil...auzi tu gospodarie, sa stai la mana "konsultantului' fiscal, parca nu ajunge lehamitea functionareasca actuala, bonusata cu salarii necuvenite...daca lumea permite o asemenea incurcareala inseamna ca si-o merita...da pana cand, toti neica-nimeni dau legi de pus pe drumuri in tara asta..toate bune,cr

 

Comunismul trebuie sa dispara !

Trebuie scos in afara legii !...n-o sa-i mai voteze nimeni........niciodata......daca o sa ajunga pe la vreo 7-8% sa spuna saru' mana !

Inechitati aberante

Nu inteleg cu ce este mai presus munca unui programator fata de a cea a unui fizician, chimist, biolog etc !
De fapt problema nu este la programare ci la analiza aplicatiilor software (nu exista invatamant in aceasta zona!) iar ptr. aceasta sunt necesare cunostinte din domenii conexe si o foarte buna putere de abstractizare a realitatii.
Oricum nu cred ca poate fi aplicata.

 

Am o gospodarie cu 2 capre raioase !

Ce fel de bun este mobil ori imobil ?!.dar raia de pe ele ?!.cacareaza se impoziteaza ?!pesedereaua si-a dat foc la valiza !Mama de tute !frizerul drakne ....mare economist de renume mondial.....carmaciul....o sa va mai voteze tica !

 

Am dat cu "bobii".

Ce a iesit?.
BULIBASEALA.

 

Ce inseamnă

venitul din pensii ? Că abia am fost scutit de impozit, acuma il plătim iar ?

 

....nu stiai?

minunea nu dureaza prea mult!

corect ! tot ce-au scos, baga acum la loc :

impozitul pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare - de stabilise un plafon de 450.000 lei, sub care nu se platea impozit !

acord premiul I acestui guvern instalat de PSD!

Dupa ce au castigat alegerile pe baza minciunilor cu privire la diminuarea taxelor si impozitelor, acum sh-au dat seama ca nu au cu ce finanta aberatiile asumate.
N-am mai vazut inca un astfel de ministru al muncii incompetent.....(ca sa zic numai un singur exemplu!)...
Nu vad ca acest guvern sa-l avem in fruntea societatii pana de Craciun.

 

si cu ce ( nu cu cine)

sa-l schimbe ? Poate cu Mos Craciun !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor