Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine si cat plateste la stat din drepturile de autor

Joi, 29 Iulie 2010, ora 15:48
2910 citiri
Cine si cat plateste la stat din drepturile de autor
Foto: Arhiva

Angajatii care sunt platiti numai pe drepturi de autor vor plati anual CAS in limita a cinci salarii medii pe economie, a anuntat joi ministrul Muncii, Mihail Seitan.

Pana acum erau luate in discutie doua variante: calcularea contributiilor lunar, la intreaga suma bruta incasata si plata acestora, varianta sustinuta de ministrul Muncii, Mihail Seitan, si plata contributiilor anual, calculate la o suma fixa, de cinci salarii medii pe economie, sustinuta de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Potrivit variantei acceptate in final si de ministrul Muncii, persoanele care au venituri doar din drepturi de autor vor plati CAS o suma anuala calculata la cinci salarii medii brute pe economie (1.836 de lei in 2010).

Ministrul Muncii a mai precizat ca aceasta varianta de calcul se va aplica pentru cei care incaseaza venituri doar din drepturi de autor, nu si pentru cei care au carte de munca si primesc doar ocazional sume din drepturi de autor.

Astfel, persoanele care sunt angajate cu carte de munca si remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei carti, nu vor plati CAS pentru platile efectuate prin drepturi de autor.

Neintelegerile din Guvern asupra modului in care vor fi calculate si platite contributiile sociale pentru sumele incasate ca drepturi de autor au fost si unul dintre motivele pentru care Cabinetul Boc a decis miercuri sa amane pana luni, 2 august, aprobarea normelor de aplicare a modificarilor aduse Codului Fiscal. modificari care au intrat in vigoare de la 1 iulie 2010.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#drepturi autor impozit, #drepturi autor contributii sociale, #drepturi autor CAS , #impozit venit