Ce ar mai putea impozita statul?

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:17
2863 citiri
Ce ar mai putea impozita statul?
Foto: Arhiva

Proprietarii de restaurante sau firme care organizeaza evenimente ar trebui impozitati pentru organizarea nuntilor, botezurilor sau a oricaror evenimente de acest gen, este de parere deputatul PD-L Gheorghe Ciobanu, din Comisia pentru buget, finante si banci.

Aceasta este doar una dintre propunerile mai mult sau mai putin inspirate privind majorarea veniturilor la stat, prin largirea bazei de impozitare.

Desi o parte a presei a preluat gresit informatia, relatand ca deputatul vrea sa impoziteze cadourile primite la astfel de ocazii, Ciobanu a explicat, pentru Ziare.com, ca este vorba de gasirea unei solutii pentru a determina proprietarii de restaurante, de exemplu, sa inregistreze in bilanturile contabile veniturile din organizarea de evenimente.

"Dupa parerea mea si din datele mele, proprietarii de restaurante, organizatorii de gen nunti, botezuri, banchete, zile onomastice si asa mai departe nu inregistreaza si fiscalizeaza incasarile din aceste evenimente", a declarat Gheorghe Ciobanu, pentru Ziare.com.

"Organele de control au dificultati in astfel de chestiuni. Ideea era cum sa determinam firmele care sunt proprietare de restaurante, organizeaza aceste evenimente sa plateasca impozit", a continuat deputatul.

Cum s-ar putea face acest lucru? Potrivit lui Gheorghe Ciobanu, in momentul contractarii unui serviciu de acest gen, clientii ar trebui sa incheie contracte, in care sa se mentioneze suma totala ce trebuie platita. Aceste contracte ar trebui inregistrate si fiscalizate.

"Este un segment in care evaziunea fiscala are un grad destul de ridicat. Eu ma gandeam la numarul foarte mare de evenimente de acest gen la nivel national. Va dati seama cati bani ar insemna la bugetul de stat fiscalizarea lor", a explicat Ciobanu.

Potrivit spuselor sale, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, analizeaza posibilitatea unei metode de control indirect.

"I-am spus ca are tot sprijinul meu si trebuie sa vedem daca acest lucru va presupune modificarea Codului fiscal, anumite norme, o initiativa legislativa, pentru ca sa putem controla aceasta situatie", a comentat Ciobanu.

Deputatul a facut si un calcul. Astfel, un restaurant are un cost de 30 la suta, ceea ce ar insemna un profit de 70 la suta din suma totala primita.

"Va dati seama ce ar insemna inregistrarea in contabilitate si fiscalizarea acelui profit de 70%. Din 100 de milioane, costul meu este 30 de milioane si ar trebui sa plastesc 16% din 70 de milioane. Daca toate astea ar fi inregistrate, la numarul mare de evenimente la nivel national, sumele incasate la buget ar fi foarte mari. Nu am idee cat, dar, cu siguranta, am acoperi la bugetul de asigurari sociale, la bugetul de stat", a explicat Ciobanu.

Ideea lui s-ar putea sa nu aiba deloc succes. Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca nu este de acord cu impozitarea nuntilor, botezurilor si banchetelor. Totusi, este foarte posibil ca prim-ministrul sa fi inteles, la randul sau, gresit ideea colegului din PD-L, nefiind vorba de impozitarea cadourilor in bani oferite la astfel de evenimente.

Impozitele, de la manelisti la panificatie

Propunerea deputatului PD-L este ultima dintr-o serie de astfel de idei, menite a spori valoarea veniturilor statului, unele fiind puse chiar in practica.

Astfel, pe 29 septembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru reglementarea activitatilor ocazionale desfasurate de zilieri. Orice venituri ar avea acestia ar urma sa fie impozitate cu 1 la suta, pe baza unor carnete de zilieri.

"Avem un impozit de 16%, un impozit pe venit, care se retine de beneficiarul activitatii. Zilierul beneficiaza de un carnet de zilier si, ca o noutate, va fi introdus un timbru emis de Ministerul de Finante, timbru care contine in costul lui acest impozit de 16%. Carnetul de zilier este tiparit de Ministerul Muncii, este distribuit in primarii, pentru ca au o raspandire teritoriala corespunzatoare", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialimitianu.

Tot in septembrie, Guvernul a facut un proiect de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, prin care toate cadourile date de angajatori salariatilor sa intre in baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale, daca depasesc 150 de lei.

Insa, potrivit specialistilor, cadourile au statut de donatie, prin urmare nu ar putea fi impozitate.

Amplu dezbatute au fost si ideile de a impozita bacsisurile cantaretilor de manele sau averile mari. Prima idee ar fi aproape imposibil de realizat, avand in vedere ca nu pot fi evaluate veniturile din aceste surse. In plus, cantaretii de manele sustineau ca, de multe ori, sunt nevoiti sa dea inapoi banii primiti drept bacsisuri, unii clienti simtind doar nevoia sa "se dea mari".

De asemenea, impozitarea cu 1 la suta a averilor mari, desi a iscat multe discutii, a ramas la stadiul de proiect.

Discutiile despre impozite si evaziune au ajuns si pe piata painii. Astfel, conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a propus ca painea care iese din fabrici sa fie timbrata, pentru a scoate la iveala veniturile obtinute "la negru".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#impozit organizatori nunti, #impozit organizatori botezuri, #impozit avere, #impozit manelisti , #impozit venit