Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 10:51
10532 citiri
Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Nici nu am apucat sa ne dumirim cu Legea salarizarii ca Guvernul Grindeanu vine cu o noua nascocire - impozitul global pe gospodarie care se vrea sa fie o adaptare mioritica a sistemului fiscal american.

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a incercat sa povesteasca in doua randuri miercuri ce ar presupune modificarile care, potrivit programului de guvernare al PSD, ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Insa ce a spus Stefan intr-o conferinta dupa sedinta de guvern si apoi seara la Antena 3 e putin diferit de ce scria in programul PSD pe care Parlamentul si-a dat girul.

Astfel ca se nasc mai multe intrebari capitale, existand atat de multe neclaritati incat nu ne dam seama in acest moment daca, pana la urma, povara fiscala a romanilor, cu tot cu latura sa birocratica, va fi diminuata sau, din contra, majorata.

Cum nu exista decat niste vorbe pe acest subiect in acest moment - si intre noi fie vorba nici ministrul Stefan nu parea ca are foarte clar in minte ce vrea sa faca - principala intrebare care apare este daca aruncarea acestor propuneri in piata acum nu este cumva doar o fumigena menita sa ne distraga atentia de la Legea salarizarii si alte proiecte pe care coalitia de guvernare le are in plan sa le treaca prin ordonante sau in Parlament, dupa cum au atras atentia, la Antena3, consultantul fiscal Gabriel Biris si senatorul PNL Florin Catu.

"Stiti povestea cu piatra aruncata in lac si inteleptii care incearca sa o scoata? Nu avem ce comenta pana nu vedem un proiect de ordonanta, un proiect scris. (...) Nu au sens masurile astea, e altceva in spatele lor", a spus Biris.

"Avem de-a face doar cu teme aruncate pentru a ascunde o neincredere, chiar a celor din PSD, in capacitatea Guvernului de a pune in aplicare programul de guvernare sau chiar in programul de guvernare. Pentru a ascunde Legea salarizarii. E doar o fumigena aruncata", si-a exprimat opinia si senatorul PNL Florin Catu.

Ce impozite promitea PSD in programul de guvernare si cu ce noutati vin acum Finantele

In programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile si s-a dus in fata Parlamentului era prevazut ca, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit sa devina 10% pentru venituri mai mari de 24.000 de lei anual (2.000 de lei/luna), iar pentru cele de sub acest prag nu va mai exista deloc.

Totodata, PSD promitea ca, tot din 2018, impozitul pe venit sa fie eliminat pentru mai multe categorii de salariati, precum medici, artisti, scriitori, jurnalisti, notari, contabili, care au venituri din activitati independente de pana la 24.000 lei anual. De aceasta masura ar urma sa beneficieze si cabinetele individuale, PFA-urile si activitatile independente platite pe drepturi de autor.

PSD mai promite ca impozitarea veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii, arenda, dobanzi, cedare de bunuri ar urma sa fie redusa la 10%, in timp ce CASS va fi eliminat.

Acum Guvernul vine si ne spune ca va onora aceste promisiuni, insa ne pune in fata notiunii abstracte de "impozit global pe gospodarie". Or, scaderea impozitelor cu impozitul pe gospodarie se cam bat cap in cap, dupa cum a explicat Biris.

"Subiectul asta (impozitul pe gospodarie - n.red.) a fost deschis acum mai bine de o saptamana intr-o discutie la un grup de lucru la Ministerul de Finante. In tarile care au astfel de impozite pe gospodarie, ele sunt administrate pentru a indulci pilula unor cote mai mari.

Cand ai unul care castiga mult si unul mai putin, se aduna cele doua venituri, pentru ca cota sa mai scada. Deci e introdus la un sistem fiscal foarte apasator. Nu are niciun sens sa vorbim de deduceri multe si mari si de impozite pe gospodarie. Nu au sens masurile astea, e altceva in spatele lor. Vorbim de modelul american cand noi suntem in UE?", a spus Biris, la postul de televiziune citat.

Si, totusi, de ce vrea Guvernul sa schimbe actuala grila de impozitare? Viorel Stefan spune ca prin acest nou sistem va fi largita baza de impozitare, insa legislatia actuala obliga oricum contribuabilii sa declare toate veniturile.

"Vorbim de un nou sistem de gestionare a impozitului pe venit, nu vorbim de un nou impozit. Incepand cu 1 ianuarie (2018), venitul salarial va fi impozitat cu 10%, nu cu 16%. Alaturi de veniturile salariale se vor contoriza si veniturile din alte surse, ati dat exemplul cu drepturile de autor", a spus Stefan miercuri seara la Antena3, citat de News.ro.

Totodata, plafonul de cheltuieli deductibile - care acum este de 40% - va fi scos sau inlocuit cu mai multe praguri.

"E un plafon, care este astazi de 40%, pana la care se apreciaza ca nu reprezinta venit, ci cheltuieli obligatorii pentru a realiza venitul. Acest plafon de 40% se scoate din calcul si diferenta de 60% se alatura veniturilor de natura salariala", a precizat Viorel Stefan, adaugand apoi ca statul ar putea impune mai multe praguri de deductibilitate, de 20% in cazul veniturilor din chirii - 20% fiind rata cheltuielilor considerate obligatorii pentru realizarea veniturilor din chirii.

De deduceri fiscale mai consistente ar urma sa beneficieze familiile cu copii care au venituri lunare de cel mult 10.000 lei.

"Si aici vorbim despre - ce spunea domnul presedinte Dragnea - familiile care realizeaza un venit sub 5.000 de lei pe luna si au copii vor beneficia de o deducere de 1.600 de lei pentru fiecare copil. Familiile care au intre 5.000 si 10.000 de lei vor beneficia de o deducere de 1.200 de lei. Familiile cu venituri mai mari nu vor beneficia de aceasta deducere", a continuat Stefan prezentarea.

De asemenea, deducerile actuale pentru contributiile la fonduri private de pensii vor fi mentinute si ar putea fi introduse si deduceri pentru abonamente la retele private de sanatate sau taxe de scolarizare.

In final, dupa o formula ce pare inca neclara si pentru ministrul de Finante, pentru stabilirea impozitelor se calculeaza veniturile cu deducerile aferente pe fiecare categorie.

"Se creeaza o baza de impozitare prin cumularea tuturor veniturilor de acest gen, dar cu precizarea ca fiecare venit are o caracteristica a lui de a se introduce in baza de impozitare. Dupa care se diminueaza cu sumele rezultate din drepturile de deducere", a conchis Stefan.

Cand fumigena devine bomba

Doar la o prima vedere doua probleme majore sar in ochi si nu iti trebuie nicio pregatire economica pentru a le observa, ci doar notiuni matematice de baza si sa fi avut o minima experienta cu ANAF.

Cum va suporta bugetul cresterile de salarii si scaderile de impozite si cum va face Fiscul fata afluxului de documente ce vor trebui sa fie procesate si calculate?

Raspunsurile lui Stefan nu sunt foarte convingatoare.

Ministrul a sustinut ca aplicarea noului sistem de impozitare va creste baza de impozitare si ca fiecare gospodarie fiscala va beneficia si de un consultant platit de stat pe modelul medicilor de familie.

"Consultantul fiscal este medicul gospodariei fiscale. El va fi profesie liberala, va beneficia de un onorariu de angajament din partea Ministerului Finantelor, asa cum medicul primeste plata de la Casa de Sanatate. Acest consultant fiscal va fi platit de catre Ministerul Finantelor in functie de cate gospodarii are inregistrate. Acest consultant fiscal va completa declaratia fiscala pentru gospodaria respectiva, el fiind foarte bun cunoscator al legii", a explicat Stefan, spunand ca onorariul acestora va fi "suficient de tentant".

El a sustinut ca ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanti fiscali, iar un consultant ar putea sa asiste, in medie, 200 de gospodarii.

Citeste mai multe despre consultantii fiscali care vor calcula impozitele romanilor si vezi si ce semnale de alarma a tras Opozitia pe acest subiect

Cand vom afla mai multe despre birurile pe care le vom plati ramane de vazut. In buna traditie a politicii dambovitene, informatia a fost aruncata in spatiul public in ajun de mare sarbatoare, astfel ca vom vedea dupa Paste cu ce mai vine Iepurasul PSD.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#impozit global gospodarie PSD probleme, #impozit venit creste scade , #impozit venit