Ziare.com

Iohannis a retrimis Parlamentului legea care scuteste jurnalistii de plata impozitului pe venit

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22

   

Iohannis a retrimis Parlamentului legea care scuteste jurnalistii de plata impozitului pe venit
Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.

Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.

Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.

Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism, astfel cum este prevazuta prin legea transmisa la promulgare, se impune a fi reanalizata de catre Parlament atat din perspectiva continutului normativ al Codului Fiscal, cat si din cea a corelarii cu actele normative in materie.

Totodata, in scopul asigurarii unei intelegeri corecte si a evitarii oricaror interpretari gresite, consideram ca este necesar ca aceasta notiune sa fie reanalizata si sub aspectul sferei sale de cuprindere, care nu poate ramane exclusiv la nivel infralegal", precizeaza Iohannis.

O alta prevedere din lege a carei reexaminare este solicitata de presedinte este aceea conform careia vor fi scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului finantelor publice.

Conform presedintelui Iohannis, echitatea, proportionalitatea, rezonabilitatea si nediscriminarea sunt criterii minimale ce trebuie avute in vedere de legiuitor atat la stabilirea prin lege a unui impozit, cat si cu ocazia acordarii unor scutiri de la executarea obligatiilor fiscale.

Iohannis considera ca simplele sustineri din cuprinsul expunerii de motive potrivit carora "mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila" ori ca "piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca" - chiar daca sunt reale - nu sunt de natura a suplini fundamentarea solutiei legislative propuse.

In opinia presedintelui, din aceasta perspectiva, se impune ca dispozitiile acestui articol sa fie reanalizate de Parlament pe baza unor date si analize concrete si fundamentate.

Initiativa legislativa prin care jurnalistii sunt scutiti de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor si pentru cele din drepturi de autor a fost adoptata in 11 februarie de Parlament.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bravoooo!

poate de acum johannis va avea acoperire pozitiva in presa.
cine urmeaza la free money?
tzin degetele incrucisate poate iese ceva si pentru pensionari.
hahaha!!!
PS acestui balalau ia spus cineva ca este o pandemie mondiala inclusiv in romania?

 

 

Consecinta?.

In cativa ani va fi "inghesuiala" mare la profesiunea de jurnalist?.Profesie in deficit de personal si trebuie inkurajata?.Nu prea se pare.Sunt atati "nestiutori" scosi pe banda si care "scriu" tot pe banda.
Cred ca este o masura artificiala.
Profesiile deficitare si PRODUCTIVE trebuie inkurajate.

 

 

ai rezon!

-in primul rand este ev ident faptul ca jurnalistii NU presteaza activitati PRODUCTIVE si papa bani grei din munca productiva a altora.
- in al doilea rand, este evident si adevarat ca sunt o gramda de "jurnalisti" habarnamisti scosi pe banda rulanta. cel mai bun exemplu se gaseste la redactia site-ului ziare.com.
cum este posibil ca o copiatoare habarnamista necalificata numita anca petrache sa aiba aproape zilnic publicate unul sau doua copitze, iar o ziarista profesionista numita Ioana Ene sa nu se bucure de acest "privilegiu" acordat celor scosi pe banda rulanta ?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor