Oamenii de afaceri, despre impozitul pe averile mari: o balbaiala neconstitutionala!

Marti, 27 Iulie 2010, ora 14:49
3203 citiri
Oamenii de afaceri, despre impozitul pe averile mari: o balbaiala neconstitutionala!
Foto: Arhiva

Impozitul de 1% pe averile mai mari de 450.000 de euro, pe care Guvernul intentioneaza sa il aplice pentru a creste veniturile la buget, este criticat de oamenii de afaceri. Ei sustin ca un astfel de impozit ar putea sa goneasca investitiile si capitalul din Romania.

In plus, expertii atrag atentia ca noul impozit ar putea sa fie declarat neconstitutional pe motiv de discriminare si sustin ca discriminearea dupa avere este la fel de grava ca si cea dupa rasa sau religie.

Deocamdata, insa, ideea unui impozit de 1% este un vis urat pentru oamenii de afaceri, deja afectati de criza financiara. Masura este criticata si vazuta de acestia ca orice alta balbaiala de pana acum a Guvernului Boc, care schimba politicile fiscale de pe o zi pe alta.

"Eu l-am auzit pe Boc spunand povestea cu bonurile fiscale, cu TVA care ramane, apoi ca se modifica. Refuz sa mai analizez ce spune domnia sa. Atata timp cat o sa fie premier, ne indreptam spre haos total", a declarat omul de afaceri Elan Schwartzenberg pentru Ziare.com.

"Este halucinant din punctul meu de vedere. In fiecare zi se trezeste si, din putul gandirii, ne mai spune ceva. Dupa care il modifica, dupa care il suceste, dupa care ne poticnim la aplicare. Astazi combatem evaziunea fiscala, maine TVA, nu modificam cota unica, dar modificam. Nu cred absolut nimic din ce spune", a adaugat Schwartzenberg.

Alti oameni de afaceri spun ca impozitul nu va face decat sa stopeze investitiile si le va ingreuna si mai mult situatia in care se afla. Iustin Paraschiv, cel mai tanar om de afaceri din topul miliardarilor romani, ne-a explicat ca a pierdut enorm din cauza crizei si ca nu va mai face investitii daca va fi aplicat acest impozit.

"Majoritatea oamenilor de afaceri, ca si mine, faceau achizitii de imobiliare pentru investitii, nu pentru utilizarea lor. Drept urmare, aceasta taxa nu va duce decat la stoparea investitiilor in imobiliare. In niciun caz nu sunt de acord cu ea. Eu, unul, nu voi mai face investitii in imobiliare, in primul rand. Si nu cred ca voi fi singurul", a declarat Iustin Paraschiv pentru Ziare.com.

Averea afisata nu este in bani cash. Bogatii trebuie sa isi vanda casele

O alta problema identificata de oamenii de afaceri in aplicarea noului impozitului este ca averile despre care citim in ziare si in topuri nu sunt in lichiditati, ci in terenuri, case si alte bunuri. Astfel, pentru a plati impozitul de 1%, unii ar trebui sa isi vanda din proprietati.

"Sunt foarte multi care au avere sub forma de imobile. De active. Cum obtin ei 1% in valoare lichida, astfel incat sa plateasca la stat? A pune un impozit pe avere chiar daca persoana respectiva nu a avut venituri e o problema. Cei bogati vor gasi solutii prin distribuirea averii catre mai multe persoane, dar singurul efect imediat este populismul si fuga capitalului din Romania", ne-a declarat si avocatul Ionut Mateescu.

"Stiu ca sunt oameni de afaceri care au afirmat ca sunt de acord. De exemplu, Gigi Becali. As vrea sa il vad cum reuseste sa scoata 1% dintr-o avere de un miliard. Ca sa scoata 1% trebuie sa vanda imobile. Cred ca si el a spus ca e dispus sa dea 1%, dar sub forma de bunuri, nu de lichiditati", a adaugat Mateescu.

Impozitul va fi atacat la Curtea Constitutionala si va cadea

Pana la aplicare insa, impozitul pe avere trebuie sa treaca proba constitutionalitatii, sustin specialistii. Avocatul Gheorghe Piperea atrage atentia ca legea este discriminatorie, ca impozitul pe avere are mari sanse sa fie declarat neconstitutional si se intreaba daca se gandeste cineva la Constitutie in Guvernul Boc.

"Trebuie sa fie pusa in discutie o problema delicata pentru Guvernul Boc: masura nu este constitutionala si nu este conforma nici cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Un articol din Constitutie interzice orice discriminare, inclusiv cea pe criteriul averii. Conventia, la randul ei, interzice orice discriminare, inclusiv cea pe criteriul averii. Discriminarea nu trebuie sa fie neaparat fata de homosexuali, minoritati, fata de rasa, religie, politica s.a.m.d. Sunt mai multe criterii, printre care si criteriul averii", a explicat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

El a adaugat ca, in afara de problema constitutionalitatii, Guvernul si ANAF trebuie sa descopere care sunt aceste averi, in conditiile in care nici ziarele care fac topuri nu stiu exact care este criteriul de evaluare si care sunt bunurile care trebuie evaluate.

"Unul dintre bogatii Romaniei, domnul Dinu Patriciu, ne spune ca numai in Elvetia sunt cam 38 de miliarde de euro ascunsi in conturi. Daca pana acum nu le-a descoperit ANAF, cum le va descoperi acum?", a adaugat Piperea.

De asemenea, se pune si problema definitiei averii afisate, deoarece trebuie sa se faca distinctia intre avere si necesitate.

"Daca am un apartament, nu este avere, ci necesitate. Daca eu am o masina mai aroganta, mai fitoasa, dar mai sigura si eficienta in gropile din Bucuresti, aia nu e avere afisata. E necesitate. Vom vedea ca ceea ce e avere in sensul ca se economiseste si se pune deoparte este o mica parte si s-ar putea sa avem o surpriza cand cerem acel 1%", ne-a mai explicat avocatul.

Concluzia lui Gheorghe Piperea este ca oamenii de afaceri bogati din Romania vor migra cu siguranta catre alte tari, unde e mai sigur sa iti pastrezi averea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#impozit avere afisata, #impozit bogati, #supraimpozitare bogati , #impozit venit