Comisia Europeana contrazice Finantele: Exista o directiva dar nu impune nicio taxa. Doar daca statul nu are bani

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 23:51
5399 citiri
Comisia Europeana contrazice Finantele: Exista o directiva dar nu impune nicio taxa. Doar daca statul nu are bani
Foto: Arhiva/Ziare.com

Reprezentantii in Romania ai Comisiei Europene au dat o replica vineri Guvernului in ce priveste directiva invocata de ministrul de Finante Ionut Misa atunci cand a anuntat ca de la inceputul anului viitor, odata cu trecerea contributiilor la angajat, angajatorul va plati o "taxa de solidaritate" de 2% din fondul de salarii.

Intr-un raspuns pentru Mediafax, oficialii Reprezentantei Comisiei Europene explica despre ce directiva este vorba si ce presupune ea exact, insistand ca in niciun caz nu prin directiva respectiva nu se impune vreo taxa.

Este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocuparii fortei de munca si afacerilor sociale. "Prin intermediul Directivei, UE a actionat pentru consolidarea si imbunatatirea drepturilor angajatilor, dorind sa se asigure ca, in cazul falimentului angajatorului, drepturile in cauza sunt protejate. Astfel, Directiva 2008/94/CE asigura plata creantelor restante catre angajati, in cazul in care angajatorul intra in faliment", arata oficialii.

Intr-adevar, potrivit Articolului 5 din Directiva, "patrimoniul institutiilor trebuie sa fie independent de capitalul de exploatare a angajatorilor si trebuie sa fie constituit in asa fel incat asupra acestuia sa nu poata fi pus sechestru in cursul unei proceduri in caz de insolventa; angajatorii trebuie sa contribuie la finantare, in masura in care aceasta nu este acoperita integral de catre autoritatile publice".

Mai mult, "obligatia de plata a institutiilor (a institutiilor, nu a angajatorilor) exista independent de indeplinirea obligatiilor de a contribui la finantare", mai arata Directiva 2008/94/CE, in incheierea Articolului 5.

Cu alte cuvinte, solidaritatea cu angajatii unor companii aflate in insolventa trebuie asigurata de stat, din fonduri publice, nu de angajatori (dintr-o taxa pe fondul de salarii sau "de solidaritate"),

statul putand sa ceara o contributie financiara in acest sens, angajatorilor, numai daca din resursele publice nu se poate alimenta acel fond.

Directiva 2008/94/CE obliga statele membre sa asigure "prin crearea unor institutii de garantare" plata acestor creante, insa "este important de subliniat ca Directiva nu impune vreo taxa in acest sens", arata reprezentantii CE.

"Conform Directivei, angajatorii trebuie sa contribuie la finantare in masura in care aceasta nu este acoperita integral de catre autoritatile publice. Tine de competenta statelor membre sa decida daca vor exista contributii pe care angajatorii trebuie sa le onoreze si, de asemenea, ce nivel vor avea acestea", au mai precizat reprezentantii CE.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, joi, ca taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se doreste asigurarea angajatului in cazul in care firma a intrat in insolventa. 90% din acest procent va merge insa la bugetul de stat, potrivit ministrului. Pana acum insa, in ciuda mai multor tentative atat de la Ministerul de Finante, cat si din partea premierului Mihai Tudose si a altor lideri ai coalitiei de guvernare, nu este clar ce se va intampla cu taxa de solidaritate.

Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, anuntul vag al lui Misa a venit cu mai putin de trei luni de inceperea noului an si in perioada in care companiile definitiveaza bugetele pentru 2018, ceea ce introduce un nivel maxim de incertitudine pentru mediul de afaceri.

Citeste odiseea noii taxe de solidaritate:

Citește și:
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...