Contributiile sociale pentru drepturile de autor ar putea fi retinute la sursa

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 20:13
2209 citiri
Contributiile sociale pentru drepturile de autor ar putea fi retinute la sursa
Foto: ArhivaFoto.ro

Contributiile sociale datorate de cei care incaseaza venituri din drepturi de autor vor fi retinute la sursa si virate catre stat de societatea platitoare, se prevede intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

Astfel, guvernul ar putea pune capat cozilor si aglomeratiei de la ghiseele institutiilor care se ocupa de administrarea fondurilor de somaj, sanatate si de pensii. Intreaga harababura a fost produsa de decizia guvernului ca cele circa 500.000 de persoane care incaseaza venituri din drepturi de autor sa-si plataeasca singure, lunar, contributiile la cele trei fonduri.

Protestele artistilor, ale jurnalistilor si altor categorii obligate sa stea lunar la trei cozi pentru a plati cativa lei sau zeci de lei catre stat au determinat guvernul sa modifice procedura initiala de plata a contributiilor sociale.

Astfel, potrivit unui nou proiect de ordonanta de urgenta, obtinut de Gandul, obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj revine platitorului de venit. Prin urmare, persoanele care sunt platite prin astfel de contracte nu vor mai fi nevoite sa depuna declaratii sau sa plateasca personal contributiile sociale.

In plus, la calculul contributiilor sociale si de somaj nu se mai ia in considerare un plafon anual, ci unul lunar, de 5 salarii medii brute. Astfel, potrivit proiectului, "baza de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi, in cursul unei luni calendaristice, echivalentul a 5 salarii medii brute, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat".

In proiectul de hotarare nu se mentioneaza nimic insa de majorarea cotelor de contributii.

Reamintim ca, zilele trecute, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului a fost publicat un proiect de hotarare prin care, de la 1 ianuarie 2011, nivelul contributiilor sociale platite de persoanele ce obtin venituri din drepturi de autor sau prin conventii civile era majorat de la 16,5% la 35%.

Cel putin pentru moment, contributiile raman la nivelul actual - 10,5% pentru sistemul de pensii, 5,5% pentru Sanatate si 0,5 la suta pentru Somaj.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#drepturi autor, #contributii sociale drepturi autor, #conventii civile plata contributii , #impozit venit